Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hasiči naháněli na Táborsku 180 býků: Vyplašená zvířata prorazila ohradu a utekla

Autor: Vlaďka Hradská - 
15. prosince 2015
18:15

Desítky hasičů a dobrovolníků naháněly v úterý na Táborsku 180 vyděšených býků. Zvířata prorazila ráno ohradu farmy v Borotíně a rozprchla se do okolí.

„Stádo se rozdělilo na tři skupiny. Hasiči vytvořili rojnice a postupně pomocí přenosných ohradníků a zemědělské techniky zaháněli zvířata zpět. Před polednem bylo přes osm desítek býků v provizorní ohradě,“ řekla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Podle chovatelů muselo býky něco vyplašit, protože zvířata jsou v ohradníku už léta a nikdy se nic podobného nestalo. Zatímco hasiči naháněli býky, policisté varovali řidiče na D1, vzdálené jen pár kilometrů od ohrady, před možným nebezpečím.

Problém nastal odpoledne, kdy přibližně stovka býků zmizela v lese. Policisté museli povolat vrtulník, který pátral po ukrytých uprchlících. V podvečer objevil skupinku býků, kterou se hasiči snažili nahnat k ohradníku.

Po 18. hodině se podle Matějů v lesích u Borotína pohybovalo ještě 56 mladých býků. Velitel zásahu po dohodě se starostou obce, veterinářem a majitelem stáda po páté hodině odpolední rozhodl, že akce bude ukončena a pokračovat se bude ve středu. "Na osmou hodinu ráno je svolána schůzka, kde bude rozhodnuto o dalším postupu," uvedla Matějů. Ve středu bude hon pokračovat.

salto ( 16. prosince 2015 09:19 )

Až pochytaj bejky, mohli ba se přesunout do PS a pochytat voly

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání