Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Muž (37) nepřeskočil čarodějnickou vatru. S popáleninami skončil na chirurgii

1. května 2016
09:47

V Bílovci na Novojičínsku záchranáři krátce před sobotní půlnocí ošetřovali popáleného sedmatřicetiletého muže, který skákal přes oheň a spadl do něj. Další dva podobné případy se odehrály po půlnoci. Plno práce měli i hasiči po celé republice, kteří vyjížděli k trojnásobku požárů, než je běžné.

Moravskoslezští záchranáři o sobotní noci spojené s pálením čarodějnic pomáhali opilým lidem, ale i popáleným. Vyjížděli k sedmi desítkám případů. Řekl to mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. Zřejmě nejvážnější byl v sobotu případ muže v Bílovci. „Přivodil si tak popáleniny horních a dolních končetin, s nimiž byl po ošetření transportován na chirurgickou ambulanci nemocnice v Bílovci,“ uvedl Humpl.

V neděli v noci zasahovali záchranáři na Novojičínsku znovu. Třicetiletý muž se v Odrách po pádu do ohně popálil na více částech těla a musel být transportován do ostravské fakultní nemocnice. O hodinu později vyjížděla posádka rychlé zdravotnické pomoci na Frýdecko-Místecko, kde devětapadesátiletý muž spadl u ohně a poranil si hlavu.

Při pálení čarodějnic i otřes mozku

„Ve stejnou dobu spěchali záchranáři potřetí na Novojičínsko. Při pálení čarodějnic tam upadl osmatřicetiletý muž. Poté zůstal krátce v bezvědomí a musel být ošetřen s podezřením na otřes mozku,“ podotkl Humpl. Také tento pacient byl převezen do nemocnice v Bílovci.

Hasiči vyjížděli v poslední dubnový den a během čarodějnické noci k téměř trojnásobku požárů. Zasahovali u 140, přičemž dlouhodobý denní průměr činí 50 požárů. Všechny se obešly bez zranění. Informovala o tom mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová.

„Během dne byl zaznamenán hlavně zvýšený počet požárů v přírodním prostředí, těch byla víc než třetina,“ uvedla mluvčí. Za celou sobotu vyjížděli hasiči ke 120 požárům, od půlnoci do nedělní 7. hodiny ještě dalších 20.

Nejvíc požárů bylo na Ústecku a ve Středočeském kraji

Vedle požárů travního a lesního porostu, hořely také popelnice nebo kontejnery na odpad. Největším byl požár altánu a střechy rodinného domu ve Vestci v okrese Praha-západ, kde se podle mluvčí předpokládá škoda přesahující jeden milion korun.

Nejvíce požárů, 22, bylo v Ústeckém kraji, dále ve Středočeském kraji 17 a na Vysočině 13. Nejklidnější čarodějnice měli naopak v Olomouckém kraji, kde vyjížděli hasiči pouze ke dvěma požárům. Ani jeden z nich neměl s oslavami čarodějnic souvislost, upřesnila Zaoralová.

ad-ga ( 1. května 2016 13:50 )

Léčbu si zaplatí sám? Normální člověk takové kraviny nedělá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání