Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Cena za vraždu svého šéfa: Půl milionu a 15 let vězení!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, oj - 
18. listopadu 2014
16:57

Plánoval vraždu svého zaměstnavatele, on však tvrdí, že si nenajal zabijáka, ale muže, který ho měl jen zmlátit. Soud Lukáši Havlíčkovi neuvěřil a poslal ho na 15 let do vězení. Za zmlácení se prý neplatí půl milionu a nikdo nepotřebuje fotky po akci.

Podle obžaloby chtěl bývalý jednatel liberecké personální agentury H Personal Havlíček vraždou řešit své finanční problémy. Byl v insolvenci a splatit měl ještě 1,2 milionu korun. Vražda mu údajně také měla pomoci znovu plně ovládnout firmu, kterou založil v roce 2007 a které se dařilo. Její měsíční obrat byl v roce 2013 až devět milionů korun. Havlíček, který je v podmínce za padělání veřejné listiny, tvrdí, že žádnou vraždu neplánoval. Dluhy prý řádně splácel a najatý Ukrajinec Ruslan Planin měl jen „přesvědčit“ Petra Skálu, aby přestal ze společnosti vybírat peníze. „Na firmě mi záleželo,“ řekl Havlíček. Sám přitom dostával z firmy peníze mimo oficiální účetnictví.



Proti sobě stály výpovědi Havlíčka a Planina, který sice nabídku přijal, ale místo vraždy plánované oběti vše oznámil. Soud se přiklonil k verzi Ukrajince. Neuvěřil jednateli, že by si za půl milionu najal někoho „jen“ na zmlácení. „Na to by si našel jiné lidi, kteří by to udělali levněji,“ uvedl soudce Martin Omelka. Havlíček navíc věděl, že Skála byl v cizinecké legii a byl odsouzený za násilný čin. Podle soudce by ho těžko nějaké zmlácení přesvědčilo. V neprospěch Havlíčka hovořila také skutečnost, že chtěl po Planinovi Skálovy fotografie až ho „přesvědčí“. Pokud by podle soudce mělo jít jen o zmlácení, takový důkaz by nepotřeboval, sám by to viděl.

Obhajoba se snažila argumentovat nedůvěryhodností Planina, který dlouhodobě nepracuje a živí se pochybnými obchody. I to však nakonec hovořilo v Havlíčkův neprospěch. „Proto byl najat. Nedá se čekat, že by vypsal inzerát hledám vraha,“ konstatoval Omelka.

Za pochybný označil soudce způsob, jakým firma hospodařila. Žílová uvedla, že se tím již zabývá policie. H Personal vedla dvojí účetnictví. Bývalá mzdová účetní dnes soudu potvrdila, že se ve firmě dělaly nestandardní účetní operace. Na výplatní pásky se psala hrubá mzda kvůli nižším odvodům a zaměstnanci dostávali na ruku rozdíl v dojednané čisté mzdě. Jak se to vykazovalo účetně, netušila. Na ruku dostávali peníze také Skála a Havlíček, majitel podle ní 30.000 Kč a jednatel asi 20.000 Kč.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání