Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Projekt EET vznikal nezákonně, tvrdí poslanec. Babiš: To by Sobotka nedovolil

Autor: ČTK - 
3. listopadu 2016
17:00

Státní podnik Státní pokladna Centrum sdílených služeb, který provozuje Národní datové centrum a má poskytovat služby i projektu elektronické evidence tržeb (EET), vznikl v rozporu se zákonem. Na čtvrtečním jednání sněmovního kontrolního výboru to řekl předseda výboru Vladimír Koníček (KSČM). Ministr financí Andrej Babiš (ANO), kterého si výbor pozval, aby poslance informoval o stavu projektu, ujistil, že se k tomu jeho ministerstvo vyjádří.

Státní podnik vznikl odštěpením od státního podniku Státní tiskárna cenin s účinností od 1. ledna 2015. Koníček poukazuje na to, že v té době šlo státní podnik podle zákona pouze rozdělit, a to tak, že by rozdělený podnik zanikl. Odštěpení umožnil až zákon přijatý na konci roku 2015.Jak to vysvětlíte, že jste odštěpili kus Státní tiskárny cenin v rozporu se zákonem?“ ptal se Koníček Babiše.

Ministr financí ho ale v reakci na to důrazně žádal, aby ho nezkoušel z věcí, které nemůže vědět. „Jak to mám vědět? Vy mě zkoušíte z nějaké věci, kterou nebudu vědět,“ ohradil se. Ujistil však, že se k této věci vyjádří.

Babiš: Sobotka by to nedovolil

Koníček také uvedl, že Rada vlády pro informační společnost nikdy neposuzovala projekt EET jako celek, což je podle něj v rozporu s usnesením vlády z listopadu 2015. Toto usnesení ukládá, že projekty informačních systémů nad šest milionů korun mohou být realizovány jen se souhlasem odboru hlavního architekta e-governmentu a Rady vlády pro informační společnost.

Babiš ale namítl, že kdyby projekt nesplňoval pravidla, tak by ho vláda nikdy neschválila. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by podle Babišových slov nikdy nedovolil, aby se takový projekt schvaloval, pokud by pravidla nesplňoval. Prohlásil, že vše se odehrálo podle pravidel.

Poslanci projednávání informace ministra financí o aktuálním stavu přípravy projektu EET přerušili a vyžádali si od něj doplnění požadovaných informací.

pajaad ( 3. listopadu 2016 19:50 )

Celé EET není o výběru daní, ale o tom, aby se skupiny kolem vlivných politiku napakovaly prodejem zařízení, programu, internetu a popř. měsíčním nájmem a pod. Při zjištění co nás to bude stát, se nedivím, že vše drahne. Včera ukazovali státní statisícové dotace do firmy " Vodňanské kuře" na školení zaměstnanců, jak kuřata hygienický balit. O školení zaměstnanci vůbec nic nevěděli. Nikdy neproběhlo . Tak se tahají peníze ze státu do soukr. firem na to musí být EET a ne jak lžou na hasiče, děti a pod. prý peníze nás všech. Vem čert tuhle vládu a všechny její podporovatele....

nastvanej ( 3. listopadu 2016 19:26 )

moiaza a pak jsem se probudil s rukou v nočníku jsi úplně mimo účtenku ti snad již dají všude tady jde o to představ si že u mne koupíš zboží dám ti k tomu účtenku/paragon/platíš kartou přidám ti k tomu kopii z tiskárny že jsi platil kartou a k tomu ti nyní ještě vytisknu doklad z tiskárny napojenou na systém EET.Dobrý né.Šetřte naše lesy. Takovej paskvil jde vymyslet jen v Čechách.Proč tedy stát nedá každému pokladnu s tiskárnou kde bude vše v jednom na jednom papíru a vše ostatní ať odejde elektronicky na berňák do banky a mě do PC do účetnictví.Bude to levné nebudu mít žádné náklady a stát bude mít taky co potřebuje.Jenže o to přeci nejde.Moc se těším až se to spustí rád tady zveřejním co mi Babiš a spol odpověděli když jsem jim před 3 měsíci psal.Fakt se pobavíte......

Okolojdouci ( 3. listopadu 2016 18:38 )

Projekt EET vznikal nezákonně. Zákon o EET prošel lgislativním procesem, byl schválen sněmovnou, senátem a podepsán prezidentem, v dubnu 2016 nabyl účinnosti vyhlášením ve Sbírce zákonů. Od 1.12.2016 nabíhá první etapa do ostrého provozu. A ejhle objeví se zádrhel a celé se to tak nějak zašmodrchává....

jaran68 ( 3. listopadu 2016 18:23 )

Něco jiného je vydat účtenku a něco jiného buzerace s okamžitým odesíláním dat na MF. A v tom Rakousku to taky není vždy,a třeba na vánočních trzích už vůbec ne.

moiaza ( 3. listopadu 2016 18:13 )

 Každý slušný obchodník a podnikatel by měl zákazníkovi vydát účtenku. Nevím, proč to někdo řeší. Třeba v Rakousku dostanete účtenku k obyčejné zmrzlině. V inteligentním a vyspělém státě je účtenka samozřejmosti. Jen v Havloidním kapitalismu se všichni tomu diví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa