Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manželka Nečesaného: Dceru za ním budu vodit do vězení! Uvidí se jednou za měsíc na tři hodiny

Autor: ljš - 
8. října 2016
05:00

Od loňského propuštění spolu Lukáš (24) a Veronika (23) Nečesaní trávili v podstatě veškerý čas, teď je ale čeká několikatýdenní odloučení a pak velmi nejistá budoucnost. Jak ji vidí oni sami? Přečtěte si druhou část exkluzivního rozhovoru, který poskytli Blesk.cz dva dny před nástupem do vězení.

Kdy nejdřív se budete moct s Veronikou vidět?

Lukáš Nečesaný: Budu žádat teprve, až mě přeřadí do věznice, kde budu mít výkon trestu. Dělá se to s předstihem tří týdnů, takže odhaduju listopad nebo prosinec.

Jak teď vidíte svou budoucnost, kde jsou vaše šance?

Lukáš: Podáváme dovolání a budeme bojovat dál. Manželka za mnou bude jezdit na návštěvy, takže aspoň jednou za měsíc je uvidím. Budeme udržovat kontakt přes dopisy. Volat budu moct jednou za týden nebo čtrnáct dní podle toho, jak to půjde.

Veronika: Na deset minut.

Lukáš: No, uvidíme, jak to bude, a budeme se snažit bojovat dál. Nic jiného nám nezbývá, nic nevzdáváme.

Veronika: Přesně tak, podali jsme dovolání a myslím, že máme velkou šanci vzhledem k tomu, že soud by si měl stát za svým názorem. Ale po zkušenosti teď v Praze si nemůže být jistý nikdo. Jinak návštěvy jsou povoleny jednou za měsíc na tři hodiny. Pod dozorem.

Video  Lukáš Nečesaný: Poslední rozhovor na svobodě!  - Lucie Šulcová, Martin Přibyl
Video se připravuje ...

A budete tam tedy brát dceru?

Lukáš: Já bych ji chtěl vídat...

Veronika: Určitě. Chci, aby byla každý měsíc s Lukášem. Uvidím, jestli tam vydrží ty tři hodiny, ale určitě aspoň na hodinu a půl každý měsíc.

Kolik můžete mít na té návštěvě lidí?

Lukáš: Jenom čtyři, ale Natálka už je za jednoho, i když je miminko, takže potom nemůžu vzít další členy rodiny, které bych chtěl vidět. Co se dá dělat, čtyři jsou maximum pro každého.

Myslíte, že vám nějak pomůže, že už jste za mřížemi byl? Nebo je to naopak horší.

Lukáš: Vím, do čeho jdu, samozřejmě může být jiné vězení, jiný kolektiv, jiní dozorci, ale nějakou zkušenost už mám a vím třeba, na co si dát pozor. Ale určitě mě můžou překvapit i nějaké nové věci, tam člověk nikdy neví.

Jak se to dá za mřížemi přežít?

Lukáš: Záleží, jestli mi umožní pracovat nebo studovat, to jsou dvě varianty, do kterých bych chtěl jít. Jsem pořád studentem a mám paušální omluvenku tady na příbramské VOŠce. Prostřednictvím manželky a zbytku rodiny mi tam budou zasílány materiály a já se tam budu učit, pokud to půjde. A pokud to nepůjde, tak bych chtěl nastoupit do práce, na nějaký pracovní poměr. To je dobré, člověk se tak dostane z cely ven. Něco si vydělám, něco si tam za to třeba koupím.

Veronika: Ona je ale dobrá ta práce. To ne každý nedostane.

Lukáš: Jo, to je. Určitě je lepší dostat se z té cely ven. Že má člověk možnost chodit po tom areálu, pomáhat s něčím, něco nosit, takže je to takové zpříjemnění.

Video  Manželé Nečesaní o rozsudku  - David Malík, Lucie Šulcová
Video se připravuje ...

A to jestli tu práci dostanete nějak závisí na chování?

Lukáš: To ani ne. Na tom je pak závislá až udržitelnost té práce. Ale dostat se do té práce na začátku závisí na kapacitě. Člověk zažádá a oni ho vezmou, pokud je místo. Pokud nebudou mít místo, tak se do práce nikam nedostanu. V tom případě bych studoval. A pak kdybych uspěl v nějakém tom dalším kroku, třeba dovolání, a dostal se ven, tak by mi tady prodloužili zkoušky za první semestr až třeba do června. Takhle nějak bych si přál, aby to probíhalo.

Co by z vás po studiích bylo?

Lukáš: Mám obor ekonomické finanční poradenství. Je to diplomovaný specialista, pak bych mohl na bakaláře. Chtěl bych samozřejmě co nejdříve začít pracovat. Protože teď jsme závislí hodně na rodině, na pomoci. Rádi bychom se osamostatnili.

Veronika: Což vlastně doposud nešlo, protože v každé práci chtějí, aby měl Lukáš dořešený soud.

Lukáš: A taky hrálo roli vzdělání, které jsem neměl. Teprve teď jsem chodil do čtvrťáku a dodělával maturitu, tak to byl taky problém.

Kdyby dovolání a všechny další opravné prostředky selhaly, můžete se ještě upínat k podmínečnému propuštění...

Lukáš: V mém případě je to po dvou třetinách, protože je to trest nad deset let. Na základě toho se člověk dostane ven na podmínku. Pokud něco provede, tak se vrací zpátky. Takže v mém případě by to bylo teď asi na 6 let a sedm měsíců, kdybych musel sedět do těch dvou třetin. I s tím, co jsem si už odseděl...

To už bude Natálka chodit do školy… Jak jí tohle všechno budete jednou vysvětlovat?

Lukáš: No, budeme muset.

Veronika: Určitě jí to řekneme popravdě, protože se určitě najde někdo chytrej, kdo jí to bude cpát do hlavy svojí verzí, takže jí to řekneme popravdě tak, jak to je. Samozřejmě tedy nějak zlehčeně, dítěti… A nechceme jí nic tajit.

Lukáš: Bude vědět všechno tak, jak bylo. 

První část rozhovoru s Nečesaným čtěte ZDE››

Čím vším si musela manželka Lukáše Nečesaného projít a co si musela po svatbě vyslechnout? Čtěte v další části rozhovoru, již brzy na Blesk.cz.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání