Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dahlgren nabízel u soudu kauci: Soudce ho poslal do vazby

Autor: ljš, ČTK - 
31. srpna 2015
20:57

Konečně je za mřížemi v Česku! Soudce Městského soudu v Brně vzal v pondělí pozdě večer po bezmála dvouhodinovém jednání do vazby Američana Kevina Dahlgrena, jemuž hrozí za předloňskou vraždu jeho čtyř příbuzných v Brně-Ivanovicích až doživotní trest vězení.

„Cizinec byl vzat do vazby z obav o to, že by se mohl pokusit o útěk a následně se skrývat před zákonem,“ uvedla mluvčí soudu Gabriela Stočková. Proti rozhodnutí Dahlgren podal stížnost a je tedy nepravomocné. Bude se jí zabývat Krajský soud v Brně.

Dahlgrenovi byl v ČR určen advokát ex offo, jimž je Richard Špíšek. Ten uvedl, že vydání do ČR předpokládal, protože vše k tomu kroku směřovalo. I kdyby Dahlgren vydán nebyl, proces by se uskutečnil, avšak v jeho nepřítomnosti. K jednání o vazbě přišel s tím, že by jeho klient mohl složit kauci, aby byl stíhán na svobodě. S tím ale neuspěl. „Navrhovali jsme peněžní záruku, ale soud ji vůbec nepřipustil, takže se ani nejednalo o nějaké konkrétní výši. Nebyly přijaty ani naše návrhy na nahrazení vazby písemným slibem nebo dohledem probačního úředníka,“ řekl novinářům po jednání.

Dahlgren je prvním občanem Spojených států, jenž byl předán do Česka k trestnímu stíhání. „To, že se pan Dahlgren dostal do ČR, je pro nás velice pozitivní. Je to odraz, myslím, i té dobré práce, kterou odvezli naši kriminalisté, i velmi dobré práce naší justice,“ řekl ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil. Připomněl, že USA své občany ke stíhání do ciziny nevydávají.

Dahlgren je podezřelý z toho, že v roce 2013 zavraždil v Brně-Ivanovicích své čtyři příbuzné. Motiv činu se nepodařilo kriminalistům zjistit. „Více lze k tomu zjistit jen jeho osobním výslechem,“ řekl k tomu před časem kriminalista Antonín Hrdlička z jihomoravské policie.

Po činu založil vrah v rodinném domě požár. Mrtvé objevili při jeho likvidaci přivolaní hasiči.

V tu chvíli se již Dahlgren vracel letecky do USA. Po přistání jej na letišti v jeho vlasti zadržela policie. Skončil ve vězení a dva roky se vedly spory o tom, zda jej vydat do ČR.

tgbg ( 1. září 2015 10:43 )

To bylo komunistických keců, že ho USA nevydají. A vydaly. USA jsou čestný a spolehlivý partner na rozdíl od podlých ruských vrahů.

daniela15 ( 1. září 2015 09:53 )

Skvele, ze ten lotor bude hnit v ceskom a nie americkom vazeni, estemnohokrat olutuje, co spravil.Spoluvazni sa o to postaraju, jeho *** zazije stredovek.

dfghjk ( 1. září 2015 09:52 )

islám zdá se je ti blízký, radím ti se s tím moc nechlubit

dfghjk ( 1. září 2015 09:50 )

Kdepak amíci, ti se o sebe vždy umějí postarat, dobře vědí, že z toho bude nepříčetnost, proto nám ho poslali, ať si ho tady v nějakém ústavu do smrti hlídáme a živíme, proč by to měli měli dělat za nás a na svoje náklady.

ellenic ( 1. září 2015 09:01 )

Největší lumpové se vždy snaží vyhnout se trestu, umím si představit, kdyby byl na kauci propuštěn a nebo kdyby měl dohled probačního úředníka. To by byla nejlepší příležitost jak zdrhnout . Rychle soud a pár desítek let ve vězení . Nevážil si svých příbuzných a připravil je pravděpodobně o život. Musí následovat trest. Uvidíme, jaké pohádky si ještě vymyslí, nakonec řekne, že vraždila sousedka .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání