Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jiří Večeř vraždy v roce 1995 neplánoval: Podle soudce chybí důkazy

Jiří Večeř vraždy v roce 1995 neplánoval: Soud ve Zlíně ho zprostil obžaloby
Jiří Večeř vraždy v roce 1995 neplánoval: Soud ve Zlíně ho zprostil obžaloby  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
23. června 2016
11:57

Krajský soud ve Zlíně zprostil obžaloby Jiřího Večeře z organizování dvou vražd z roku 1995. Státní zástupkyně pro něj navrhovala doživotí. Podle soudu ale nebylo bez pochybností prokázáno, že skutek obžalovaný spáchal. 

Jednou z obětí byl obchodník s lehkými topnými oleji (LTO). Za podíl na vraždách dvou jiných podnikatelů zapletených do obchodů s LTO a za přípravu vraždy novináře, který o LTO psal, již byl Večeř v minulosti odsouzen a ve vězení. Obvinění z dvou nyní projednávaných vražd ale odmítl a žádal zproštění obžaloby.

„Chybí přímý důkaz, který by nasvědčoval účasti obžalovaného na skutku. Výpovědi byly jen o tom, co kdo kde slyšel, nikdo ale nic neviděl,“ uvedl při odůvodnění předseda senátu Jiří Dufek. Podle něj byli navíc všichni svědkové na případech zainteresováni, šlo o bývalé obchodní partnery či členy ochranky. „Všichni měli k obžalovanému vztah, a to vesměs negativní až nepřátelský. To je další moment, který nutí soud při hodnocení těchto výpovědí k pochybnostem,“ dodal Dufek.

Třiapadesátiletý Večeř, který se vyhlášení nezúčastnil, dříve u soudu uvedl, že svědkové proti němu vypovídají ze msty, neboť se doznal k předchozí trestné činnosti, a dostal tak do problémů i komplice.

Zlínský obchodník s LTO Miroslav Kovařík zemřel ráno 12. května 1995 při explozi auta s nastraženou náloží. Večeř podle obžaloby zajistil účast neznámého člověka nebo lidí a nástražný výbušný systém, který byl ve voze instalován. Druhým zavražděným byl 23. května 1995 podnikatel František Blažíček, který byl zastřelen v domě v Uherském Hradišti. Podle obžaloby Večeř zajistil střelce, jemuž dal pokyn k Blažíčkově vraždě. Podle státní zástupkyně byly v obou případech motivem Večeře dluhy.

Večeř byl už v roce 2001 odsouzen za organizování vraždy obchodníka s oleji Lubomíra Holého, který byl zastřelen v Praze, a za přípravu vraždy novináře Stanislava Čecha. Předloni mu soudy k těmto skutkům v rámci takzvaného souhrnného trestu za organizování vraždy podnikatele Marka Lehkého přidaly ještě dva roky. Za vraždy, z jejichž organizace byl soudem obžaloby zproštěn, Večeřovi hrozilo podle starého trestního zákona až 15 let, výjimečný trest až 25 let nebo právě doživotí.

Večeře policie zadržela loni v dubnu krátce po jeho podmínečném propuštění z vězení, kde si odpykával trest za vraždu Lehkého. Bylo to měsíc před tím, než by vraždy Kovaříka a Blažíčka byly promlčeny. Na jeho obvinění se podílel tým Tempus, který vyšetřuje letité neobjasněné kauzy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání