Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zdravotní sestra chtěla přítele zabít jedem kurare: Dostala jen podmínku!

Autor: rys - 
16. března 2016
12:52

Neunesla rozchod s přítelem a píchla mu syntetické kurare. Tvrdila mu ovšem, že ho očkuje proti tetanu. U soudu za to včera bývalá sestra ARO šumperské nemocnice Šárka G. (57) dostala podmínku.

Se zdravotnicí Šárkou G. žil její bývalý přítel Zdeněk O. (57) sedm let. V roce 2012 si však našel jinou ženu a odstěhoval se k ní. Jeho expartnerka se s tím nedokázala vyrovnat a rozhodla se, že muže potrestá.

V květnu 2013 žena chlapíka navštívila s tím, že ho jde naočkovat proti tetanu. Protože muž věděl, že externě pracuje u jeho praktického lékaře, nechal si ochotně píchnout injekci do ramene. Pak mu však přeběhl mráz po zádech, když si žena vyhrnula sukni, píchla si injekci do stehna a konstatovala: „Do hodiny je konec!“

Přestože látka, jíž bylo syntetické kurare, začínala pomalu účinkovat, chlapík začal dvojitě vidět a špatně se mu dýchalo, dokázal ještě dojet ke známým, kteří mu zavolali sanitku. Žena zatím spolykala nějaké léky, které zapila slivovicí a čekala na smrt. Ji i Zdeňka O. lékaři zachránili.

Měla se léčit

Šárka G. se u soudu hájila tím, že chtěla muže jenom postrašit, že látka, kterou mu aplikovala, byla již prošlá a měla slabší účinnost. Přiznala také, že měla raději vyhledat psychiatra. „Asi jsem se měla léčit, ale bylo mi to trapné,“ vypověděla u soudu.

Soud nakonec ženu uznal vinnou z pokusu o vraždu. Zohlednil však řadu polehčujících okolností a mimořádně vyměřil trest hluboko pod spodní hranicí trestní sazby (10 až 18 let) ve výši tři roky s podmínečným odkladem na pět let. Obžalovaná i státní zástupkyně si vzaly lhůtu na případné odvolání.

Proč jen podmínka?

  • Šlo o ojedinělý exces jinak bezúhonné a velmi slušné ženy.
  • Byť to nemohla vědět, použila téměř neúčinnou látku.
  • Následek byl bagatelní, muž se velmi rychle zotavil.
  • Projevila upřímnou lítost.
  • Zaplatila náhradu škody.
  • Od skutku uběhla dlouhá doba, kdy prokázala, že není společnosti nebezpečná.

Vražedná látka sukcinylchlorid

Látka, kterou žena použila, se nazývá sukcinylchlorid. Jde o svalový relaxant velmi podobný přírodnímu kurare. Používá se při anestezii k uvolnění svalstva při zavádění umělé plicní ventilace. Způsobuje zastavení dýchacích svalů. Podá-li se člověku při vědomí a bez další péče, způsobí velmi bolestivou smrt udušením. Může také vyvolat alergické reakce (např. anafylaktický šok) vedoucí až k zástavě srdce.

havran2 ( 16. března 2016 13:46 )

Měla dostat doživotí !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání