Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Gang švagra známého herce: Šokující detaily popravy podnikatele

Petr Vlach (vpravo) byl poslední obětí gangu Michaela Švába.
Petr Vlach (vpravo) byl poslední obětí gangu Michaela Švába.  (Autor: Policie ČR)
15. května 2014
11:28

Je 6. března 2013. Podnikatel Petr Vlach (†72) přilétá na jih Francie uzavřít obchod za desítky milionů. Na letišti ho vyzvedává Robert Kelner. Není to však jeho pravé jméno. Ve skutečnosti se jmenuje Michael Šváb - švagr známého herce a mozek organizované sedmičlenné zločinecké skupiny, která má na svědomí několik únosu, vydírání a vražd. Vlach zatím nic netuší. O den později však skončil jeho život kulkou do zátylku.

Petr Vlach byl čtvrtou akcí vyděračského gangu. Právě jeho případ přivedl policisty na stopu a jen pár dní po nálezu těla zadrželi většinu členů skupiny včetně Michaela Švába.

Vily za 168 milionů

Podle deníku Právo, který má spis obžaloby k dispozici, začalo všechno 30. listopadu. Šváb si pod falešným jménem Robert Kelner domluvil prohlídku luxusních vil na Praze 6 v ulici Na Klimentce, které Vlach nabízel k prodeji. Jejich hodnota měla dosahovat téměř 170 milionů korun.

Kvůli Švábově fiktivnímu zájmu o nemovitosti přiletěl Vlach 6. března 2013 do Nice na jih Francie. Odtamtud ho autem převezl šéf gangu do vily Semiramis ve Villefranche sur Mer, kterou si únosci pronajali na začátku března. Jakmile do vily vstoupil, Švábovi kumpáni ho přepadli, na oči  mu nasadili zalepené lyžařské brýle, ruce svázali stahovacími pouty a začali vyjednávat.

Šváb Vlachovi tvrdil, že si je někdo najal na likvidaci jeho dvou dcer. Je však ochotný se domluvit. Za 40 milionů je nechá žít, za dalších 10 mu prozradí jméno zadavatele vražd.

Plán se hroutí

Jenže Vlach tolik peněz na účtech neměl a plán únosců se začal hroutit. Podnikatele donutili zavolat rodině, že jednání je úspěšné a všechno spěje ke zdárnému konci. Pak musel napsat e-mail svému osobnímu bankéři v Německu, aby prodal všechny akcie a dluhopisy, které pro něj spravuje a výdělek (téměř deset milionů korun) poslal na účet založený gangem v Rakousku. Bankéř ale pojal podezření a zavolal rodině do Česka.

Vyděšená Vlachova manželka svému manželovi zavolala. Únosci dovolili pod dohledem hovor přijmout. Podnikatelova žena vytušila, že jejich telefonát odposlouchávají vyděrači a pokusila se je zastrašit. Členové gangu však podlehli panice.

Vlachův život skončil hned následující den, kdy z vily všichni společně odjeli. Před italsko-rakouskými hranicemi u obce Varna sjeli z dálnice, aby svou oběť pustili na záchod. V tu chvíli se jeden ze Švábových kompliců přiblížil zezadu k podnikateli a pistolí ráže 7,65 milimetru ho střelil do zátylku. Mrtvolu odtáhli do křoví. Poté se gang rozdělil. Část odjela do Česka zlikvidovat Vlachovy osobní věci, druhá část se vypravila do Milána vybrat peníze z podnikatelových kreditních karet. Dohromady se jim podařilo ukrást 191 tisíc. Lup si rozdělili 13. března na Chodově.

Policie zatím neprozradila, jak přesně se na stopu gangu dostala. Na konci března každopádně skončilo 5 členů skupiny za mřížemi. Další dva o několik měsíců později.

doktorsafranek ( 15. května 2014 18:57 )

Tan dr Cimický snad není špatný člověk ani špatný psychiatr... ¨Do tohohle se dle mého názoru míchat neměl

doktorsafranek ( 15. května 2014 18:55 )

Policie zatí neprozradila... Sakra to podle vás mají policisté školikt další gaunery, aby neudělali stejnou chybu ?? Je mi toho zavražděného líto.. Snad se už nikdo nenechá vylákat do ciziny

nojasne ( 15. května 2014 17:02 )

Lumpem se člověk nerodí, ale postupně se jím stává. Takže je absurdní tvrdit, že Dejdar mohl poznat už před dvaceti lety, že z jeho švagra stane vyděrač a vrah. Že je to gauner poznal Dejdar už celkem brzo, pokud vím, tak ho švagr oškubal a šli po něm kvůli švagrovi vymahači.

tarot666 ( 15. května 2014 15:19 )

To je těžký když jsi retardovaný debil a nechápeš

hops.1 ( 15. května 2014 15:08 )

vůbec nechápu, na co se ptáš. jaký máš vzdělání?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání