Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodiče skočili ze sila: Z dětí udělali zadlužené sirotky

Autor: ljš, jad - 
2. října 2015
05:00

Nezvládli tíživou životní situaci a rozhodli se jeden po druhém se vším skoncovat. Rodiče Markéta B. (†39) a Robert J. (†43) z Oskořínka na Nymbursku nechali své děti na světě samotné a po krk v dluzích.

Sebevražda Markéty vesnicí otřásla začátkem září, když její tělo našli u sila po šestidenním pátrání. Její přítel a otec jejich sedmileté dcerky Janičky Robert se po tragédii zhroutil, pomoc psychologů ale odmítl. Vypořádat se sám se ztrátou milované ženy nakonec nedokázal a ve čtvrtek ráno spáchal sebevraždu i on. Stejným způsobem a na stejném místě. Našli ho mrtvého pod silem v místním družstvu, kde pracoval jako traktorista.

Celá vesnice je z dvojnásobné sebevraždy v šoku. „Je to strašlivá tragédie. Zůstala po nich sedmiletá dcera. Chodí teprve do druhé třídy. Kdo se teď o ni postará? Naštěstí má babičku a dědečka,“ řekl Blesku jeden z místních. Markéta navíc měla z předchozího vztahu ještě dvě dospívající dcery.

Podle lidí z Oskořínka jsou za strašlivou tragédií statisícové dluhy. „Markéta pracovala jako hlídač v zemědělském družstvu. Po vsi se povídá, že při nočních směnách i doma hrála hry na počítači, nejdřív vybrakovala svůj účet, pak i Robertův, a nakonec dlužila půl milionu,“ tvrdí místní.

Všichni se teď bojí, že se děti budou muset vyrovnat nejen se ztrátou rodičů, ale navíc budou muset dluh splácet. Advokátka Karolína Zelenková ale Blesk.cz vysvětlila, že se tomu mohou děti vyhnout. „Je-li pozůstalost, tedy celé jmění zůstavitele (v tomto případě rodičů, pozn. red.), předlužena, pak dědicové mohou v první řadě dědictví odmítnout. Odmítne-li dědic dědictví, hledí se na něho, jako by dědictví nikdy nenabyl. V daném případě by pak odmítnutím dědictví dluhy rodičů na děti nepřešly,“ uvedla.

Děti mají dále možnost požádat o tzv. soupis pozůstalosti, který určí čistou hodnotu majetku zadlužených rodičů. „Uplatnil-li dědic výhradu soupisu, hradí dluhy zůstavitele do výše ceny nabytého dědictví. Jinými slovy, dědic sice bude odpovídat za dluhy zůstavitele, avšak pouze do výše, která odpovídá výši zděděného majetku,“ dodala Zelenková.

buban ( 2. října 2015 16:14 )

Jeníku, ale já moje komentáře nesměřuji k tobě-to ti ještě nedocvaklo? Jen občas se o tebe otřu-a tys to doteď nestrávil. Co Hlavák a Přížská? Furt tam očumuješ?

ruzenka71 ( 2. října 2015 15:02 )

A ty si myslíš , že je někdo tady na ty tvoje slinty zvědavej ? Věnuj se radši úklidu nebo pletení , bubabizno !

buban ( 2. října 2015 13:26 )

P. S. : Spíš ne, jen je nutno připustit diskuzi alespoň pod některými články-když pod většinu, pro Česko podstatně důležitější články, diskutovat nelze.

buban ( 2. října 2015 13:22 )

Proč je diskuze pod článkem o tragédii jedné rodiny? To jako pleskoni doufají, že tímto článkem odradí další gamblery?

mazliva.samicka ( 2. října 2015 13:18 )

Gambleři, feťáci...to je stejná svoloč... Jak nejsou včas z rodiny vykopnutý na dlažbu...stáhnou celou rodinu..do neskutečných sr..ek.. Chudáci děti...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání