Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemřel lovec korupčníků Evžen Šírek: Chtěl sundat Františka Mrázka, odstavili ho

Autor: lm - 
31. března 2016
21:14

Lovec korupčníků, který vyšetřoval velké kauzy 90. let, mimo jiné kmotra Františka Mrázka či financování ODS a ČSSD. Tak proslul bývalý šéf Evžen Šírek (†50), který zemřel o Velikonocích po několikaletém boji s rakovinou.

Evžen Šírek nastoupil k policii jako počítačový expert a vypracoval se až na šéfa protikorupční policie. Jeho útvar vyšetřoval nejzávažnější ekonomické zločiny, jeho neústupnost a neúplatnost mu ale zřejmě nakonec srazila vaz. „Byl po dlouhé době ředitelem, který dával svým podřízeným svobodu a nepodléhal tlakům,“ cituje hodnocení investigativního novináře a publicisty Jaroslava Kmenty server Aktuálně.cz, který o smrti kriminalisty informoval.

Psal se únor 1999, když se Šírkův útvar chystal na zátah proti Františku Mrázkovi v souvislosti s miliardovým podvodem v České spořitelně. V den zátahu ale elitního kriminalistu zatkla inspekce, a to kvůli zdánlivě banálnímu obvinění, že se připojoval na služební počítač z domova. Šírek skončil z hodiny na hodinu a operace byla ztracena. I když jeho stíhání bylo po čtvrt roce zrušeno jako nezákonné, Šířek se do úřadu už nevrátil a podvod nikdy nebyl vyšetřen.

Do Šírkova případu se dokonce zapojil i policejní prezident Jiří Kolář, ale jinak, než by se čekalo a než by bylo vhodné. Poté, co bylo zrušeno stíhání proti kriminalistovi, prezident Šírka potrestal alespoň kázeňsky. Soud ho ale zcela očistil a navíc se přišlo na to, že s jeho spisem někdo manipuloval a měnil v něm fotografie. Kriminalistický ústav také zkoumal jiný počítač, než byl u kriminalisty zabaven.

Kdo tehdy nechal nepohodlného kriminalistu „odstranit“? Podle Kmenty za tím nejspíš stál Mrázkův známý Martin Hejl, který v té době řídil bezpečnostní odbor Národního bezpečnostního úřadu a na pracovníky inspekce měl úzké vazby. Tehdejší ministr vnitra Václav Grulich ale uvedl, že za odvoláním Evžena Šírka stál Miroslav Šlouf, a to kvůli vyšetřování podezřelého financování ČSSD, kde podle policistů mělo docházet k daňovým únikům.

Ať to bylo jakkoliv, obvinění Evžena Šírka zlomilo a k policii se už nevrátil. Kriminalista skončil jako ředitel počítačového odboru na ministerstvu vnitra. „Úplně rezignoval. Když ho přeřadili, ztratil zájem se podílet na vyšetřování a úplně se odstřihl od kamarádů,“ popsal Kmenta.

akublender ( 1. dubna 2016 08:07 )

Jít proti justiční a policejní mafii, kterou ovládá ČSSD, to musel mít chlapec těžký život.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání