Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Banky nabízejí řešení Babišova EET: Co je na trhu a za kolik?

Autor: sou - 
14. listopadu 2016
05:40

Ostrý provoz Elektronické evidence tržeb (EET) se spustí už 1. prosince. Podnikatelé tak mají poslední měsíc na to, aby vyřešili pokladní systém, pomocí kterého budou odesílat účtenky do systému ministerstva financí. Využít k tomu mohou například i nabídek jednotlivých bank, podle kterých se o tyto možnosti momentálně zajímají hlavně podnikatelé v ubytovacích a gastro službách, kteří ví, že se mu už nevyhnou.

„Momentálně zaznamenáváme zvýšený zájem o mobilní platební terminály s EET řešením zejména od klientů podnikajících v ubytovacích a gastro službách, kteří již velmi intenzivně problematiku studují. U námi nabízených platebních terminálů oceňují šíři akceptovaných značek karet a akceptaci stravenkových karet,“ uvedl a pro Blesk.cz mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

V nabídce má širokou škálu řešení pro živnostníky a malé firmy, které oceňují mobilní platební terminál, který má integrovanou tiskárnu a slot na SIM kartu a wifi, díky čemuž ho nemusí propojovat s tabletem ani smartphonem a mohou ho jednoduše vzít s sebou na zakázky. „Pro velké firmy máme k dispozici platební terminály s komplexním softwarem skladového hospodářství, objednávkových systémů apod. a také s různou strukturou hardwaru a softwaru v návrhu řešení, které se připravuje vždy na míru typu businessu klienta,“ upřesňuje Havlingerová.

Velkou výhodou je i to, že podnikatele či firmy ani jedna z variant při pořízení nestojí ani korunu. Obchodník platí jen domluvený procentuální poplatek z každé transakce, který se nastavuje individuálně na základě obratu a počtu transakcí platebními kartami. „Balíček softwaru EET si pak mohou přikoupit za cenu 99 Kč bez DPH měsíčně. Ne každý podnikatel totiž potřebuje platební terminál s EET řešením. Někteří klienti EET agendu vedou ve fakturačních programech,“ upřesňuje Havlingerová.

Podnikatelé očekávají podporu ze strany banky

I Komerční banka s partnerskou společností KB Smart Pay nabízí od října zájemcům hned několik variant řešení EET prostřednictvím platebních terminálů či pokladního systému, kde má obchodník na výběr z více typů pokladen. „Pro zájemce o přijímání plateb kartou nabízíme platební terminál s funkcí EET, který zajistí veškerou komunikaci se státní správou pro hotovostní i bezhotovostní transakce,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí KB Pavel Zúbek.

Pro větší provozy doporučuje zvolit profesionální pokladní systém s platebním terminálem dodávaný ve spolupráci s profesionálním dodavatelem pokladních řešení. Za samotnou službu EET u této banky klient zaplatí měsíčně 200,- Kč bez DPH. Profesionální pokladní systémy v naší nabídce se pak pohybují v cenách od 4850,- Kč bez DPH. 

I ČSOB nabízí klientům snadné řešení povinností spojených s EET pomocí platebních terminálů. Je vhodné nejen pro klienty, kteří nemají žádný pokladní systém a nechtějí do jeho pořízení investovat, ale i pro ty, jejichž stávající pokladna neumožňuje rozšíření funkcí pro potřeby EET.  

„Zavedli jsme tuto službu, protože klienti naší banky očekávají podporu v rámci nového zákona o EET a my jim chceme s touto zákonnou povinností pomoci. Navíc jak ukázal náš průzkum, podnikatelé mají z EET obavy a očekávají pomoc i od své banky,“ uvedl manažer útvaru Platební řešení a prodej ČSOB Martin Štýber. Jednorázový poplatek za aktivaci EET u nových i stávajících klientů je 999 korun bez DPH. Měsíční paušál s nonstop servisem pak může dosáhnout až 349 korun bez DPH.

Se zavedením EET souhlasí jen čtyři z deseti zástupců živnostníků a malých forem

Zájem o EET je ze strany podnikatelů veliký. Subjekty, kterých se EET týká, si porovnávají řešení od různých dodavatelů na trhu a vybírají optimální variantu pro své potřeby. „EET je klienty vnímáno jako povinnost, kterou je potřeba splnit. Obavy či připomínky našich klientů jsou shodné s těmi veřejně diskutovanými na trhu,“ upřesnil Zúbek.

Podle průzkumu ČSOB, který byl proveden v rámci Indexu očekávání firem, představuje pro většinu malých a středních podniků elektronická evidence tržeb finanční zátěž. Na vysoké náklady poukazovaly ve větší míře firmy s obratem pod 40 milionů korun.

Se zavedením EET souhlasí jen čtyři z deseti zástupců živnostníků a malých nebo středních firem. Nesouhlas ve stejné míře zazníval od živnostníků, společností s ručením omezeným i akciových společností. „ČSOB díky svému řešení se bude snažit podnikatelům a živnostníkům jejich situaci ulehčit a finančně nezatížit,“ doplňuje Martin Štýber.  

Moneta money bank zatím spolupráci se subjekty, které řešení v rámci EET poskytují, zvažuje. „Detailnější informace v tuto chvíli nejsme schopni poskytnout,“ uvedla mluvčí banky Lucie Leixnerová. Raiffeisenbank také zatím žádné služby nenabízí.

pkubicek ( 2. září 2017 17:28 )

Za sebe mohu doporučit http://www.gastrosystemy.cz. Nestojí moc, funguje jak má, skvělá podpora a jednání a snaha pořád něco zlepšovat a přicházet s novými funkcemi. U nás v restauraci jsme navíc využili možnosti projit pokladnu s informačním systémem v kuchyni. Dobré řešení existují, jen je třeba hledat.

kkkastr ( 14. listopadu 2016 17:01 )

Konečně zlodějové začnou platit daně a ne je jen připisovat na účtenku a cpát si je do kapes.

noacojezase ( 14. listopadu 2016 10:14 )

A jejda, smetánka si vyrazila na internet.

Ajenka ( 14. listopadu 2016 08:14 )

No, ale musite pochopit, doposud si živnostníci zdaňovali jen tolik, kolik sami chteli. A teď by měli zdaňovat celé tržby, no to je přece nehoráznost. Mám známé majitele restaurace, kteří doposud vedli dvoje účetnictví, jedno pro sebe, aby měli přehled o tom co vlastně vydělají a to druhé pro finanční úřad, aby zbytečně nezdaňovali moc.

Zobrazit celou diskusi