Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Radka popravil, jeho bratra postřelil. Teď je na svobodě: Usiluju, aby před soud nešel, říká jeho právník

Autor: ČTK - 
14. dubna 2015
10:29

Od prosince seděl strážník Pavel K. v královéhradecké vazbě poté, co těsně před koncem roku zastřelil před klubem ve Vysokém Mýtě barmana a jeho bratra vážně postřelil. Důvodem bylo, že ho ochranka nechtěla pustit do klubu. Nyní je Pavel K. opět na svobodě. Z vazby byl propuštěn.

Byla to chladnokrevná poprava, tak o smrti svého bratra hovoří Lukáš S., který běsnění městského strážníka, který si vyrazil na diskotéku se svými kumpány a nabitou zbraní, přežil. Ale měl také namále. Několik dní strávil na JIP a návrat do běžného života mu potrvá nejméně rok. Podobně vypovídají i další svědci. Radek dostal několik zásahů z bezprostřední blízkosti.

Přesto strážníkův obhájce Jiří Teryngel navrhl zmírnění právní kvalifikace na zabití a těžkou újmu na zdraví z omluvitelných příčin. Strážník byl původně obviněný z vraždy. „Neprozradím žádné tajemství, když řeknu, že budu usilovat, aby to vůbec před soud nepřišlo, protože v jednání obviněného osobně spatřuji nutnou obranu. Ale protože vyšetřování není ještě na úplném konci, tak jsem prozatím uplatnil alespoň návrh na mírnější právní kvalifikaci,“ řekl po rozhodnutí soudu Teryngel. O návrhu bude rozhodovat státní zastupitelství.

Teryngel řekl, že původní verze zněla, že strážník na poškozené střílel ze vzdálenosti 7 až 10 metrů. „Všechny ty výstřely šly z bezprostřední blízkosti, v okamžiku, kdy byl obviněný povalen na zem a kdy mu bylo vyhrožováno smrtí, v tom právě spatřuji důvody nutné obrany,“ řekl Teryngel. Podle obhájce byl sice obviněný v době střelby pod vlivem alkoholu, podle znaleckých posudků však nehrál významnou roli.

Podle obhájce obviněný vypálil varovný výstřel. „Jeden ze svědků, když viděl, že se střílí, tak se schoval, to by udělal každý normální člověk,“ řekl Teryngel. Obviněný se po rozhodnutí soudu může vrátit domů, soud mu uložil hlásit se jednou za tři týdny u probačního úředníka.

Podle svědka incidentu se tři muži, mezi nimiž byl i strážník v civilu, v noci z 20. na 21. prosince domáhali vstupu na diskotéku bez placení. Tvrdili, že jde o policejní akci. Pracovníci klubu je nechtěli pustit dovnitř, proto muži nastříkali do místnosti pepřový sprej. Dva bratři ve věku 22 a 25 let, zaměstnanci diskotéky, je začali pronásledovat. Strážník na to podle svědka reagoval střelbou. Jednoho z mladých mužů zabil, druhého vážně zranil.

vladimir1950 ( 14. dubna 2015 19:07 )

Vtipálku, ta šaríja byl pouhopouhý příměr, nepochopeno, přitom jsem to napsal dost jasně. Spíš mne oslovuje Wilders a Marine le Pen.. A pro tvou info, jsem , ač křesťan, zastáncem Izraele. Líbí se mi, že Židé nejsou tak připosraní, jako my a dokážou jít za svým.

antiall ( 14. dubna 2015 14:28 )

 Žádný soudce mu nemůže dát nutnou obranu, s přihlédnutím že byl pod vlivem, což asi vypoví svědci. Možná neumyslne zabití? Ale to do něj neměl vystřílet celý zásobník z půl metru. ..

antiall ( 14. dubna 2015 14:24 )

 Jestli měl osobní zbraň tak je to ještě horší, jestli máš zbrojní průkaz, vis o čem píšu.

turek1 ( 14. dubna 2015 14:04 )

nemnel sluzebni zbran ale svoji musis cist vsechno a pak reagovat

turek1 ( 14. dubna 2015 14:02 )

jeste neni odsudeny jeste muze byt osvobozen zanutnou obranu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání