Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zaseknuté děti, koza na střeše a čáp v komíně: I to je hasičský rok 2015

  • Autor: simao - 
    31. 12. 2015
    12:14

    Vedle mnoha požárů a nehod mají za rok 2015 profesionální hasiči v Česku na kontě i řadu výjezdů z kategorie kuriózních. Ať už se jedná o různě zaseklé děti či pomoc při odchytu zvířecích uprchlíků, kteří se vydali někdy až do extrémních míst. Třeba jako kůzle na střešním hřebenu. S netradičními případy se hasiči pochlubili na svém oficiálním webu.

  • 1.Chlapec u mědvědů

    Děti dokážou uváznout leckde. Chvilka nepozornosti a stane se. 9. května 2015 se šel chlapeček s babičkou podívat v Kladně do zámeckého parku na medvědy, v zábradlí u medvědária mu uvízlo pravé koleno. A to až tak, že museli hasiči přivézt hydraulický rozpínák. Hoch vyvázl bez zranění.

    Kuriózní zásahy hasičů: zaseklý chlapeček u medvědů Kuriózní zásahy hasičů: zaseklý chlapeček u medvědů | Hasičský záchranný sbor ČR (www.hzscr.cz)

  • 2.Klíč na prstu

    Bez zranění se to naštěstí obešlo i v dalším případě. To když se holčičce (4) ve Valašském Meziříčí zasekl prst levé ruky do očka klíče od šatní skříně. Osvobodit dítě se však nepodařilo ani lékařům na chirurgické ambulanci, ke slovu se tak dostala elektrická bruska hasičů.

    Kuriózní zásahy hasičů: 4leté holčičce uvízl na prstu klíč. Kuriózní zásahy hasičů: 4leté holčičce uvízl na prstu klíč. | Hasičský záchranný sbor ČR (www.hzscr.cz)

  • 3.Hoch v kontejneru

    V kontejneru na elektroodpad v Kopřivnici uvízl 13letý chlapec 29. března. Případ předali hasiči policistům, nedaleko totiž postávali i příbuzní chlapce. A „vedle se již kupila pěkná hromádka vyřazených elektrospotřebičů“, jak hasiči popisují na webu.

    Kuriózní zásahy hasičů: 13letý chlapec uvízl v kontejneru. Kuriózní zásahy hasičů: 13letý chlapec uvízl v kontejneru. | Hasičský záchranný sbor ČR (www.hzscr.cz)

  • 4.Tamburína na hlavě

    A další zásek. Možná ještě kurióznější. Tříletému chlapečkovi v Havlíčkově Brodě se v září na hlavě zasekla tamburína… Hrál si s ní totiž shodou okolností právě na hasiče a nástroj pro něj představoval hasičskou přilbu. Tentokrát nebylo mechanických nástrojů třeba. Při odborném zásahu hasičů postačilo tekuté mýdlo.

    Chlapeček s tamburínou (ilustrační foto) Chlapeček s tamburínou (ilustrační foto) | Profimedia.cz

  • 5.Pěší zóna

    Větší děti, větší starosti. A co teprve, když jsou z nich výrostci. O Velikonocích dostala čtveřice mladíků „skvělý“ nápad sjet v Mladé Boleslavi Kominické schody, tedy tamní pěší zónu. S autem v zúžené části uvízli a hasiči měli o „zábavu“ postaráno. Na řadu musela přijít i protipožární opatření. Zatímco v případě pomoci zaseklým dětem šlo o akce v rámci několika minut, hasičské manévry trvaly v tomto případě tři hodiny. Kvůli jedné povedené partičce, která skončila na záchytce.

    Kuriózní zásahy hasičů: Parta mladíků dostala nápad a chtěla sjet pěší zónu. Kuriózní zásahy hasičů: Parta mladíků dostala nápad a chtěla sjet pěší zónu. | Hasičský záchranný sbor ČR (www.hzscr.cz)

  • 6.Kůzle na střeše

    Nejednou byli hasiči v roce 2015 přivoláni ke „zvířecím uprchlíkům“. 28. červenec 2015 však byl přece jen tak nějak jiný. Hasiči z Moravských Budějovic totiž zamířili do Radkovic u Budče. Zoufalý majitel kůzlete jim zavolal, že má kůzle na střeše. A nevymýšlel si. S přistaveným žebříkem se hasiči dostali ke střešnímu hřebeni, kůzle nalákali na chleba a snesli na pevnou zem.

    Kuriózní zásahy hasičů: Kůzle uprchlík Kuriózní zásahy hasičů: Kůzle uprchlík | Hasičský záchranný sbor ČR (www.hzscr.cz)

  • 7.Vepři na útěku

    Zaběhlý beran, zaseklá srnka v plotě… případů dalších zvířecích uprchlíků bylo více. K hotovému exodu však došlo v červenci u dálnice D2. Při havárii kamionu se 190 prasaty. Několik z nich ucítilo šanci na svobodu a rozeběhlo se pryč. Na dálnici musela být zastavena doprava. Pár čuníků uhynulo, většinu se podařilo zachránit. A hasiči jim v parném létě připravili i nádoby s vodou.

    Kuriózní zásahy hasičů: Vepři na útěku Kuriózní zásahy hasičů: Vepři na útěku | Hasičský záchranný sbor ČR (www.hzscr.cz)

  • 8.Žako uprchlík a čáp v komíně

    Hasiče v roce 2015 zaměstnalo i ptactvo. V květnu teprve tříměsíční papoušek Žako ulétl majiteli ve Valašském Meziříčí a pohodlně si hověl na stromě ve výšce 17 metrů nad zemí. Nedaleko vedení nízkého napětí.

    Kuriózní zásahy hasičů: Papoušek uprchlík Kuriózní zásahy hasičů: Papoušek uprchlík | Hasičský záchranný sbor ČR (www.hzscr.cz)

    V květnu se v Uherském Hradišti zřítil čáp do šachty třicetimetrového komínu. 

    Kuriózní zásahy hasičů: Čáp spadl do komína. Kuriózní zásahy hasičů: Čáp spadl do komína. | Hasičský záchranný sbor ČR (www.hzscr.cz)

    Zatímco papouškovi a čápovi se podařilo pomoci, smutný konec měl zásah hasičů v Pelhřimově, kde se za svobodou vydal pštros. Vyčerpané zvíře po manévrech strážníků a hasičů uhynulo.

    Video Odchyt pštrosa v Pelhřimově - i-Vysocina.cz
    Video se připravuje ...

  • 9.Sloní veteránka

    Pomoci se naopak podařilo v září v Benátecké Vrutici na Nymbursku třicetileté zvířecí veteránce – samici slona indického. Hasiče přivolal veterinární lékař, ležící slonici o váze 3,5 tuny postavili pomocí jeřábu zpět na nohy.

    Kuriózní zásahy hasičů: Pomoc pro sloní veteránku Kuriózní zásahy hasičů: Pomoc pro sloní veteránku | Hasičský záchranný sbor ČR (www.hzscr.cz)

  • 10.Na lanovce

    Na nohy pomohli hasiči ve spolupráci s horskou službou i dvacítce dospělých a sedmi dětem, kteří se v únoru 2015 dostali do nezáviděníhodné situace. Uvízli na lanovce vedoucí na beskydský Javorový vrch.

    Kuriózní zásahy hasičů: Lidé uvízli na lanovce. Kuriózní zásahy hasičů: Lidé uvízli na lanovce. | Hasičský záchranný sbor ČR (www.hzscr.cz)

  • 11.Houbaři a sršni

    Na nečekané úskalí narazila v září 2015 dvojice houbařů, kterým nedaleko obce Lukoveček na Zlínsku spadl na auto strom. Což o to, spadlých stromů byla za celý rok spousta, jenže z kmenu téhle břízy vylétli sršni a starší manželský pár uvěznili v rozbitém autě.

    Kuriózní zásahy hasičů: Sršni ohrožovali houbaře. Kuriózní zásahy hasičů: Sršni ohrožovali houbaře. | Hasičský záchranný sbor ČR (www.hzscr.cz)

  • 12.Padák

    A ještě jednou zásah hasičů „v nebesích“. Právě odtud totiž slétl paraglidista, který však na kopci Kozákov uvízl v korunách stromů ve výšce 25 metrů. Zachránila ho lezecká skupina semilských hasičů. 

    Kuriózní zásahy hasičů: Paraglidista uvízl. Kuriózní zásahy hasičů: Paraglidista uvízl. | Hasičský záchranný sbor ČR (www.hzscr.cz)

naidka ( 31. prosince 2015 15:42 )

Bravóó hasiči. PF 2016.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání