Elišku pohřbili koncem září 2014, tou dobou měla na hrobě jen prostý bílý kříž beze jména. To, že zde leží devítileté děvčátko, připomínala celé měsíce plyšová zvířátka. Smutný hrob teď zdobí nový žulový náhrobek s rytinou připomínající malé děvčátko.

Na podstavci stojí nápis z Bible. „Nyní jste smutní, ale budete se zase radovat až se sejdeme. O tuto radost vás nikdo nepřipraví. Pak všechno pochopíte. Jan 16/22.“

Eliška z Klášterce nad Ohří zmizela 10. září loňského roku. Jen pár dní po devátých narozeninách. Nepřišla domů ze školy, hledaly ji desítky policistů a dobrovolníků z celého okolí. Ale marně. Její tělíčko našli na odlehlém místě druhý den odpoledne.

Vrah nesl Elišku tři kilometry.
Autor: Blesk

Pak začal hon na pachatele. Její spolužačky tvrdily, že odcházela od školy s mužem. Ještě ve středu zadrželi Romana Kalužíka. Dlouhou dobu ho vyslýchali a pak ho znovu propustili. Jenže to byla jen finta – podezřelého sledovali a po pár hodinách ho znovu zadrželi. Tentokrát už najisto a s důkazy o jeho vině!

Nakonec se Kalužík k vraždě přiznal, znásilnění ale popíral. Soud ho letos v dubnu poslal na dvacet let do vězení a nařídil mu i ochrannou sexuologickou léčbu. Znalci uvedli, že trpí sadismem.

Vrah Elišky u Ústeckého krajského soudu
Autor: čtk

Ještě před pohřbem nebohé Elišky se rozjela ve městě finanční sbírka. Iniciativa vznikla na Facebooku a hned se kolem ní rozhořela ostrá debata. Lidé chtěli přispět, peníze ale odmítali dát matce holčičky. Podle mnohých Alena K. brala drogy a peníze na pohřeb nebo případnou pomoc rodině by mohla zneužít.

I dubnový soud se o matce vyjádřil nelichotivě. „Bylo zjištěno, že ji nenavštívila ani v den jejích narozenin, že si ji nevzala ani jeden den o letních prázdninách, přestože bydlela nedaleko a měla možnost kdykoli sednout na autobus a dítě navštívit. Navíc je zřejmé, že matka dala souhlas k osvojení nezletilé babičkou. V tomto směru je zřejmé, že neměla o poškozenou nezletilou žádný zájem,“ uvedla předsedkyně soudu.

Peněžitě bylo připraveno pomoci i město Klášterec – chtěli pomoci s financováním pohřbu. Jak to s penězi nakonec dopadlo, není známo.

U hrobu zavražděné Elišky přibyl bílý plůtek, který ho ohraničuje. Na kříži je nově destička s jejím jménem a daty narození a úmrtí a také fotka.
Autor: Blesk - Jana Ulrichová, Ivana Žáková, Martin Pekárek

Fotogalerie
29 fotografií