Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Orlovou před vraždou léčili i elektrošoky: Soudce jejím propuštěním chybu neudělal

Autor: ČTK ljš - 
25. března 2015
15:46

Pustili ji z psychiatrie a ona pak šla vraždit. Podle Nejvyššího soudu ale soudce, který odsouhlasil, že bude schizofrenička Barbora Orlová léčena jen ambulantně, nepochybil.  

Opavský soud neporušil zákon, když umožnil ambulantní léčbu duševně nemocné Barbory Orlové, která později zaútočila ve škole ve Žďáru nad Sázavou. „Nejvyšší soud (NS) zamítl stížnost exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO),“ oznámil dnes novinářům předseda senátu Petr Šabata.

Díky rozhodnutí Okresního soudu v Opavě se žena dostala z ústavního ochranného léčení. O několik měsíců později usmrtila studenta, další tři lidi zranila. Už dříve přitom podobně zaútočila v Havířově, právě proto byla v ústavu.

Opavský soud podle NS řádně vycházel ze zprávy Psychiatrické nemocnice v Opavě, která v daném okamžiku považovala ambulantní léčbu za dostatečnou, nic prý nenasvědčovalo recidivě násilné trestné činnosti. V podobném duchu u opavského soudu mluvil i ošetřující lékař, námitky neměl ani žalobce. "Zákon nestanovuje, v jakém rozsahu má být dokazování provedeno, ani neukládá zpracovat znalecký posudek," uvedl Šabata. 

Do detailu také popsal, jak léčení Orlové probíhalo. „Psychiatrické léčení započala ihned po nástupu do nemocnice, což bylo dne 22. května 2012. Byla přeléčena aktivně elektrošoky a byla nastavena na medikaci. Po 10 měsících byla převedena na otevřený rehabilitační režim a zvládala i víkendové dovolenky. Za dalších 10 měsíců podala psychiatrická nemocnice návrh na změnu ochranné léčby z formy ústavní na formu ambulantní. Okresní soud pak rozhodoval měsíc po podání návrhu,“ uvedl a poukázal tak na chybu ve stížnosti Válkové, která uváděla, že rozhodnutí padlo už po 11 měsících pobytu Orlové na psychiatrii.

Za propuštění, které vedlo ke zbytečné smrti statečného studenta Petra Vejvody, tak zřejmě nikdo pykat nebude.

Noname_ ( 18. srpna 2017 16:21 )

Orlová byla pod vlivem mind control zbraní, je to retardovní experiment CIA. Mně stejná organizace zabila mind control zbraněmi matku, aby mě o tom přesvědčili, zabili ji v den, kdy zabili Kennedyho, 22. listopadu.

sandokan500 ( 1. dubna 2015 11:03 )

Aby ji potrestali tak bude muset priste zamordovat parchanta nejakyho politika nebo ceco podobnyho pak se to hne dopredu,ale jinak v tyhle republice ma zvire vetsi cenu nez lidsky zivot.

tajna1509 ( 29. března 2015 16:09 )

co ma spolecneho nemocny clovek s tim kdo vam kudla vladne pako jalove jsi

tajna1509 ( 29. března 2015 16:08 )

neni zruda je nemocna - kdyby tak bylo nemocne vase dite taky by jste mluvila jinak - taky me je lito toho chlapce a lecit schizofrenii elektrosoky je hnus jak ve sredoveku v zahranici to je trestne pouzivat k lecbe elektrosoky

tgbb. ( 25. března 2015 18:42 )

Podřezala mladého kluka, ale je to v pořádku. Vládnou nám leváci a je to také v pořádku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání