Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodiče viní nemocnici ze smrti dcerky: Soud odškodnění zamítl

Rodiče žalují Fakultní nemocnici v Hradci Králové
Rodiče žalují Fakultní nemocnici v Hradci Králové  (Autor: Foto Blesk - Jaroslav Krčál)
Autor: ČTK ljš - 
17. července 2015
09:56

Fakultní nemocnice v Hradci Králové nemusí platit za smrt jednadvacetiměsíční holčičky, která v nemocnici zemřela v roce 2008. Krajský soud v Hradci Králové dnes zamítl žalobu, v níž rodina dítěte po nemocnici žádala tři miliony korun. Rodina zemřelé tvrdí, že nemocnice podávala dítěti nadměrné dávky tekutin a zbytečně vysoké dávky sodíku.

Právní zástupce rodiny Mario Švehelka po vynesení rozsudku novinářům řekl, že žalobci podají odvolání k pražskému vrchnímu soudu. Zejména zpochybnil závěry znalců, jimiž soud zdůvodnil rozhodnutí ve prospěch nemocnice. Rozsudek tak není pravomocný.

Holčička byla převezena do hradecké fakultní nemocnice ve vážném stavu v únoru 2008 ze svitavské nemocnice. Lékaři jí podávali roztoky se sodíkem, které se používají při léčbě acidózy. Dítě přesto zemřelo.

Znalci v postupu hradecké nemocnice neshledali pochybení. U dítěte šlo podle znalce o poruchu energetického metabolismu, který způsobila dodatečně zjištěná mitochondriální porucha. Znalec však u soudu nemocnici vytkl, že nebyla dostatečně vedena zdravotnická dokumentace. Připustil také, že lékaři měli častěji sledovat hodnoty sodíku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání