Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podezřelé úmrtí Roma v Žatci už řeší i Chovanec a policejní prezident

Autor: rc - 
14. listopadu 2016
18:09

Do zapeklitého případu náhlého úmrtí Roma z Žatce, kterého policie musela zpacifikovat v tamní pizzerii kvůli agresivnímu chování vůči servírce a zákazníkům, se zapojil ministr Milan Chovanec a náměstek policejního prezidenta Milan Černek.

O případ náhlého úmrtí mladého Roma z Žatce se začal zajímat ministr vnitra Milan Chovanec. Zapeklitý případ se odehrál 18. října. Mladík přišel do jedné z tamních pizzerií zřejmě pod vlivem drog či alkoholu a začal být agresivní nejprve vůči servírce a později i vůči hostům. Poté, co kolem sebe začal rozhazovat židle, se ho hostům podařilo zpacifikovat a přivolat policii.

Po zásahu strážců zákona však mladík zkolaboval a zemřel. Pomoci mu nedokázala ani přivolaná záchranná služba. Pitva neprokázala, že by za smrt mladého muže mohl někdo další. „Podle prvotních výsledků soudní pitvy nebylo zjištěno cizí zavinění. Zároveň byl odebrán veškerý potřebný materiál na návazná laboratorní vyšetření. Příčina smrti bude stanovena na základě výsledků těchto analýz,“ uvedla policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

Místní Romové a sdružení Romea však žádají spravedlnost. Podle nich policie zasáhla nepřiměřeně silně. Za zemřelého mladíka se v Žatci konala pietní akce, která se zvrhla v bitku. „Rasová vražda!“ vykřikovali protestující na náměstí. Zasáhnout dokonce musela zásahovka. Romové žádají, aby policisté, kteří měli mladíka zpacifikovat, byli postaveni mimo službu. Strážci zákona však popírají, že by za smrt Roma mohli.

Proto se také v pátek sešel ministr Milan Chovanec, náměstek policejního prezidenta Milan Černek, poradce ministra vnitra Zdeněk Laube s představiteli romských organizací a s rodinou zemřelého mladíka v Žatci. Schůzky se také podle serveru Romea zúčastnil předseda Celostátní asociace sociálně zodpovědných romských spolků a podnikatelů v ČR Marcel Ščuka, romští podnikatelé Martin Bajger a Josef Stojka, předseda olašských Romů. Ke stolu zasedl i aktivista Jan Čonka a Vladimír Hamouz.

„Schůzka proběhla za účasti náměstka policejního ředitele a dalších osob. Obě strany si uvědomují vyostřenost situace, bylo nám slíbeno kromě jiného, že ministerstvo připraví tiskovou zprávu, ve které uvede, že se bude ministerstvo objektivně zajímat o vyšetřování celého případu. Ujistili nás, že se na případu velmi pečlivě pracuje. Některé informace byly pro pana ministra i pana náměstka policejního ředitele nové. Budeme připravovat zprávu pro ministerstvo, ve které uvedeme další pochybení, ke kterým mohlo dojít. Na základě toho bude naplánovaná další schůzka, aby se zhodnotilo, jak se daleko postoupilo ve vyšetřování žateckého případu,“ uvedl Marcel Ščuka pro Romea.cz.

„Ani já, ani policejní prezident, ani nikdo další nemůže získávat informace z živé kauzy. Nicméně případ budu sledovat a o to samé jsem požádal policejního prezidenta,“ uvedl Chovanec. „Romské organizace si určí své zástupce, kteří budou pravidelně komunikovat s ministerstvem vnitra a spolupodílet se na přípravě preventivních programů,“ dodal ministr vnitra.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání