Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tady je deset dní držel! První pohled do šíleného úkrytu unesených dětí

Autor: ČTK, dce - 
13. září 2016
13:55

Šokující fotografie zevnitř garáže, která po deset dní sloužila doslova jako cela pro dvě děti, nyní zveřejnila policie. Uvnitř byl plně zařízený pokoj včetně záchodu, sprchy i ledničky. A jak dlouho tu chtěl únosce děti vlastně držet?

Interiér vůbec neodpovídá běžným garážím – stěny jsou obložené izolací, na zemi dlažba a koberec, dvě matrace. „Byl tam nedodělanej sprchovej kout, měl tam vařák na jídlo, stůl, dvě nový matrace na sobě, deky, polštář, ledničku a záchod,“ popsal serveru iDnes.cz Daniel. Garáž měla troje dveře, jedny na klíč, jedny na číselný kód. Protihluková izolace, kterou byl objekt doslova obalený, byla patrná zejména na střeše a zadní stěně zvenku. Zbývá si položit jednu otázku – jak dlouho únosce celou věc plánoval?

Už večer před nalezením dvou unesených dětí byla policie v areálu garáží, kde byli vězněni šestnáctiletý chlapec a o tři roky mladší dívka z Litoměřicka. „Nic nenasvědčovalo tomu, že by se tam nacházeli,“ řekl novinářům náměstek ředitele krajské policie Zbyněk Dvořák. 

Děti nalezli v garáži na ústeckém Střekově minulou středu dopoledne rodiče. Z únosu dětí je obviněn šestatřicetiletý recidivista Zdeněk H. Děti držel od 28. srpna do 7. září. Policie sestavila speciální tým, který bude prověřovat mimo jiné i to, zda se nedopustil dalších skutků.

Policie podle Dvořáka při pátrání prověřovala desítky oznámení, podle kterých měly být děti viděny v různých částech Ústeckého kraje, Česka i v zahraničí. Klíčovou roli sehrály v případu dopisy, které dostaly rodiny 6. září. Kriminalisté se primárně zabývali Doksy a okolí, odkud byl dopis odeslaný. „Navíc chlapec měl vztah k Doksům, byli tam na dovolené. Některé indicie šly tam, že je pravděpodobné, že jsou v té lokalitě. I po téhle stopě se 6. a zejména 7. září ráno šlo,“ vysvětlila vedoucí litoměřické policie Helena Pšeničková.

Obsah dopisů zkoumali rodiny i písmoznalci. Řada slov byla opakovaně přeškrtaná a přepsaná. „Slova dávala význam střecha, střela, Střekov, současně probíhalo pátrání na Střeleckém ostrově. Dochází k tomu, že večer dostáváme informaci od rodiny, že relevantní má být opravdu Střekov. Kolem desáté hodiny večer probíhá prověrka na místě v areálu těch garáží. Děti nebyly nalezeny. Nic nenasvědčuje tomu, že se tam v tu dobu nacházejí,“ řekl Dvořák.

Druhý den ráno se ke garážím vypravili rodiče chlapce. „Informují nás o tom, že z jedné z těch garáží je slyšet hudba,“ doplnil Dvořák. Po prověření zvukových signálů policie do garáže vnikla.

Muži hrozí podle stávající právní kvalifikace až osm let vězení. Čelí obvinění z vydírání, zbavení osobní svobody, ohrožování výchovy mládeže a šíření pornografie.

Kriminalisté potvrdili, že podezřelým je majitel garáže na Střekově. Je jím šestatřicetiletý recidivista, který byl už před lety odsouzen za pokusy o únos malých dívek na Českolipsku. Soud ho v sobotu poslal do vazby.

kecka1 ( 14. září 2016 19:28 )

-je zajímavé, že v době pohřešování kdosi v diskuzi na fb napsal, že je viděl, v Litoměřicích u Penny, pak na nádraží a cca o 3 dny později jsem tam našla, že byly viděny v Doksech .... asi je vzal únosce na výlet... - a když je policie hledala u garáží večer, tak třeba s ním byly na procházce, vždyť to samy vypověděly, že je večer bral ven...

maledivy2016 ( 14. září 2016 06:22 )

Další idiotský vymyšlený příběh idiotama pro idioty! A dementi z Blesku z toho mají žně! Ubožaci

bum-bec-bum ( 13. září 2016 23:19 )

 Ventilačka tam byla, tou by mohli řvát na lesy, kdyby chtěli. Tvrdili, že tam často nebyl, ke dvěřím se mohli dostat. Nevěřím jim harantům prolhaným ani slovo.

zednik ( 13. září 2016 18:15 )

A ještě se podřekli, že zvenčí slyšeli jet auto

naidka ( 13. září 2016 17:48 )

Ty máš na PČR pořádnou pifku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání