Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Posprejoval černošský kostel ve jménu Trumpa. Sám je to Afroameričan

Andrew McClinton zřejmě vypálil černošský kostel v Mississippi ve městě Greenville.
Andrew McClinton zřejmě vypálil černošský kostel v Mississippi ve městě Greenville.  (Autor: ČTK a reprofoto Twitter)
Autor: ČTK, pet - 
22. prosince 2016
10:40

Muž, kterého zatkli a obvinili z vypálení černošského kostela ve státě Mississippi na počátku listopadu, je sám Afroameričan a člen místní kongregace. Oznámila to po zatčení policie a místní biskup. O případu se těsně před volbami psalo jako o dokladu předvolebního násilí a útoků na menšiny, protože pachatel na zdi kostela zanechal nastříkaný nápis „volte Trumpa“.

Baptistický kostel ve třicetitisícovém městě Greenville týden před prezidentskými volbami těžce poškodil požár. Policie původně spojovala možný motiv žháře s nápisem vyzývajícím k volbě republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa a vyšetřovala jej jako „zločin z nenávisti“.

Zatčeného policie identifikovala jako 45letého Andrewa McClintona a obvinila jej ze žhářství prvního stupně. Biskup místní kongregace Clarence Green agentuře AP řekl, že McClinton je sám jejím členem.

Zástupce státu Mississippi sdělil, že za případem zřejmě nestál žádný politický motiv. „Nevěříme, že je to politicky motivováno. Byly tu jen určité snahy, aby to tak vypadalo,“ řekl AP státní zmocněnec pro požáry a pojištění Mike Chaney. Státní záznamy ukázaly, že McClinton byl do roku 2012 osm let ve vězení za ozbrojenou loupež.

Místní černošská populace, jejíž většina tradičně tíhne k podpoře demokratů, viděla v činu pokus o zastrašování. Téměř čtyři pětiny obyvatel města tvoří Afroameričané, stát Mississippi je ale už několik desetiletí stejně jako zbytek amerického Jihu baštou republikánů.

List The New York Times například dával vypálení kostela k útoku do souvislosti s Trumpovou kampaní, aniž bylo známo, kdo to udělal. Trump se podle listu tváří jako přítel černochů, získal ale podporu hlasatelů bělošské nadřazenosti a bělošských nacionalistů.

 

pfoto1 ( 22. prosince 2016 11:22 )

Kontrolní otázka! Z kolika Afroafričanů, se v brzké době stane Afroevropan, než vytlačí Evroevropany?

pfoto1 ( 22. prosince 2016 11:13 )

Jestli ono to nakonec nebylo tak, že Afroamerický kostel posprejoval černoch! Jestli to budou vyšetřovat Euroameričané, nebo nedej bože běloši, tak to bude rasismus jak prase! Rasově přijatelní by možná byli ještě tak Asioameričané, či Indoameričané, pokud by jim to Sioameričané dovolili, ale Američané už jsou pro všechny moc rudí....

Zobrazit celou diskusi