Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Švábenský hlásil metanol už dávno: Celníci to potvrdili, Šéf ÚOOZ to popírá

Elitní policista Švábenský před sebevraždou natočil svědectví o zmanipulované policii.
Elitní policista Švábenský před sebevraždou natočil svědectví o zmanipulované policii.  (Autor: Reflex.cz)
Autor: dce - 
1. března 2016
12:34

Stanislav Švábenský byl vloni odsouzen na šest let do vězení za korupci. Ještě ten den spáchal sebevraždu. Předtím ovšem natočil šestihodinové video, ve kterém nastínil fungování Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Nebo spíše jeho nefungování. Přiznal, že on sám metanolovou kauzu hlásil roky před tím, než začali umírat lidé. Jeho tvrzení podpořili i celníci, šéf ÚOOZ ale vše popírá.

Švábenský v dlouhém videu přesně popsal kauzu vedoucí k jeho odsouzení. Mluvil ovšem o celé své „kariéře“ u ÚOOZ a nevynechal ani metanolovou kauzu. Ta pro něj začala už dlouho před oficiálním začátkem aféry.

„Co vám teď ukážu, je docela bomba,“ říká Švábenský podle serveru Lidovky.cz ve zpovědi ve videu. Informace k metanolu dostal od Švédíka, svého informátora, už v roce 2010. „Zjistil jsem přesné informace, zajistil jsem flašky, kolky získávané přímo od celníků,“ tvrdil Švábenský.

Vše předal nadřízeným, kteří jakékoliv vyšetřování zarazili a dále zcela ignorovali. O dva roky později zemřelo na otravu metanolem 48 lidí, další mají doživotní následky. 

„Všichni to ví, že v Ostravě se v tomhle jelo ve velkém, od Zlínska až nahoru. Měli jsme telefonní čísla, domy, kde se to míchá, bylo zjištěno, že líh se vozí z Polska... Je mi z toho do breku, když jsem potom viděl, jak ÚOOZ najednou zničehonic začal zasahovat po domech a začal organizovat zátah na výrobce a vedení se začalo bít do prsou, jak zachránili a zajistili obrovské množství lihu, což dávno už mohlo být a všichni to věděli,“ prohlásil Švábenský.

V pondělí se proti těmto obviněním tvrdě ohradil šéf ÚOOZ Robert Šlachta. „Jednoznačně a důrazně odmítám jakékoli náznaky obvinění, že by snad náš útvar svou nečinností měl na svědomí lidské životy v tzv. kauze METYL. Toto obvinění je absurdní a urážející. Neexistuje žádný záznam o tom, že by pan Švábenský přinesl již v roce 2010 nějaký poznatek ke kauze.“

Video  Zpověď bývalého elitního policisty, který spáchal sebevraždu.  - Stanislav Švábenský
Video se připravuje ...

Dodává, že Švábenský přinesl pouze záznam, který upozorňoval na možné daňové úniky a padělání kolků na lihoviny, což nemělo s metylovou kauzou v roce 2012 nic společného.

Jenže... Policisté Švábenského kauzy prověřovali a na metyl se ptali i celníků, kterým ho Švábenský postoupil později. „Poznatek se týkal nelegální výroby alkoholu na severní Moravě a byl předán ve stručné písemné podobě formou úředního záznamu,“ uvedli celníci v dokumentu, který ve videu ukazuje i Švábenský. „Součástí poznatku byly i dva kusy litrových lahví s lihovinou. Ty byly podrobeny analýze, která prokázala přítomnost látek cizorodých pro lihové směsi a potvrdila tak informace uvedené v úředním záznamu.“

„Vámi uvedený poznatek celní úřad prověřil a následně postoupil místně příslušnému útvaru celní správy, který jej v rámci trestního řízení realizoval 15. 9. 2010,“ řekla serveru Lidovky.cz mluvčí celníků.



rumungro ( 1. března 2016 14:49 )

Zatloukat, nevyšetřovat, přehazovat vyhýbky a nechat vyšumět. Použít direktivně postup uplatněný při vyšetřování MUS ! Jinak budou padat hlavy !

ginna15 ( 1. března 2016 13:08 )

Lidstvo je banda živočišných zrůd sobeckych. Ať se vraždí, to je mi jedno, ale že si své sadistické choutky ukaji i na zvířatech, za to si lidské zrůdy zaslouží vychcipat a neskutečně trpět! Lidstvo je odpad a bacil a prokletí této planety a stydím se za to, že jsem člověk!

andy83 ( 1. března 2016 12:50 )

Přiznal svou vinu, naprášil i ostatní, ale v tichosti se to zamete pod stůl. Jó tak to v kocourkově chodí....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání