Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslanec přejel otce (†72) hokejového trenéra. Pak se vzdal mandátu

Autor: shp - 
22. září 2016
12:34

Po Emilu Kaláberovi (†72), kterého v Bratislavě přejel poslanec Daniel Lipšic, zůstala manželka a tři synové. Jedním z nich je hokejový trenér Róbert Kaláber (46), který působí v polském klubu Jastrzębski. O smrti otce se dozvěděl právě v Polsku. Sedl ihned do auta a odjel domů. Lipšic se po nehodě následně rozhodl vzdát mandátu.

Zprávu o smrti svého otce Emila, kterého v pondělí večer srazil u přechodu v Bratislavě poslanec NR SR Daniel Lipšic, se dozvěděl od svého bratra. „Momentálně pracuji v Polsku, a tak mi bratr po nehodě volal sem. Sedl jsem do auta a jel na otočku domů. Je to strašné. Co s tím ale člověk může dělat? Nic. Je mi to hrozně líto. Stát se to však může komukoliv,“ řekl serveru Pluska.sk po telefonu Kaláber, který v minulosti trénoval i Duklu Trenčín či Žilinu.

Nechci se v tom už zbytečně hrabat, stalo se. Všichni v rodině to chceme mít co nejdřív za sebou. Abychom otce alespoň důstojně pochovali a rozloučili se s ním. Tento týden to však zřejmě nestihneme, protože musí být provedena soudní pitva. Nejhorší je to čekání. A nejvíc trpí máma Mária,“ dodal. Daniel Lipšic se již vyjádřil, že chce rodině pomoci.

Kaláber se s Lipšicem sešel

Setkali jsme se osobně, vyslovil lítost, soustrast, ale o čem jsme mluvili, si nechám pro sebe, pochopte to,“ uzavřel povídání o smrti svého otce. Kaláber je v Polsku pracovně spokojený. „Je to hornické město, máme nejmladší tým v lize. Práce mě baví. Na titul nemáme, ale chceme skončit co nejvýše,“ přeje si.

Emila znal i někdejší hokejista Jozef Daňo, otec Marka Daňa. Momentálně žije s rodinou v Třinci a s Róbertem Kaláberem působil tři roky v Dukle Trenčín. „Viděl jsem ho párkrát, když se chodil koukat na naše zápasy. Byl to chlapík v pohodě, zdravý, mobilní. Aby se mi něco podobného nestalo, radši stojím před každým přechodem, protože zvlášť babky, když jsou, nedívají se doprava ani doleva,“ řekl někdejší slovenský reprezentant.

Poslanec se vzdal mandátu

Sám Lipšic se rozhodl ve čtvrtek svolat tiskovou konferenci, kde oznámil, že se vzdává poslaneckého mandátu. „Chci se ve formě, zatím nevím v jaké, zúčastňovat veřejného života,“ prohlásil. Zda se v budoucnosti vrátí k politice, zatím neví. Nepotvrdil to, ale ani nevyvrátil. „Když chcete pobavit boha, řekněte mu své plány,“ řekl Lipšic. Jako právník však bude pracovat dál.

Budu dále lidi zastupovat jako advokát. Naplno, to vím. Všechno ostatní… na to odpovědi nemám,“ prohlásil. Své klienty Lipšic kontaktoval s dotazem, zda chtějí, aby je zastupoval i po autonehodě. Všichni mu vyjádřili důvěru. „Vážím si toho,“ řekl politik. Na konci tiskové konference se věnoval boji za lepší Slovensko. „Na konci Frodo do Hory osudu prsten hodil,“ přirovnal ho k Pánovi prstenů.

cyrilko ( 27. září 2016 17:05 )

Pochybný a účelový svedok. Po niekoľkých dňoch od skutku ho objavil bulvárny denník Plus jeden deň. Aj takto sa bojuje proti nepohodlným oponentom a kritikom skorumpovanej, klientelistickej a zlodejskej vlády Fica. Slovensko je policajný štát, v ktorom sa zastrašujú oponenti a ešte aj viac ako vidieť v prípade Lipšica.

Maxi_Maxi ( 22. září 2016 14:49 )

Bingo! JEDINEJ, a to videt ze se zachoval cestne a moralne i kdyz NEMUSEL se vzdat. Nic spatneho neudelal, zadna nadmerna rychlost, zadnej alkohol, jenom starej dedek pravdepodobne nalitej kterej se vracel z vinarny pres ulici... Nechapu proc se vzdal mandatu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání