Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sedm případů, kdy lidé hazardovali se životy na přejezdech: A někdy se to nevyplatilo!

  • Autor: dce - 
    23. 7. 2015
    18:51

    Za loňský rok se v Česku stalo přibližně tři sta železničních nehod a u 90 z nich někdo zemřel. Většinou se těmto nehodám dá velmi snadno zabránit – často jsou totiž způsobené nepozorností nebo prostě neomaleností řidičů, kteří na železniční přejezd vejdou, když už svítí výstražná světla. Někteří z nich duchapřítomně projedou závorou a zachrání si život, jiní z vozidla utečou a potencionálně ohrozí všechny v přijíždějícím vlaku. Jiní to prostě nestihnou a sami se tak stanou obětí hloupé chyby.

  • 1.Drzý autobusák hazardér

    Není to tak dlouho, co jsme psali o řidiči autobusu, který si to vesele prodrandil přes blikající přejezd v Letohradu, ačkoliv měl zodpovědnost za všechny své cestující. Na tomto přejezdu ale nebyl sám – video jednoho z řidičů, kteří poslušně čekají, ukazuje i několik osobních automobilů, které nedbají dopravního nařízení. 

    Řidič k tomu, aby mohl provést svůj kousek, přejel i plnou čáru. „Byl jsem ujištěn od výpravčího, že na trati je spadlá trolej, takže tam žádný vlak jet nemohl,“ řekl podle TN.cz řidič autobusu.

    Video Hazard se životy cestujících: Řidič busu projel blikající přejezd - TN.cz
    Video se připravuje ...

  • 2.Těžký náklaďák vykolejil vlak

    Koncem května na Břeclavsku kvůli nepozornosti řidiče vykolejil osobní vlak. Těžký náklaďák vjel na přejezd opět přes blikající výstražná světla, nevadilo mu ani zvukové upozornění. Vlak skončil na louce a náklaďák na kolejích.

    Řidiče nákladního auta převezli zdravotníci vrtulníkem do brněnské nemocnice. Na místě ošetřili několik zraněných cestujících z vlaku. Většinou utrpěli pohmožděniny a drobné oděrky od rozbitého skla.

    Na Břeclavsku se srazil vlak s náklaďákem. Na Břeclavsku se srazil vlak s náklaďákem. | Twitter

  • 3.Opilý traktorista v kolejích

    Případ z března z Kopřivnice dopadl díky rychlé reakci strojvedoucího dobře. Opilý traktorista vjel na přejezd bez závor. Výstražná světla ale blikala jako na poplach. To mu ale bylo jedno – přitom musel vidět vlak, který se rychle blížil.

    Strojvůdce si ho naštěstí všiml a použitím rychlobrzdy zabránil tragédii. Traktorista přežil bez úhony, stejně jako 25 cestujících ve vlaku. Policisté traktoristovi později naměřili 1,5 promile alkoholu v krvi!

    Kvůli nehodě nejely vlaky čtyři hodiny. Kvůli nehodě nejely vlaky čtyři hodiny. | HZS Domažlice

  • 4.Nechtěla čekat v koloně

    Ani loňský případ, který se stal ve Velimi, nejde člověku na rozum. Zde řidička menšího auta prostě objela kolonu, která u přejezdu čekala, a vjela na koleje. Vlak jí trefil, ale díkybohu jen do zadní části vozu. Přesto auto odlétlo o 200 metrů dál.

    A proč řidička na přejezd vjela? Podle svědků byla netrpělivá, rozhodla se předjet kolonu před přejezdem a do tratě pak patrně vjela v době, kdy závory padaly...

    Řidička ve Velimi vjela na železniční přejezd a střetla se s rychlíkem. Řidička ve Velimi vjela na železniční přejezd a střetla se s rychlíkem. | Foto Blesk - David Malík

  • 5.Turistický autobus na dva kusy

    V jiné situaci, kdy autobus vjel na přejezd, to oproti prvnímu případu už tak dobře nedopadlo! V květnu loňského roku U Hluboké nad Vltavou skončil na maděru autobus, který jel pro německé turisty. Řidič měl výstražná světla přehlédnout a vlak zachytil jeho zadní polovinu.

    „V autobusu byl v tu chvíli jen řidič se spolujezdcem. Muž za volantem utrpěl zranění hlavy a páteře, s lehčím zraněním vyvázl spolujezdec. S podezřením na zranění krční páteře skončily v nemocnici i dvě sedmnáctileté dívky, které jely ve vlaku,“ řekla mluvčí jihočeské záchranky Petra Kafková.

    Vlak autobus po nárazu úplně roztrhal. Vlak autobus po nárazu úplně roztrhal. | Vlaďka Hradská + foto HZS Jihočeský kraj

  • 6.Kvůli sluníčku neviděl výstražná světla

    V říjnu 2014 na široký přejezd v Rájci-Jestřebí vjel řidič osobního automobilu. A jakmile projel, zavřely se závory a uvěznily ho na kolejích. Řidič couvá, ale nechce závoru prorazit. Vystupuje, rozmýšlí se. Nakonec mu na pomoc přibíhá žena a závoru zvedá.

    Řidič unikl jistí smrti jen o pár vteřin! „Svítilo slunce, řešil jsem obchodní záležitosti a neuslyšel jsem výstražný signál a nevšiml si světel. Okamžitě jsem si uvědomil, do jaké situace jsem se neúmyslně dostal, a chtěl jsem vycouvat,“ uvedl řidič pro Českou televizi.

    Video Zaseklé auto na přejezdu - x
    Video se připravuje ...

  • 7.Děda, který spěchal do hrobu

    Bonusem je na stejném přejezdu jako v posledním případě i chodec. Na jaře zde nedočkavý senior nechtěl čekat na zvednutí závor a přes přejezd se vydal, jako by se nechumelilo. Rychlík ho zachytil za botu, ta odlétla mnoho metrů daleko a senior se skácel k zemi. Nakonec ovšem odkráčel po svých. Toto video dokonce oblétlo celý svět – vysílala ho i BBC.


moiaza ( 23. července 2015 21:16 )

Pokud by se policie zaměřila na porušování dopravní značky "Stůj,dej přednost" a na projetí semaforu na červenou, nestačila by se divit. Bylo by to obrovské procento hříšníků a co je nejsmutnější, mezi nima by bylo velké množství autobusáků a řidičů z povolání. Vím moc dobře, o čem píšu. Téměř celý život mě živil volant. Nejméně 80 procent mých spolupracovníků řidičů běžně nezastavovalo na "stopce".Když jsem se ptal proč nestojí na této značce, odpovědi mi bylo: "Už jsi tu někdy viděl policajta?" To hovoří o mnohém. A ti spolupracovnící měli ve voze mnoho osob.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání