Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Malá domů za 20 milionů? „Absolutní lež,“ hřímal u soudu lobbista Rittig

Obžalovaný lobbista Ivo Rittig před soudem odmítl, že na jeho účtech skončilo 20 milionů vyvedených z petrochemické firmy Oleo Chemical.
Obžalovaný lobbista Ivo Rittig před soudem odmítl, že na jeho účtech skončilo 20 milionů vyvedených z petrochemické firmy Oleo Chemical.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, kle - 
26. listopadu 2015
12:20

Obžalovaný lobbista Ivo Rittig odmítl ve čtvrtek před soudem tvrzení vyšetřovatelů, že na jeho účtech skončilo 20 milionů korun údajně vyvedených z petrochemické firmy Oleo Chemical. Zmínky o něm v obžalobě jsou podle něj lži a nemá s případem nic společného. Zpochybnil také roli spolupracujícího obviněného, účetního Jaroslava Kubisky, který podle Rittiga neví nic o jeho obchodních aktivitách. Případ řeší Městský soud v Praze.

Rittig dorazil k soudu po týdnu, od vyslechnutí obžaloby byl z jednání omluvený.

Obžalobu lobbista důrazně odmítl. „To, co je tam o mně napsáno, je absolutní lež. Nemám nic společného s Oleo Chemical. Odmítám, že bych organizoval trestnou činnost nebo že bych někoho řídil. Dělám obchod a poradenství,“ řekl.

Jediné, co prý Rittiga spojuje s případem, je dokument zmiňovaný obžalobou nazvaný Odsouhlasený výpočet odměny poradce, údajně podepsaný Rittigem. Lobbista pravost listiny zpochybnil. „Je to kopie založená ve spisu. Nic takového jsem nepodepsal, není to ani můj podpis,“ dodal. Narážel také na výpověď Kubisky, kterého prý vůbec nezná.

Obžalovaný účetní, který před soudem usiluje o uznání spolupracující pozice, za což by mu mohl hrozit nižší trest, podle Rittiga vůbec nic o ničem neví. „Tento člověk nemůže vědět zhola nic, co se týče mých obchodů,“ řekl lobbista.

Podle vyšetřovatelů se obžalovaní dopouštěli trestné činnosti v letech 2009 až 2011. Peníze prý putovaly k Rittigovi díky smlouvám karibské firmy Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě Cokeville Assets s Oleo Chemical na poradenství, které ale bylo podle policie fiktivní.

Škodu způsobenou firmě spočítal žalobce na 19 977 318 korun, škodu způsobenou státu krácením daně na 3 720 040 a „vypraných“ peněz bylo údajně nejméně 13 306 010 korun.

Kromě Rittiga, Kmetě a Kubisky jsou obžalovaní dva zakladatelé Oleo Chemical Michal Urbánek a Kamil Jirounek, šéf výroby ve firmě Radomír Kučera, lobbistovi právníci Karolína Babáková a David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta a partners), jednatel účetní firmy Peskim a bratr Michala Petr a jednatelka firmy Oil Technologies (dříve v Peskim) Jana Šádková. Většině obžalovaných hrozí až desetileté vězení.

kkkastr ( 26. listopadu 2015 12:46 )

Jestli by on neměl mít lavičku stejně jako Havel. Ikona dnešní doby

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání