Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exekutorovi, kterého postřelil dlužník, hrozí amputace. Ostravské policisty za zneškodnění střelce vyznamenali

Autor: rys, ljš, ČTK - 
25. července 2016
18:21

Krom psychického traumatu bude mít zřejmě i trvalé následky. Exekutor, kterého ve středu v Ostravě-Hrušově postřelil dlužník Zdeněk K. (†60), má vážně zraněnou nohu a dál zůstává na jednotce intenzivní péče. Život jemu i dalším lidem v okolí zachránili policisté, kteří vyšinutého muže zastřelili.

Při exekuci byl zraněn jak soudní vykonavatel, tak úřednice, která ho doprovázela. Hůře je na tom exekutor, kterému hrozí amputace nohy. Tu se lékaři pokusí zachránit speciální léčbou.

„Zatímco zraněná žena je na standardním pokoji, muž je stále na jednotce intenzivní péče. Jeho zranění je vážné. Čeká ho, vzhledem k rozsáhlému poškození tkání kolem vstřelu, pobyt v hyperbarické komoře,“ sdělil deníku Aha! náměstek ředitele ostravské fakultní nemocnice Josef Srovnal. 

Lehce zraněn byl také jeden člen policejní hlídky, která při střelbě v domku vyšinutého Zdeňka K. zasahovala. Trojice policistů, Kamil Zeman, Kateřina Balogová a Jakub Závodný, obdrželi v pondělí za zneškodnění útočníka od policejního prezidenta nejvyšší ocenění – medaili Za statečnost.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého i moravskoslezského policejního ředitele Tomáše Kužela byl jejich zákrok profesionální a policisté prokázali velkou rozhodnost. Policisté navíc patří spíše mezi nováčky, protože Závodný slouží devět let a další dva policisté jsou ve službě zhruba rok. „Tady rozhodnost našich mladých policistů v Moravskoslezském kraji přispěla k tomu, že ochránili nejenom životy vlastní, ale i životy a zdraví dalších zúčastněných osob. Pachatel byl nebezpečný, připraven s automatickou zbraní zabíjet a jenom díky jejich rozhodnosti tady nedošlo ke zmaření dalších životů,“ řekl Tuhý.

Policisty na místo přivolal exekutor, který si nebyl jistý svou bezpečností. Když na místo dorazili, chtěl zahájit exekuci.

„Prováděl se exekutorský zásah, to znamená otevření dveří a samotný vstup do prostoru zahrady u domku, kde bydlel pachatel. Pak už to bylo všechno strašně rychlé, pachatel měl připravenu zbraň a tuto použil,“ připomněl moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel. Doplnil, že zákrok policistů už byl i vyhodnocen a použití zbraně bylo označeno jako oprávněné. Policisté se k zákroku nechtěli vyjadřovat.

Šedesátiletý střelec přitom podle informací Blesku v minulosti pracoval právě u policie. Před časem byl ale kvůli krádežím propuštěn. Ve svém domku a jeho okolí shromažďoval velké množství nepořádku, který byl líhní hlodavců. Na výzvy úřadů k úklidu ale nereagoval.

Se Zdeňkem K. byly podle sousedů problémy dlouhodobě. Vyvrcholily ve středu, kdy při soudním vystěhování sáhl po zbrani. Zranil dva lidi a poté ho policisté zastřelili. Při domovní prohlídce pak u něj našli celý arzenál nelegálně držených zbraní a stovky nábojů.

jirka.jb ( 7. února 2017 14:26 )

Na jednu stranu o jednoho exekutora méně .Pochybuju že tento mafián dál bude trápit lidi.Mělo by to exekutory poučit a naučit nějakému vstřícnému chování.Je pravda že na druhou stranu někteří notoričtí neplatiči si exekutora zaslouží.Ale exekutoři se chovají jako pra..ta ke všem,aniž by si zjišťovali původ nebo původce dluhu.

54321 ( 30. července 2016 23:09 )

Mně je spíše divné proč si nikdo nevšíma detajlu ? utočník vystřelil dvakrát ! ale jsou zraněny 3 osoby podle svědku utočníkovy policisté skoply zbran smněrem k zemi čili střely by mněly jít do zemně a to je i potvrzeno svědky ! podle svědku (policista skopl zbran utočníkovy a !!! pak vyšly výstřely !!! ) na místě zasahovaly dvoučelná hlídka pčr ! a hele najednou jsou tři ))) (asi mněly medaile navíc ) podle svědku plicista vystřelil dvakrát střely zasahly utočníka hodně deleko od sebe skoro 1 metr !!! podle vypovědy svědku byly policisté skoro u vchodu ! takže odhadem od svědka 2 metry ! no to je tedy výkon na 2 metry mít rozptyl 1 metr při střelbě ! a tohel má ZP ! okamžítě sebrat ZP ! a nebo se střílelo z větší vzdalenosti a někdo pak lže ! navíc zranění exekutora neodpovídá tomu pokud by utočníkovy skoply zbran a střely by se odrazily od zemně ! je tam hlína ! pokud by se jednalo o doražené střely nespusobily by takovou zranění ! nehledě na to že mi není jasné jak lze dvěma výstřly zranit 3 lidi ! jende prustřel druha střela zasáhla kost u pana exekutora ! a třeti zranění je čím ? ) navíc všichni lidé v okoli slyšely jen dva vystřely !!! nic víc ! v tohle případě to smrdí !!!!!! bud svědci kecají nesmysly nebo někdo lže ! a nebo se to stalo uplně jinak ! jsem zvědavy jak dlouho tento příspěvěk tady zustane ! veškeré infomace co jsem tu psal mám zmedii nebo osobně !

klukusata ( 26. července 2016 10:25 )

Přesně !!!

lunatic ( 25. července 2016 20:39 )

Rezolutní NE! Obhajovali policistu zesnulého rukami policistů!

lunatic ( 25. července 2016 19:50 )

Pročpak dnes musím všechno dopodrobna vysvětlovat ?!Když policistům uteče vězeň,/byť potencionální - miliardář Krejčíř/,no tak jim hrozí samozřejmě určitě odměna-a nikoliv trest !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání