Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Terorista“ zadržený v Česku půjde asi na svobodu: Itálie mu nabídla azyl

Autor: dce - 
29. ledna 2016
13:09

Kurda podezřelého z vazeb na teroristy česká policie zatkla loni v listopadu. Teď to ale vypadá, že bude brzy volný. Itálie mu totiž udělila azyl s tím, že za teroristu byl neprávem označen v Turecku z politických důvodů.

Nazmi Sahin byl před 9 lety v Turecku odsouzen za napomáhání organizacím, jejichž zájmy byly neslučitelné se zřízením Turecka. Nenastoupil do vězení a uprchl do Itálie, která ho považovala za disidenta, ne teroristu. Sahin prý totiž rozdával letáky hájící práva Kurdů v Turecku. „S Českou republikou nemá nic společného, byl tady jenom nahodile, v podstatě na turistickém výletě,“ uvedla obhájkyně Kurda Zuzana Dostálková.

Právě Itálie, kde Sahin několik let žil, mu udělila azyl kvůli neoprávněnému odsouzení. Státní zástupce Radek Soukup podle serveru iDNES.cz už odeslal svůj návrh, jak ze zadrženým naložit. Odmítl být ovšem konkrétní.

Samotný azyl nebo obdobná mezinárodní ochrana udělená v jiném členském státě není závaznou překážkou, aby došlo k vydání zadrženého. To by se muselo jednat o azyl udělený u nás. Nicméně k tomu, že má status uprchlíka v Itálii, se musí přihlížet, už z titulu společných hodnot Evropské unie,“ uvedl Soukup.

Sahin při zadržení předložil své dokumenty se statutem uprchlíka, policie ale musela ověřit jeho totožnost. „Na základě informací z Interpolu v Římě a italské ambasády můžeme potvrdit, že mu byl udělen status uprchlíka. Na základě tohoto statusu má vystavený doklad uprchlíka i interní doklady, se kterými se může pohybovat,“ dodal Soukup.

Video Zadržení Turka (30) napojeného na teroristy - Policie ČR
Video se připravuje ...

maruch ( 29. ledna 2016 14:14 )

 Taliáni jsou taky totálně vymaštěný palice.Tahat si do vlastní země teroristu.Kkti !!!

petr1982 ( 29. ledna 2016 13:34 )

rozdával letáky fór na nástěnku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání