Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Padělatelská rarita. Celníci v Rakovníku zabavili přes 2000 falešných palet

Autor: David Klempíř - 
18. srpna 2015
17:10

České firmy a další zájemci by si měli dát pozor i při nákupu palet. Nelze totiž vyloučit, že palety, které si pořídí, budou padělané a neprošly kontrolou kvality. Přesně takové zboží odhalili středočeští celníci v minulém týdnu v průmyslovém areálu v Rakovníku. Ve výrobně palet zajistili 2369 kusů neoprávněně označených ochrannou známkou Společenství „EPAL“. Palety budou nejspíše zničeny.

„Sponka na originálních výrobcích reaguje při nasvícení UV lampou. Zajištěné padělky těchto sponek byly pouze nastříkány žlutou barvou nebo byly na nástřik připravené. Padělaná kontrolní sponka znamená, že paleta neprošla kontrolou kvality, kterou provádí nezávislá kontrolní organizace,“ vysvětlil Josef Dörfl, tiskový mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj.

Nebezpečí při uvedení těchto výrobků na trh spočívá zejména v bezpečnosti výrobku, protože použitý materiál a technologie výroby neplní přesně stanovené parametry. Není tak možné garantovat nosnost a nezávadné tepelné ošetření materiálu palety. Při manipulaci s paletami by lehce mohlo dojít ke zranění osob nebo poškození majetku.

Přímo v průmyslovém areálu bylo na základě soudního povolení k prohlídce nebytových prostor zajištěno a následně převezeno do celního skladu 2369 kusů palet a části strojního zařízení, na kterém se padělky palet upravovaly a neoprávněně značily ochrannou známkou a opatřovaly padělanou kontrolní sponkou.

Všechny padělky zničit

V poslední době se nejedná o první případ, který Celní správa ČR řešila. V květnu bylo v Jihomoravském kraji zajištěno v průmyslovém areálu 540 palet. V květnu a v červenci bylo zadrženo při dovozu ve Středočeském kraji 810 palet a v Plzeňském kraji 812 palet.

„V případech dovozu bylo již rozhodnuto a zboží bylo zničeno pod celním dohledem. Celní správa již provedla několik kontrolních akcí ve výkupnách palet, kde bylo zajištěno několik stovek padělků,“ dodal mluvčí.

Pachatelům z rakovnické výrobny hrozí v případě odsouzení až dva roky odnětí svobody.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání