Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na lanovce smrti zemřel muž, policie chce jejího majitele obžalovat

Autor: ČTK, shp - 
27. ledna 2016
18:15

Na jeho lanovce zemřel muž, čtyři další lidé utrpěli zranění. Za provoz na lanovce musí nést odpovědnost. Policie navrhla obžalovat pětačtyřicetiletého provozovatele lanovky u chaty Bumbálka ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku.

Obviněnému v případě prokázání viny hrozí až šestileté vězení. Při pádu lanovky v listopadu 2013 zahynul jeden muž a další čtyři lidé utrpěli zranění. Policisté nyní ukončili vyšetřování a spis zaslali státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby pro spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Podle výsledků znaleckých posudků obviněný muž v rozporu s provozními podmínkami nedostatečně kontroloval a spravoval technický stav zařízení, zejména stav a opotřebení lan. „Dále se dle našich závěrů věrohodně nepřesvědčil, zda se v přepravní kleci nenacházejí kromě zavazadel i osoby, jejichž přeprava byla v zásadách bezpečnosti práce v projektu stavby nákladní lanovky výslovně zakázána,“ uvedla mluvčí policie Ivana Ježková.

Rodina se dvěma dětmi, která přijela do Krkonoš na konci listopadu 2013 na víkend, nastoupila v dolní stanici na korbu lanovky, tažné lano se přetrhlo krátce poté. Korba s lidmi se zřítila z výšky zhruba deseti metrů do příkrého svahu směrem k Labi. Pět lidí utrpělo vážná zranění, osmatřicetiletý muž jim podlehl. Dvě ženy a děti ve věku pět a 11 let skončily v péči lékařů.

Ještě před provozovatelem lanovky vyšetřovatel zahájil trestní stíhání rodičů zraněných dětí za přečin těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Ženu Okresní soud v Trutnově uznal vinnou, ale upustil od jejího potrestání. Obvinění zemřelého muže bylo zastaveno. Majitel lanovky krátce po tragédii lanovku opravil a obnovil její provoz. Případem se zabývala i Drážní inspekce, která oznámila, že lanovka nepodléhá drážnímu zákonu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání