Po roce 1948 z těchto cel v káznici v ulici Cejl posílali vězně na smrt. Převážně šlo o nepřátele socialismu z vykonstruovaných komunistických procesů. Popravovalo se zde ale už i dříve. Zrenovované dveře z těchto cel vystavuje město Brno vůbec poprvé.

„V krajské věznici na Cejlu popravovali kati politické vězně komunismu z celého Československa,“ řekl Aha! kurátor výstavy Pavel Paleček ze spolku Americký fond. Výstava byla otevřena pouze na jediný den ke vzpomínce na 68. výročí únorového komunistického puče v Československu.

Dveře zdobí desítky nápisů, mnoho z nich se nedá zcela přečíst. Vězni je do dřeva vyškrabávali nejrůznějšími způsoby. Historici v jedné z cel našli i keramický střep, který k tomu byl použit.

Dveře jsou navíc "popsané" z obou stran - žalářníci je tedy v průběhu let pravděpodobně otáčeli. Svědectví desítky let staré odhalily děsivé poslední myšlenky.  "Obješen Kurka. Konec", "Bůh je spravedlivý", "Ať žije Masarykova republika", "Luďku, mám tě ráda".

Ve věznici se stejně jako jinde v Česku popravovalo oběšením - místo sražení vazu ale vězni umírali dlouhé minuty (často i 20) udušením. Do protokolu pak museli popravčí zapisovat příčinu úmrtí jen jako "poprava", protože nedokázali určit reálnou příčinu. Mučivé popravy sledovali a hlavně slyšeli i vězni ve svých celách.

O život ve zdejších celách přišli v roce 1950 i bratři Daňkové z odbojové skupiny Světlana ze Zlínska, o rok později Petr Křivka, odbojář a londýnský spolupracovník prezidenta Edvarda Beneše, a řada vojáků. Mezi nimi třeba otec scenáristy Jiřího Křižana (†68, Je třeba zabít Sekala), který byl poradcem prezidenta Václava Havla.

Fotogalerie
29 fotografií