Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tragédie u Studénky: Nechutná hádka u soudu, kolik komu spadlo mostů

Autor: ČTK - 
19. září 2014
15:46

Při železničním neštěstí vlaku u Studénky před šesti lety zemřelo osm lidí. V pátek kauzu znovu projednával novojičínský soud. Líčení se nakonec zvrhlo v trapnou hádku obhájců, které firmě popadalo v Česku víc mostů.

Hlavní líčení je spíše slovní přestřelkou, která se dnes týkala výčtu spadlých mostů. "Společnosti Bögl a Krýsl padají mosty jako nyní na podzim hrušky ze stromu," řekl dnes při jednání advokát Petr Grobelný, který zastupuje jednoho z obžalovaných pracovníků dnes už neexistující společnosti ODS - Dopravní stavby Ostrava (nyní Eurovia). Narážel tak na nedávné neštěstí ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. I tam se zřítil most, na kterém pracovala společnost Bögl a Krýsl.

Právník firmy Radek Ondruš okamžitě oponoval. "Eurovii v Ostravě mosty padají taky," řekl. Myslel tím mosty na dálničním přivaděči v Ostravě- Přívoze, kterým podle Ředitelství silnic a dálnic hrozí uzavření kvůli vychýlení. Vše se pokoušel korigovat předseda senátu Jaromír Pšenica. "Pak budete mít prostor spočítat, komu co spadlo," snažil se obhájce uklidnit.

Podobné spory vyvolávají i někteří předvolaní soudní znalci. Dnes například znalec v oboru bezpečnosti práce Petr Osička, kterého jako svědka navrhnul obhájce společnosti Bögl a Krýsl Ondruš. Další advokáti se nejprve pokoušeli zpochybnit jeho odbornost. Vadilo jim, že by se měl vyjadřovat ke statice podpěrné konstrukce. Na jejich stranu se zpočátku přiklonil i soudce. "Už se nám tady vyjadřoval i zemědělec. Z jeho posudku vyplynulo, že to spadlo, protože to bylo pokažené," řekl předseda senátu.

Nehoda se stala 8. srpna 2008. Na železniční trať ve Studénce tehdy spadl rekonstruovaný silniční most a do jeho trosek narazil rychlík Comenius na trase z Krakova do Prahy. Na místě zahynuli čtyři ženy a dva muži, další dva zranění zemřeli později. Zraněno bylo 95 pasažérů a škoda přesáhla 177 milionů korun.

setroseuros ( 19. září 2014 18:21 )

... Evrovii padaji mosty taky! To je mi jen obhajoba!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání