Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Švábův gang zabijáků: Soudní síň střeží po zuby ozbrojení zakuklenci

Autor: ČTK, max - 
3. prosince 2014
10:39

Sedmičlenný gang zabijáků odsouzený za vydírání, únosy a vraždy bohatých českých podnikatelů stanul před odvolacím soudem. Mozek skupiny Michael Šváb a dalšího organizátor Libor Skopalík dostali doživotí. Zbylé tresty se pohybují od devíti do 30 let.

Šest odsouzených přivedla do největší jednací síně soudu zásahová jednotka vězeňské eskorty. Při hlavním líčení byl pod zvýšeným dohledem ještě bývalý policista Dimitrov, kterého zvlášť hlídalo několik dalších mužů v kuklách. Na hlavě měl také kuklu, aby ho nemohla poznat veřejnost. Dnes požádal o jednání v jeho nepřítomnosti.

Video Vězeňská služba přivádí gang k odvolacímu soudu. - Blesk - Richar Veselý
Video se připravuje ...

Odvoláním se zabývá senát soudce Jiřího Lněničky, který po 09:00 začal projednání shrnutím dosavadního vývoje, zejména průběhem hlavního líčení a čtením rozsudku městského soudu. Žalobce se u Skopalíka odvolal kvůli snaze o přísnější trest ohledně vězení - aby se doba, kterou stráví ve věznici se zvýšenou ostrahou, nezapočítala do doby výkonu trestu, po které může žádat o podmíněné propuštění, jak je tomu u Švába. Městský soud také skupinu zprostil obžaloby týkající se údajné krádeže obrazů.

U dalších trestů se odvolal žalobce i advokáti - Petr Klement dostal za vykonání dvou vražd 30 let, Skopalíkova bratra Petra poslal soud do vězení na deset let a po devíti letech dostali Miloslav Malík a Jiří Přeučil.

Gang dostal tresty za únosy a vydírání několika podnikatelů, z nichž dva nepřežili. Šváb vydírání přiznal a popsal i další nápady, které do budoucna měl, odmítl ale plánování vražd. Ohledně usmrcení dvou podnikatelů svalovali vinu Klement a Dimitrov vzájemně na sebe. Byla to prý vždy shoda okolností, nikoliv naplánovaný čin. Podle státního zástupce Vladimíra Mužíka ale z důkazů vyplývá, že vraždy byly dopředu vymyšlené.


Vrah jednoho z podnikatelů dusil igelitem na hlavě a pak ubil kamenem v poušti nedaleko hlavního města emirátu Dubaj, druhého usmrtil výstřelem zezadu do hlavy v Itálii u silnice na cestě z Francie do Česka

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání