Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kriminalisté vyslýchají Dahlgrena: Proč zavraždil čtyři příbuzné?

Autor: ČTK ljš - 
3. září 2015
13:09

Mají všechny důkazy, jen ne motiv. Čeští kriminalisté zahájili ve věznici v Brně-Bohunicích první výslech Američana Kevina Dahlgrena. Doplnění spisu o výslechy, znalecké posudky a další informace potrvá měsíce. Pak bude možné předat státnímu zástupci návrh obžaloby.

"Schází nám toho ve spisu dost. Nejde jen o samotný výslech cizince, který nám snad motiv činu vysvětlí," uvedl Luděk Blahák z jihomoravské kriminální policie, který se kauzou zabývá.

Právě motiv vraždy je pro kriminalisty záhadou. Na jedné straně jsou čtyři mrtví a zdokumentované místo činu. Na druhé straně jsou podle spisu důkazy svědčící proti Dahlgrenovi, které byly tak jasné, že jej USA vydaly k trestnímu stíhání do ČR.

Proč byla ale čtveřice Dahlgrenových příbuzných zavražděna, to se stále neví. Spekulovalo se o psychických problémech Američana. "Jen vypracování znaleckých posudků z oboru psychiatrie a psychologie potrvá zhruba dva měsíce," uvedl Blahák. Z posudků především vyplyne, zda si obviněný uvědomoval důsledky svého jednání. Pokud ne, nemohl by být odsouzen za vraždu. Za tu mu nyní hrozí až doživotní pobyt za mřížemi.

Blahák uvedl, že na místě činu byly zajištěny četné stopy. "Bez přítomnosti obviněného jsme neměli možnost je porovnat. K tomu se dostaneme až nyní," doplnil Blahák. Podrobnosti k výslechu Dahlgrena a jeho pobytu ve věznici ale neuvedl.

Advokát Američana Richard Špíšek řekl, že další postup je na policii. Zatím nemá informace o tom, že by stížnost Dahlgrena na to, že byl v pondělí vzat do vazby, již dorazila ke Krajskému soudu v Brně. Ten o ní rozhodne. Očekává se, že to bude za několik týdnů. Daghlgren byl vydán do ČR v pondělí.

Téhož dne v policejní cele požádal, aby byl stíhán na svobodě. Soudce Michal Kabelík to zamítl a nepřipustil ani jednání o propuštění na kauci. Kolik chtěl Američan za propuštění na kauci nabídnout, se tedy neví. Je umístěn na standardním oddělení věznice v Brně-Bohunicích. Údajně nemá žádné speciální požadavky související s pobytem v tomto nápravném zařízení.

dfghjk ( 4. září 2015 12:35 )

K čemu to potřebují vědět? Cožpak existuje možnost, že pro to měl pádný, pochopitelný důvod a trestat ho za to by bylo nespravedlivé? Určitě ne! Takže motiv není třeba hledat, pokud skutečně vraždil, tvrdě potrestat! A šmytec.

dietr ( 3. září 2015 15:43 )

motiv múže být prostý, třeba se mu posmívali za to, že neumí jíst příborem nebo neumí česky, a to je pro sebevědomé američany neodpustitelné

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání