Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Vrah Funda je v »lepším« kriminále: Babička k němu nesmí. Kvůli soudu s Nečesaným?

Autor: ljš, nec - 
26. srpna 2016
05:00

Bojí se někdo, aby vrah Jiří Funda nezměnil výpověď v případu Lukáše Nečesaného? Kolem podmínek, za kterých si v současné době odpykává svůj trest, se přinejmenším vynořila celá řada otazníků.

Funda, který dostal výjimečný trest za brutální vraždu své známé, toho v posledních měsích hodně nacestoval. V březnu si v doprovodu po zuby ozbrojené eskorty udělal „výlet“ do Hradce Králové, kde vystoupil jako trumf obžaloby, když vypověděl, že se mu Lukáš Nečesaný k napadení kadeřnice Ludmily B. přiznal. Pak se vrátil do věznice v Plzni, odkud byl ale náhle z neznámých důvodů přemístěn do Valdic. 

Ani tam ale dlouho nevydržel. V červenci se zničehonic jeho babička dozvěděla, že byl převezen do Vazební věznice Ruzyně. K tomu došlo příznačně krátce před plánovaným soudním jednáním s Lukášem Nečesaným. Spekulovalo se tedy o tom, že bude u soudu svědčit. Tento záměr se dosud nepotvrdil, protože líčení bylo z důvodu nemoci Nečesaného odročeno na konec srpna.

V pražském vězení ale Funda zůstal, takže se jeho účast na středečním jednání dá předpokládat. Na přesunu jednání ale vydělal. Ruzyně totiž nedisponuje nejpřísnějším oddělením D (se zvýšenou ostrahou), na kterém by měl Funda vzhledem k brutalitě svého činu sedět ještě pěknou řádku let, a je proto umístěn na mírnějším „céčku“ (s ostrahou). 

Samotná věznice fakt, proč je u nich Funda umístěn, komentovat nemůže. „Ke konkrétním odsouzeným nemůžeme podávat informace bez jejich souhlasu,“ uvedla tisková mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová. V obecné rovině ale alespoň osvětlila, jak je možné, že Funda najednou začal psát babičce dopisy na počítači. „Co se obecně týká přístupu odsouzených k počítačům, tak je samozřejmě možný u těch, kteří se vzdělávají v rámci kurzů počítačové gramotnosti. Samozřejmě, že na těchto počítačích není přístup k internetu,“ dodala.

Týden před soudním jednáním se ale odehrála další podivná událost, na kterou upozornil Spolek Šalamoun „Dle dnešního sdělení babičky Jiřího Fundy paní Marie Miklošové, která jako jediná jej navštěvuje ve věznici, jí byla údajně z „provozních“ důvodů zrušena plánovaná návštěva. V dopise od vnuka, který obdržela dnes (v úterý, pozn. red.), ani odsouzený Funda nezná důvod, proč byla návštěva zrušena. Dále uvádí, že návštěvu do konce měsíce již nestihne a že mu do 31. 8. 2016 nebude, ani s jeho babičkou, jako osobou blízkou, povoleno telefonovat,“ píše spolek v dopise adresovaném generálnímu řediteli Vězeňské služby ČR Petru Dohnalovi.

Zmíněný jednatřicátý srpen je přitom dnem, kdy má proběhnout u Vrchního soudu v Praze další jednání s Lukášem Nečesaným. „Je pro nás nepochopitelné, že je svědek Funda zcela izolován od okolního světa a v rozporu se zákonem č. 169/1999 Sb. o výkonu trestu odnětí svobody mu není umožněn jak osobní, tak telefonický kontakt s osobou blízkou. Je potřeba zejména akcentovat tu skutečnost, že odsouzený Jiří Funda má procesní postavení svědka, není proti němu vedeno trestní řízení a není omezen na svých právech např. z koluzních důvodů,“ upozorňuje Šalamoun dále v dopise.

Fundova babička, které byl kontakt s vnukem před klíčovým soudním jednáním náhle odepřen, je přitom velkou zastánkyní Lukáše Nečesaného a od počátku tvrdí, že její vnuk svědčil pod nátlakem.

Jak se Funda u Vrchního soudu ve středu zachová, bude-li předvolán? Dozvíte se v online přenosu na Blesk.cz.

metsvapo ( 26. srpna 2016 14:18 )

Vrazi se zloději získávají vzdělání v činech, opakem je kriminálka a soudy, ve lhaní se obviněným dávno podobají. Kašlou na místa činů, jsou uplatní a jejich kamaráčofty.

metsvapo ( 26. srpna 2016 14:10 )

Tak jest, my známe jen výsledky mrtvé a zbité.

necesany ( 26. srpna 2016 10:42 )

necesany ( 26. srpna 2016 10:40 )

bohdazi ( 26. srpna 2016 10:03 )

Ta kadeřnice je také dobrá. Nejdříve to není on, a poté ji někdo zpracuje a najednou je si jistá. To není dobré. Zkrátka, u nás si může policii lhát každý. Alespoň u soudu by pak po dokázání lži, křivého svědectví, měly automaticky následovat mastné pokuty. Aby si to národ posléze rozmyslel lhát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání