Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Doktor ji "přemlouval" sexem?

1. listopadu 2005
05:00

Pražský psychoterapeut Zdeněk E. údajně léčil svou klientku Zuzanu Královou sexem. Psychický stav pacientky se jen zhoršoval, nyní je v invalidním důchodu a má strach ze života...

Psycholog léčil sexem! Od sedmnácti let navštěvovala transsexuálka René Králů (28), tehdy ještě jako Zuzana Králová, pražského psychoterapeuta Zdeňka E. V osmnácti ale Zuzanu nejprve terapeut připravil o panenství a poté využíval při domácích pracích. Psychický stav pacientky se stále jen zhoršoval. Metody doktora "specialisty" tak vedly v životě Reného k invalidnímu důchodu! "Nedokázal jsem téměř vůbec mluvit v ženském rodě, cítil jsem se zoufale v ženském těle," popisuje důvody, se kterými se v době dospívání rozhodl vyhledat odbornou pomoc. Jenže...! Doktor vždy přesvědčoval tehdy ještě Zuzanu o tom, že za její problémy může nedostatek vlastního rozvoje a disciplíny. Pomoci jí asi měly doteky, sex a domácí práce. "Když se jednou nepodařila hypnóza, vzpomínám si na sexuální kontakt. Začínal jako obvykle. Představuj si zelenou louku, pak ale následovalo: Přichází k tobě muž, drží tě za ruku, jsem to já. Následovaly doteky, nedá se na to zapomenout...," vypráví René. Obvinění bývalé pacientky doktor E. odmítá. "Nejsou pravdivá," brání se. Jeho nestandardní léčbou se ale dlouho zabývala komise odborníků České psychoterapeutické společnosti. "Byly přinejmenším porušeny etické profesionální zásady. Během terapie došlo k vytvoření hluboce osobního oboustranného vztahu s nadměrnou angažovaností terapeuta. Navíc bylo možné předpokládat, že u pacientky s uvedenou diagnózou přinese závažné komplikace," píše v závěrečné zprávě komise. "Určitě mi nejde o pomstu. Myslím si, že je důležité, aby se vědělo, že se takové věci mohou dít. Příbuzní nemocných často nic nevidí. I vzdělaný člověk může strašně ublížit," říká René. Po ukončení léčby u doktora René v sexuologickém ústavu skutečně potvrdili, že je transsexuální. Nyní je po "léčbě doteky" v invalidním důchodu a z dalších změn v životě má strach. "K téměř ničemu nemám odvahu. Nevěřím v pomoc, ani lidem," říká tiše René.


Doktor Zdeněk E.: Není to pravda! Pane doktore, jsou pravdivá obvinění, která proti vám vznesla bývalá pacientka René Králů? "Nemohu k tomu nic říct. Je to pokryto lékařským tajemstvím a kromě toho to bylo vše vyšetřeno." Obvinění není pravdivé? "To je tak něco směšného, že jste mě rozesmál. Ale je to tak. Samozřejmě že obvinění není pravdivé. Nemůžu k tomu říci nic a po prošetření odbornou společností se mi omluvili." Navázal jste s pacientkou nějaký vztah? "Určitě ne. Nebyly podány žádné důkazy, nic. Vleklo se to rok a hotovo. Obvinění není pravdivé a bylo by to na soud. Protože se nezakládalo na pravdě." Je pravda, že jste René Králů rozmlouval změnu pohlaví? "To vůbec ne, v té době jsem s ní nebyl vůbec ve styku. To se stalo dávno, dávno potom."

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání