Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kolo z jeho kamionu zabilo řidiče: Policie ho obvinila

Autor: ljš, ČTK - 
16. prosince 2015
13:39

Policisté obvinili z usmrcení z nedbalosti řidiče nákladního auta, jehož uvolněné kolo loni v prosinci zabilo řidiče z protijedoucího osobního vozu. Nehoda se stala na R35 u Přáslavic na Olomoucku. Obvinění padlo zhruba po roce, policisté čekali na znalecké posudky, které měly okolnosti tragédie objasnit.

„Řidiči nákladního auta bylo sděleno obvinění pro usmrcení z nedbalosti. Obviněný si proti tomu podal stížnost. Vyšetřování bylo poměrně komplikované, čekalo se na znalecké posudky,“ uvedl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Tragédie se odehrála loni 1. prosince. Nákladní auto jelo z Ostravy směrem do Olomouce, na rychlostní silnici R35 u Přáslavic mu ulétlo za jízdy kolo, které přelétlo středová svodidla a v protisměru dopadlo na střechu osobního auta. Jeho pětatřicetiletý řidič zemřel na místě.

Nehody způsobené uvolněnými koly nejsou v Česku ojedinělé. V roce 2012 kolo utržené z nákladního automobilu zavinilo dopravní nehodu, kvůli které byla několik hodin uzavřena dálnice D11 z Hradce Králové směrem na Prahu. Uvolněné kolo tehdy zasáhlo dodávkový automobil, následně do kola narazil řidič nákladního vozu.

Stejnou příčinu měla v roce 2012 dopravní nehoda u Sosnové na Českolipsku. Kolo uvolněné z nákladního automobilu nabouralo do osobního vozu a vážně zranilo jeho řidičku. V roce 2010 kola uvolněná z jedoucího nákladního vozu zabila v Havířově na Karvinsku čtyřicetiletou ženu. O dva roky dříve proletělo hloučkem lidí na zastávce ve Frýdku-Místku kolo utržené z nákladního automobilu, který ve městě zajišťuje zimní údržbu silnic. Zranilo tři seniory, další lidé vyvázli bez zranění.

V roce 2006 se nákladnímu automobilu jedoucímu po hlavní silnici mezi Trutnovem a Hradcem Králové uvolnilo z nezjištěných příčin kolo a narazilo do skupinky dětí na autobusové zastávce. Zraněni byli čtyři lidé, z toho tři děti.

kapturek ( 16. prosince 2015 14:44 )

zivot to sice nikomu nevrati ale tvrde na ne, technicky stav nekterych nakladaku a kamionu je otresny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání