Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šlo vraždě v Tesku předejít? Policie s lékaři neumí mluvit, tvrdí zdravotníci

Autor: idh, ryc, jn - 
27. července 2016
05:01

První útok Michaely S. (33) se odehrál 5. července, kdy se pokusila na toaletách kavárny v centru Prahy uškrtit zákaznici. Skončila v bohnické psychiatrické léčebně. Jak je možné, že ji po 16 dnech propustili a ona šla vraždit podruhé? Lékaři údajně neměli od policie zprávu o tom, že se pokoušela vraždit. Jak je to možné?

„Na vaše dotazy bohužel nemůžeme odpovědět, jelikož událost z 5. července 2016 přímo souvisí s osobou 33leté ženy, t. č. obviněné ze zvlášť závažného zločinu vraždy,“ napsala na dotazy Blesku, které si vyžádala písemně, pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Nepochodili jsme ani s otázkou, jak policisté informují záchranáře či lékaře o tom, co provedl člověk, který je do nemocnice převážen. „Stejně tak nemůžeme odpovědět na dotazy ohledně obecného postupu policie, jelikož se úzce vztahují k právě prošetřované události,“ doplnila Zoulová s tím, že postup policistů prošetřuje kontrolní orgán policie.

Sdílnější nebylo ani nadřízené Policejní prezidium. „Uvedl jste sice pár obecných dotazů, nicméně jsou vždy směřovány ke konkrétní záležitosti a nejsme kompetentní se k ní vyjadřovat,“ sdělila jeho mluvčí Ivana Nguyenová.

Tragédii možná mohla zabránit lepší domluva mezi policií a lékaři. Podle psychiatrů a dalších lékařů není komunikace s policií vždy ideální. „K nám na Karlák často přivezou člověka pod vlivem alkoholu a my se dozvíme pouze to, že tropil výtržnosti, ale žádné další podrobnosti,“ řekl docent Martin Andres, vedoucí Centra pro biologickou diagnostiku a léčbu psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Po potyčkách bývají pacienti ošetřováni, aniž by lékař věděl o jejich možné nebezpečnosti. Pokud u pacienta nestojí policista, mnohokrát nevíme, zda jde o oběť, či pachatele,“ uvedl Blesku lékař, který nechtěl být jmenován.

Jak by měla hlídka postupovat?

Policista z »terénu« Blesku anonymně popsal, jak by se mělo postupovat. Jeho jméno redakce zná, do médií totiž řadoví muži zákona mluvit nesmí.

  1. Prvotní je odvrátit na místě hrozící nebezpečí.
  2. O konkrétním řešení situace pak rozhoduje i operační důstojník, pokud se na něj obrátí zasahující hlídka.
  3. Policisté dále postupují podle trestního řádu. V něm jsou vyjmenované činy, kdy musí zahájit úkony trestního řízení pokaždé, ať už k němu v té chvíli oběť dá, nebo nedá souhlas (vesměs u násilí). A v tomto případě by měli informovat lékaře.
  4. V přesně vyjmenovaných případech v trestním zákoně se pak může od trestního stíhání upustit, zvlášť pokud k němu nedá poškozený souhlas. Ne vždy hlášení od oznamovatele totiž odpovídá skutečnosti zjištěné na místě činu.

Bývalý elitní kriminalista Josef Doucha: Chyba policie je možná

Bývalý elitní kriminalista Josef Doucha k postupu policie u incidentu, který měla vražedkyně Michaela S. 5. července v centru Prahy spáchat, řekl: „Je-li to tak, že policie věc »vyřešila« pouhým přivoláním záchranky, potom podle mého názoru postupovala nesprávně a nedůsledně a konkrétní policisté, kteří se věcí takto nedostatečně zabývali, měli být kázeňsky řešeni.“

maxovskej ( 27. července 2016 13:35 )

Propuštěná z léčebny byla jako zdravá, z vypočítavosti vraždila a já jsem zvědav jak skončí, určitě jí za vraždu nezavřou a udělají sní opět duševně nemocnou aby se mohla opět dostat do léčebny,?? Potom jak to tedy vlastně je? kde je pravda? jednou byla propuštěná jako zdravá a podle toho by měla být i souzená jako každý jiný člověk..

anna1234 ( 27. července 2016 11:22 )

..tys to tedy doktorům natřela ale když je ti blbě, to je jistě rychle vyhledáš a do debilů jim nadáváš sotva, co?

bulvar ( 27. července 2016 11:09 )

Jakou diagnózu? Právo nahlížet do zdravotní dokumentace či policejního spisu jistě nemáte, za to víte,

ejvm1712 ( 27. července 2016 10:05 )

To se nenajde někdo,kdo tu nebetyčkou k u r v u nezabije? Třeba by stačilo hodit jí něco do žrádla? Do papírů se jen napíše zemřela na infarkt nebo tak něco.

moiaza ( 27. července 2016 08:21 )

 Vidím že i dneska se Blesk rozepsal o červené punčošce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání