Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak se dostala DNA syna na spodní prádlo zavražděné matky? Soud v případu vynese rozsudek

Jan S. je obviněný z vraždy své matky.
Jan S. je obviněný z vraždy své matky.  (Autor: Foto Blesk - Vlaďka Hradská)
Autor: ČTK ljš - 
14. června 2016
13:04

Zavraždil ji vlastní syn a pak předstíral, že s ostatními pátrá. Tak popisuje obžaloba případ vraždy pejskařky z Písecka, kterou našli s rozřezaným oblečením ležet v tůni. Hlavním důkazem proti Janovi S. (24) jsou pachové stopy a DNA na spodním prádle oběti.

Zproštění žaloby žádá obhajoba pro Jana S. (24), který podle státního zástupce loni zavraždil na Písecku svou matku. Případ řeší od března českobudějovický krajský soud. Obhajoba v závěrečné řeči uvedla, že dokazování nepotvrdilo, že by obžalovaný skutečně svou matku zabil. Znalecký posudek policistů z odboru kriminalistické techniky a expertiz, který podle obžaloby potvrzuje Seberovu vinu, označila za chatrný podklad.

Zavražděnou našli lidé loni 1. května na louce nedaleko Myšence. Žena měla na sobě rozřezané oblečení a skončila s hlavou v tůňce. Mladík tvrdí, že na místě nikdy nebyl. „Ale to popírají pachové stopy z místa činu, které potvrdily jeho přítomnost,“ uvedl státní zástupce Petr Žižka. Obhajoba argumentovala tím, že Jan S. se k tůňce šel podívat při pátrání po ženě, jehož se účastnil. V momentě, kdy lidé tělo objevili, se na místě shromáždilo několik osob.

Obžaloba uvedla, že kromě pachových stop hovoří v neprospěch mladíka i biologické stopy, které se vyskytly na spodním prádle zavražděné. Tento důkaz ovšem zpochybnil soudní znalec v oblasti molekulární biologie a DNA Daniel Vaněk. Podle něj není nic mimořádného, pokud se biologické stopy objeví na prádle osoby, s níž člověk žil ve společné domácnosti.

Nálezu mrtvé předcházelo několikahodinové hledání, do něhož se vedle policie zapojili i hasiči. Rodina začala ženu hledat poté, co se nezvykle dlouho nevracela z ranní procházky se psy. Jan S. je téměř rok ve vazbě. Jakoukoliv vinu popírá a obhajoba v pondělí uvedla, že případ postrádá jakýkoliv motiv činu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání