Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strážník Radka v Mýtě zabil z těsné blízkosti: Byla to sebeobrana?

Autor: ljš, ČTK - 
11. listopadu 2015
12:14

Sebeobrana, nebo úmyslné zabití? Střely, které před diskotékou ve Vysokém Mýtě loni v prosinci zasáhly dva bratry, z nichž jeden zemřel, vyšly podle expertů z bezprostřední blízkosti. To však svědčí paradoxně ve prospěch obžalovaného bývalého strážníka.

U krajského soudu v Hradci Králové to řekl Rudolf Vávra z Kriminalistického ústavu Praha, který se podílel na zpracování posudku. Výsledky zkoumání potvrzují výpověď bývalého strážníka Pavla Koblížka, který podle spisu zastřelil 21letého Radka Svobodu a jeho o pět let staršího bratra Lukáše těžce zranil. Postřelený muž i jeho příbuzní tvrdí, že obžalovaný střílel ze vzdálenosti několika metrů.

„Z bundy Lukáše Svobody jsme zjistili, že při výstřelu hlaveň mohla být ve vzdálenosti 15 až 50 centimetrů. Z košile Radka Svobody předpokládáme, že ústí hlavně bylo k té košili těsně přiloženo,“ řekl Vávra, který vycházel z analýzy přítomnosti zplodin výstřelu a podoby otvorů pro výstřelech v látce.

Další z dnes vyslechnutých znalců z Kriminalistického ústavu Praha Petr Tůma řekl, že zbraň byla v dobrém technickém stavu. Upozornil však na rozpory ve výpovědi obžalovaného při rekonstrukci na místě činu, při které Koblížek tvrdil, že zbraň přiložil k opačnému boku. Koblížek připustil, že si při rekonstrukci mohl stranu splést.

Podle svědka incidentu se tři muži, mezi nimiž byl i strážník v civilu, v noci z 20. na 21. prosince domáhali vstupu do klubu. Tvrdili, že jde o policejní akci. Pracovníci klubu je nechtěli pustit dovnitř, proto jeden z mužů nastříkal do místnosti pepřový sprej. Následně je zaměstnanci diskotéky začali pronásledovat. Strážník, který byl mimo službu, na to podle svědka reagoval střelbou.

Koblížek, kterému za pokus o zabití hrozí pět až 12 let vězení, tvrdí, že zbraň použil v sebeobraně, když ho jeden z bratrů škrtil a on upadal do bezvědomí. S tím však nesouhlasí otec bratrů zasažených střelami, který již dříve řekl, že se k obžalovanému jeho synové nedostali ani tak blízko, aby ho mohli chytit za ruku.

Hlavní líčení je nařízené na 16. a 20. listopadu, ve středu odpoledne bude soud pokračovat ve čtení listinných důkazů. Předseda senátu Petr Mráka řekl, že 16. listopadu by mohly zaznít závěrečné návrhy a 20. listopadu by mohl soud vynést rozsudek.

pepen ( 11. listopadu 2015 13:27 )

Nejsme právní stát-jak může policajt chodit v civilu se zbraní a pod vlivem alkoholu!!!!To se může stát jenom v Česku!!!!Zavraždí mladého člověka,druhého zmrzačí střelbou a ještě se obhajuje tím,že to byla sebeobrana-že se nestydí!!!!Je to bezcharakterní zrůda!!!Taková zrůda nemá být u policie a vlastnit zbraň !!!Věřím tomu,že dostane nejnižší trest.Já být otcem toho hocha-udělám to samé a klidně bych si šel sednout!!!  

mirkazam ( 11. listopadu 2015 12:45 )

No to opravdu vypadá na nutnou ,,sebeobranu "

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání