Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

První oběť švagr známého herce unesl už před 13 lety: Na mně se naučil vydírat!

Autor: lm - 
24. května 2014
12:53

Zločinný gang švagra známého herce má další oběť! Deníku Právo se přihlásil podnikatel, který se stal nejspíš první obětí vyděračského gangu Michaela Švába. Podle podnikatele si na něm Šváb vyzkoušel a nacvičil, jak má postupovat při dalších únosech a vydíráních.

Podnikatel, který chce z pochopitelných důvodů zůstal v anonymitě, se stal obětí gangu už v roce 2001. Michaela Švába považoval za svého dobrého přítele. Seznámili se při natáčení filmu Panství v roce 1999, který produkovala společnost M.D.M. Production, ve které figurovali právě Michael Šváb a jeho švagr - známý herec. Projekt skončil fiaskem a obrovským dluhem, který musel bohužel splácet sám herec. I když podnikatel přišel v souvislosti s neúspěchem filmu o peníze, dále se se Švábem stýkal.

Šváb měl o dva roky později pomoci podnikateli s koupí bytu ve francouzském Cannes. Švagr známého herce nakonec podnikatele a developera vylákal kvůli výhodným pozemkům za Prahu. Když tam přijeli, omráčil ho paralyzérem v jeho autě a spolu s komplici svázal a odvezl do neznámého stavení. Tam ho drželi několik hodin během kterých se pokoušeli z podnikatele dostat peníze. Mimo jiné i historkou, že si je Slováci objednali na jeho vraždu a on se musí vykoupit, jinak zemře. Tu použili i u obdobných případů později.

Podnikatel byl propuštěn až poté, co Šváb vybral několik desítek tisíc z jeho účtů. Slibovaného půl milionu se od něj zločinný gang nikdy nedočkal. Podnikatel místo toho po propuštění zamířil na policii. Šváb sice skončil ve vazbě, ale podnikateli chodili ještě několik týdnů poté vyhrůžky přes telefon. O to větší bylo jeho překvapení, když Švába poslal soud v roce 2002 na 6,5 roku do vězení za zpronevěru, ale za vydírání ho nepotrestal s tím, že trest za zpronevěru je dostačující.

Šváb nastoupil po propuštění v roce 2008 ihned do dalšího trestu odnětí svobody v délce šesti let za vydírání jiného podnikatele. Nepochopitelně byl ale v roce 2010 propuštěn na pětiletou podmínku. Kdyby se tak nestalo, nemohl by jako hlava gangu unést a vydírat další podnikatele.

Šváb bude souzen tam, kde byla Milada Horáková

Proces se Švábem a dalšími šesti lidmi začne 17. června. Po prvním týdnu v rozlehlé porotní síni, kde se mimo jiné uskutečnil i proces s Miladou Horákovou, se projednávání přesune zpět na pražský městský soud. Pomine totiž důvod, aby již vyslechnutí obžalovaní byli v soudní budově drženi odděleně od sebe.

Skupina kolem Švába si podle obžaloby tipovala bohaté Čechy, které pak lákala do zahraničí a vydírala. Dva tam údajně zavraždila, dalšího obrala o desítky milionů korun. Připravovala prý také únos známého profesionálního hráče pokeru a vraždu majitele jachty. Pěti ze sedmi obžalovaných hrozí doživotní tresty.

defakto ( 24. května 2014 18:40 )

..... jeho žena nikdy nikde nepracovala , mají 2 děti a ted si vegetí prý někde v Americe ! ...... dej dara by bylo potřeba zmáčknout at zaspívá !

pravlast ( 24. května 2014 14:48 )

Jen jestli si Moťovská sama něco neobjednala,nevypadala jako zarmoucená vdova.

nbvcx007 ( 24. května 2014 14:40 )

Jj, Moťovký mě taky hned napadl. Ten známý herec je Dejdar. Už to kdysi psali, ale Dejdar se pak rozčiloval, že s tím nechce být spojován, tak možná nemůžou napsat jméno, nevím.

paracelsus ( 24. května 2014 13:56 )

A co Moťovský? Vždyť to je úplně stejnej modus operandi, vylákanej do Nice a zmizel.... Trochu zvláštní, ne? A proč pořád píšete švagr známého herce? Normálně se tady mluví pořád ve jménech, v jakékoliv souvislosti(i hodně nelichotivé)a ze svědectví tohohle přítele JICH OBOU se jasně mluví o tom, že "známý herec" ( a jmenuje ho) chodil k němu i se Švábem a hlavně - díky němu a jeho kontaktům se dostal Šváb přece k těm bohatým lidem, sám by se tam těžko dostával....Je to hrozný a neznamená to, že je známý herec vinen, ale úplně mimo taky vlastně nemůže být, minimálně by měl promluvit jasně a veřejně a říct jak to bylo.

Zobrazit celou diskusi