Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak vypadal dopis, který zachránil unesené děti? Šifry, přeškrtaná slova a lest na únosce

Autor: dce - 
12. září 2016
11:44

Šestistránkový dopis z rukou šestnáctiletého chlapce pravděpodobně zachránil dvěma uneseným dětem život. Daniel šifrou, kterou zakomponoval do pečlivě zkontrolovaného dopisu, dokázal určit polohu úkrytu, kde Dana (16) a Janu (13) deset dnů držel únosce Zdeněk H. který se k činu doznal a nyní je ve vazbě. Rodiče je nakonec na vlastní pěst dokázali vystopovat - jak dopis vlastně vypadá?

Právě dopis, který únosce nechal obě děti napsat, mu pravděpodobně pomyslně zlomil vaz. S takovým důvtipem 16letého kluka rozhodně nepočítal. Chlapec tak únosce dokonale přelstil. Daniel totiž do šestistránkového psaní dokázal propašovat několik indicií a šifer, které ukazovaly na místo, kde je Zdeněk H. držel.

Úhledné písmo je místy téměř nečitelné, jinde jsou slova i celé věty přeškrtané - například 'jsme v pořádku' bylo pod škrtanci téměř neviditelné. Daniel tím chtěl podle TV Nova naznačit, že má na mysli přesný opak.

„Celý to důkladně přečetl, projel to písmenko po písmenku. Pak jsem řekl, že tam něco dopíšu a mezitím, co jsem dopisoval do toho jednoho listu, tak jsem dopsal do toho většího, kde se nacházíme,“ prozradil Daniel.

V dopise je pak vidět věta: „Střekov nad poliklinikou garáže. Chybíte mi.“ Pro lokalizaci klíčové slovo Střekov (část Ústí nad Labem - pozn. red.) je jen těžko k přečtení.

„Bylo tam například špatně čitelné slovo, které začínalo na ‚stře…‘. Četli jsme střecha nebo středa, nakonec jsme přišli na to, že to bude Střekov,“ řekla serveru iDnes.cz Danielova matka. 

Uvnitř dopisu jsou i další zvláštní indicie, které rodině napověděly, co se ve skutečnosti děje. Na konci dopisu je i zvláštní nákres, který připomíná půdorys garáže a k ní vedoucí silnici.

Jen díky dopisu se děti podařilo najít a osvobodit. Ani to ale nebylo jednoduché - policie zpočátku na místo vyjet nechtěla, až když rodiče skutečně potvrdili, že ve zvukotěsné garáži jsou jejich unesení potomci, dorazili a děti osvobodili.

Zdeněk H., který děti unesl, se měl při výslechu ke všemu přiznat. Prý chtěl jen nějaké kamarády a dětem sliboval, že je brzy pustí. Nyní čeká na soud ve vazbě.

Jana a Daniel uneseni! Vše o případu čtěte ZDE››

pepen ( 13. září 2016 08:47 )

Pokud vím ,tak oba spratkové již jednou utekly z domova.Spali po hotelích-jí 13 jemu 16-to je výchova-hledala je policie.Patří do ústavu!!!Bůh ví jak to bylo!!!Chyba rodičů-špatná výchova!!!!!  

ejvm1712 ( 13. září 2016 07:02 )

Asi mockrát,když byla týden na kapačkách

jiznicechy ( 13. září 2016 01:51 )

Jasně. A právě proto jsou plné dětské domovy těch opálených, kteří se o své dětičky tak pečlivě starají, že je ani neposílají do školy. Ono jak by je také mohly do školy posílat 13 leté matky, které tam samy nechodí, že

berlin71 ( 12. září 2016 18:52 )

Jo tak ona to je lesba

pomoooc-hori ( 12. září 2016 18:46 )

Vog.ht koule nemá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání