Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ředitel Bohnic Hollý o vražedkyni z Anděla: Pacienti po propuštění zodpovídají sami za sebe!

Autor: Ivan D. Hladík - 
27. července 2016
19:47

Útoky pacientů propuštěných z psychiatrického zařízení mívají tragické následky. Kvůli nim v posledních letech umírali dospělí i děti. Jsou u nás podmínky pro propuštění a následnou péči nastaveny dobře?

Šílená vražedkyně z pražského Anděla Michaela S. (33) připravila dva syny o milovanou maminku Hanu H. (†54). Stejně jako oni, i řada dalších rodin si prošla peklem, když jiní bývalí pacienti vraždili pod vlivem emocí nebo své psychické choroby nevinné lidi. Není v procesu propouštění takových pacientů chyba? Blesku odpovídal ředitel bohnické léčebny Martin Hollý.

„Pokud mluvíme o pacientovi s ochranným léčením, které je soudně nařízeno, tak u té změny léčení z ústavního na ambulantní rozhoduje soud na základě návrhu ošetřujícího týmu nebo toho samotného pacienta. Může si vyžádat nějaké znalecké posudky, nezávislé na přezkoumání tohoto, což byl případ, který jste zmiňoval jako ten srovnávací. Tam je ten mechanismus propuštění významně odlišný od toho, který známe u pacientů hospitalizovaných se souhlasem. Takového pacienta vede ošetřující lékař, pak je pravidelně kontrolován vedoucím lékařem a primářem oddělení. V tomto trojstupňovém rozhodování při zvážení všech okolností je tomu pacientovi nabízeno nebo zvažováno propuštění nebo další hospitalizace, protože každý člověk se k tomu staví jinak. Některé to více táhne domů a někteří mají pocit, že tu hospitalizaci z jakýchkoli důvodů potřebují prodloužit.“

Video  Studio Blesk - Martin Hollý  - Ivan Hladík, Jan Jedlička
Video se připravuje ...
Objevují se různé informace o tom, že pacientka před svým pokušením žádala o umístění na uzavřené oddělení, že vyhrožovala, tvrdila, že venku určitě něco provede. Jak by měl lékař nebo primář v takovou chvíli obecně reagovat?

„Opět jsme v situaci, že musíme s těmi informacemi pracovat v nějakém kontextu, ve vztahu k diagnóze toho člověka a k dlouhodobějšímu pozorování toho člověka. Pokud se podíváme na informace zpětně a vytrhneme je z kontextu, tak jistě může být jiná interpretace. Ale na základě aktuálně dostupných informací se vždy rozhodujeme v týmu, aby to nebylo rozhodnutí jednoho člověka, i když ta konečná zodpovědnost je většinou na primáři oddělení. Posuzujeme ty informace v kontextu a vyhodnocujeme je s ohledem na zdravotní stav člověka, nakolik je nebo není zodpovědný za své chování. Ročně propustíme 7200 lidí, celorepublikově je to asi 60 tisíc lidí z psychiatrických lůžkových zařízení. Jasná šablona na každý případ samozřejmě není. Obecně ve zdravotnictví o hospitalizaci rozhoduje kvalifikovaný a funkčně zodpovědný lékař na návrh lékařů, kteří jsou ošetřujícími lékaři.“

Vzhledem k podobným událostem – myslíte, že podmínky detence, hospitalizace nebo ambulantní péče jsou u nás dobře nastaveny?

„To je složitá otázka do systému. Myslím, že v zásadě máme systém nedobrovolných hospitalizací ošetřen velmi podobně jako většina evropských zemí. Možná můžeme říct, že to, co by se dalo zlepšovat, je aplikace těch zákonů nebo pravidel. Na jedné straně nás vedou k tomu, že jsme velmi opatrní k tomu, koho zadržet bez jeho souhlasu, protože proti tomu je spousta opravných prostředků. Na druhé straně je spousta situací, kdy není možné v psychiatrii pracovat bez hospitalizací bez souhlasu, protože ti lidé jsou často sníženě příčetní nebo nemají dostatečně zachovaný kontakt s realitou, tudíž u nich není rozhodování na základě faktů, ale na základě psychotického prožívání. Někde je to jako u nás, že o takové hospitalizaci rozhodují soudy. My musíme o každé takové informovat příslušný soud do 24 hodin, máme jich přes 2000 ročně. Nemyslím, že je v této chvíli nějak zásadně nutné měnit ta pravidla. Ovšem už po případu ve Žďáru udělalo ministerstvo nějaká systémová opatření. Například to, že když se pacient v rámci ochranného léčení nedostaví ke svému ošetřujícímu lékaři, může to podle novely, která čeká na schválení, ten lékař oznámit policii.“

Kdo má za pacienta s rizikovým chováním zodpovědnost po propuštění z léčebny?

„Každý pacient má především zodpovědnost sám za sebe. I když to zní jako vyviňování. Ale pro nás péče o něj končí propuštěním a předáním do ambulantní péče. Pokud nemá změněný kontakt s realitou a je příčetný, platí, že zodpovídá sám za sebe a za své jednání.“

Video  Studio Blesk - Martin Hollý  - Ivan Hladík, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Nekdo ( 28. července 2016 12:37 )

Jo, jo samej chytrák tady, ona chudinka prosila na kolenou aby ji nepouštěli.... můžou za to doktoři to je jasný.... i jako lajkovi je mi jasný že bych ji nepustil mezi lidi. Každej o tom víme leda kulový, leda to co jsme si někde přečetli za bláboly. Sakra lidi, opravdu vám připadá normální, ztotožňovat se s tvrzením blázna jako pravdou? Čtete vůbec, kdo ty slinty o tý ženský v televizi a novinách říká? Vždyť je tam citovanej psychicky nemocný pacient! Kde to proboha žijem, někdo udělá rozhovor s bláznem a na základě jeho tvrzení tady bude půlka národa někoho lynčovat? Brr. mám z vás strach jestli takhle uvažujete, větší než s té ženské, ta byla alespoň hráblá!

majojo ( 28. července 2016 09:11 )

Pan ředitel opět nepřesvědčil. Pacientku nepropustili, ale vyhodili, protože byla sprostá na pana primáře a a agresivní vůči spolupacientům. To už snad o něčem svědčí, ne? A tvrzení, že nevěděli, proč je hospitalizována ( napadení a škrcení kolemjdoucí), taky neobstojí. Ona tam nepřišla dobrovolně, přivezli ji policajti - to by jim huba upadla, kdyby se snažili zjistit, proč? A o tom, že ji museli mít v databázi, protože se u nich léčila už předtím, ani nemluvím.

marie60 ( 28. července 2016 05:48 )

...ona je vlastně prosila o pomoc a všichni se na ni vyprdli.

marie60 ( 28. července 2016 05:45 )

Po tak krátké době na psychině, nemůže být člověk vyléčen.Lékaři věděli, co ona je zač, napadala na psychině baby a vyhrožovala jim zabitím a to pro psychiatry snad bylo z legrace? Ted´ se z toho snaží vykroutit. Tohle není přece první případ, kdy pacient byl propuštěn a za nějakou dobu vraždil.

provokaterka ( 28. července 2016 05:11 )

"Pacienti po propuštění zodpovídají sami za sebe!"Super výmluva,nic vtipnějšího nemohl vyslovit.Hlavně,aby ti páni doktoři,kteří ji propustili,nezměnili názor při soudu jejich bývalé pacientky,že vražedkyně je vážně nemocná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání