Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ondra zmizel záhadně na Ukrajině: Máma po něm pláče už tři roky

Ondřej Dubanský zmizel na Ukrajině před 3 lety.
Ondřej Dubanský zmizel na Ukrajině před 3 lety.  (Autor: Facebook)
Autor: rc - 
28. srpna 2016
18:43

Ondřej Dubanský (tehdy 24) odjel na Ukrajinu, kam ho pozval jeho kolega. V Zakarpatsku si chtěl užít zimní sporty. Domů se však už nevrátil. Od jeho zmizení uplynuly tři dlouhé roky a jeho rodina stále netuší, co se s mladým mužem stalo. Bezradná matka Pavlína Dubanská se dokonce obrátila na české politiky, které žádá o pomoc.

Vše se odehrálo před třemi lety v době pravoslavných Vánoc. Do města Volovce ležící v Zakarpatsku tehdy čtyřiadvacetiletého Ondřeje pozval jeho spolupracovník ze stavby Vasil M.

Znali se spolu víc než rok a Ondřej se těšil, až si na tamních kopcích zajezdí na snowboardu. „Chtěl se tam podívat hlavně kvůli horám, bral si s sebou snowboard. V létě pak plánoval návštěvu Ameriky. Určitě odsud nejel s tím, že už se nevrátí. Nechtěl jít pracovat do zahraničí, neopustil by svého psa,“ vypráví zdrcená Ondřejova matka Pavlína Dubanská iDnes.cz.

Osudný den Ondřej poseděl s Vasilem v kavárně, prošel s ním trh, dobyl si SIM karty a pak se vydal k hoře Temnatyk. Z výpravy se však už nevrátil. „Měl svůj mobil a druhý od Vasila s ukrajinskou kartou. Domů přišli kolem druhé, svědci řekli policii, že se před domem hádali a rozhazovali rukama. Vasil to vysvětlil tím, že nechtěl Ondru pustit fotit k hoře samotného. Nakonec sám vyrazil. Když mu ve čtyři hodiny odpoledne volali, což potvrdil i výpis od operátora, už to nikdo nebral, telefony byly hluché a od té doby Ondra není,“ vypráví paní Dubanská serveru iDnes.cz.

O synově zmizení se dozvěděla až 13. ledna. Na dveře bytu v brněnském Králově Poli zazvonili policisté, aby jí zdrcující zprávu oznámili. „Otevřela jsem a ve dveřích stálo několik policistů v černých uniformách. Ptali se, jestli mám Ondru doma, že je na Ukrajině pohřešovaný,“ řekla paní Dubanská serveru iDnes.cz.

Ustaraná matka se okamžitě na Ukrajinu vypravila, ale jediné co našla, byly dva telefony pohozené na sněhu. „Ztratila jste telefon, upozornil mě záchranář, který šel při pátrání pár kroků za mnou,“ vypráví paní Dubanská. Chvíli si myslela, že telefon je opravdu její. „Pak mi ale došlo, že je Ondry, a o metr dál ležel pohozený i ten druhý. Bylo mi divné, že si jich ve sněhu nikdo nevšiml už předtím, hodně lidí tam šlo před námi,“ pokračuje ve vyprávění s tím, že mobily měly smazaná veškerá data.

Do pátrání po mladém Čechovi bylo podle ministerstva zahraničí v lednu zapojeno 175 záchranářů, kteří pátrali týden. Avšak marně. Pátrání pokračovalo i v květnu, avšak taktéž bez výsledků. Podle Pavlíny Dubanské bylo vyšetřování hned od začátku vedeno špatně. Zpočátku vůbec nepomysleli na to, že mu mohl někdo ublížit. Policie měla přijet hned, ne to nechávat jen na záchranářích. Třeba psovod se psem přijel po týdnu,“ říká matka pohřešovaného Ondřeje pro iDnes.cz.

Rodina je naprosto bezradná. Případ se nikam za dlouhé tři roky neposunul. „Od doby, kdy zmizel, jsme nedostali nový poznatek, že by se něco kamkoli posunulo. Když jsme se domáhali zpráv o pokrocích ve vyšetřování, vždy musel na kriminalisty zatlačit konzul ve Lvově. Pokaždé napsali, že vyšetřování pokračuje a vyslýchají svědky, kteří všichni mluví stejně, takže se nemají čeho chytit. Nic nezjistili, nic se nenašlo,“ říká bezradná matka iDnes.cz.

„Vyšetřování případu nebylo uzavřeno a nadále ho sleduje generální konzulát ve Lvově i ambasáda v Kyjevě,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová iDnes.cz s tím, že na tamní policisty tlačí český velvyslanec Ivan Počuch, který má nalezení Ondřeje za jednu z hlavních priorit.

Do pátrání po Ondřejovi se zapojili i čeští policisté v Brně, které požádali jejich ukrajinští kolegové, aby vyslechli kamarády i kolegy. Expertize také podrobili mobily z Ukrajiny, ovšem z mobilů nic dostat nedokázali. Na nic víc pravomoci nemají. „Policisté mají dle zákona působnost na českém území. Při pátrání po pohřešovaných osobách s kolegy ze zahraničí spolupracují, nicméně není to tak, že by vycestovali a prováděli úkony mimo Českou republiku,“ uvedla pro iDnes.cz mluvčí prezidia Markéta Janovská.

Rodina se v beznaději obrátila i na ukrajinskou mafii! Nešťastná matka kontakt do podsvětí dostala od známého. Podle serveru iDnes.cz dostala kontakt na jakéhosi Míťu, jemuž poslala peníze. Avšak bez výsledku.

Paní Dubanská podezřívá Vasila M. z toho, že ví víc, než vypověděl, ale bojí se mluvit, stejně tak jako ostatní obyvatelé vesnice. Otce dvou dětí na Ukrajině vyslýchali několikrát, dokonce ho pár dní drželi v cele, ale nakonec ho pustili. „Prošel i detektorem lži a má zákaz vycestovat ze země. Policisté se ho od začátku zastávali. Říkali, že je dobrý člověk a nikomu by neublížil. To byla řeč profesionálů při vyšetřování. Umíte si představit, že by takhle mluvil policista u nás?“ vypráví Pavlína Dubanská pro iDnes.cz.

Paní Dubanská neví co dál. Na soukromého detektiva, kterého si často v podobných situacích rodiny najímají, prostředky nemá. „Nemám na něj peníze a v mém věku už by mi nikdo ani tolik nepůjčil,“ říká paní Dubanská. Nesnažila se kontaktovat ani žádnou neziskovou organizaci. „Když nic nezmůže policie, velvyslanec a další, nějaká neziskovka nemá asi vůbec šanci. Válka všechno zkomplikovala,“ říká pro iDnes.cz.

Pátrání po synovi však nevzdává a naději vkládá do českých politiků, které žádá o pomoc. Do případu se už vložila poslankyně Kristýna Zelienková a paní Dubanská se už i obrátila na premiéra Bohuslava Sobotku. Minulý týden měla dokonce schůzku s jeho poradcem pro zahraniční politiku na Úřadu vlády. „Poslankyně Zelienková i velvyslanec v Kyjevě poslali dopisy prezidentovi Porošenkovi, ministru vnitra i gubernátorovi s tím, že je nutné zvýšit úsilí. I náš premiér přislíbil pomoc,“ řekla paní Dubanská iDnes.cz, která je odhodlaná napsat dopis i samotnému prezidentovi Miloši Zemanovi, pakliže by nevyšla jednání vedená premiérem.

 

juwa ( 28. srpna 2016 19:31 )

 To vypadá na nedobrovolného dárce orgánů...

Hops_aIive ( 28. srpna 2016 19:15 )

Ukrajině a Rusku je lepší se vyhnout. Tam je policie zkorumpovaná a lidský život má nulovou hodnotu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání