Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Družstvo na Nymbursku v plamenech: Okolím se rozléhaly výbuchy, kouř byl vidět na kilometry

Autor: lm, ČTK, jad - 
15. července 2016
21:47

Areál zemědělského družstva ve Velkých Výklekách na Nymbursku dnes večer zasáhl rozsáhlý požár. Oheň zachvátil dvoupodlažní budovu, ve které byly uskladněny pohonné hmoty. Desítkám hasičům se po necelé hodině podařilo dostat plameny pod kontrolu a dohašují zbylá ohniska. Při zásahu nebyl nikdo zraněn, řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Hlášení o požáru budovy o rozměrech 30 krát deset metrů dostali hasiči ve 20:15. Plameny podle Holomčíka šlehaly až několik desítek metrů vysoko. Kouř ale stoupal vzhůru, takže nebyla ohrožena žádá z okolních obcí. "Obytné domy jsou naštěstí v dostatečné vzdálenosti," řekla ČTK Iva Schmidová, starostka Běrunic, pod něž Velké Výkleky patří.

Při požáru podle Holomčíka zřejmě explodovaly některé sudy, takže se hasiči nemohli dostat moc blízko k plamenům. "Byl to jeden výbuch za druhým," potvrdila Schmidová. Co přesně bylo v budově uskladněno, nevěděla. Areál je podle ní v majetku soukromé firmy.

V sousedních vesnicích slyšeli výbuchy kolem sedmé hodiny. "Bylo to asi před osmou večer, byla jsem vedlejší vesnici, slyšela jsem výbuchy viděla plameny, jak šlehají do obrovské výšky," řekla Blesk.cz žena z Velkých Výklek. "Byl to obrovský žár, hasiči celé okolí uzavřeli a nikoho tam nepouštěli. Bál jsem se, jestli se někomu něco nestalo. Naštěstí jsem se pak dověděl, že se nikdo nezranil," dodal muž, který bydlí v sousedství.

Video  Na Nymbursku hořel sklad pohonných hmot v areálu družstva  - Jan Doležal
Video se připravuje ...

Kouř byl pak vidět až v 30 kilometrů vzdáleném Nymburku. Požár se kolem deváté podařilo dostat pod kontrolu. „Po dohodě s majitelem necháme objekt dohořet,“ řekl nám Holomčík. Co bylo příčinou požáru a jaké jsou škody, zatím hasiči nevědí. "V současné době je to uhašeno a místo budou jednotky do rána hlídat. Je tady policie a bude se vyšetřovat příčina," uvedla starostka před 23:00.

Na místě zasahovalo pět profesionálních a deset dobrovolných jednotek, a to nejen ze středních Čech, ale i z Královéhradeckého kraje. Kvůli vysokému počtu zasahujících hasičů byl vyhlášen vysoký, třetí stupeň požárního poplachu.

Video  REPORTÁŽ AKTU.CZ  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání