Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skinhead seděl za vraždu Roma na diskotéce: Za dobré chování ho pustí po 13 letech!

Vlastimil Pechanec seděl za vraždu Roma Oty Absolona
Vlastimil Pechanec seděl za vraždu Roma Oty Absolona  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, simao - 
25. června 2014
11:33

V minulosti se hlásil ke skinheadskému hnutí, ve vězení skončil kvůli rasově motivované vraždě. Vlastimil Pechanec však vinu odmítal, odseděl si 13 let ze sedmnácti. Dnes odpoledne ho pustí na podmínku! Žít bude se svými příbuznými.

Soud propustil z pardubické věznice Vlastimila Pechance, který byl v roce 2003 odsouzen na 17 let za rasovou vraždu Roma ve Svitavách. Vězení opustí téměř po 13 letech dnes odpoledne. Vraždu měl spáchat v roce 2001, od té doby byl ve vazbě. "Soud mohl jeho žádosti vyhovět, protože pan Pechanec splnil veškeré zákonné podmínky. Zkušební doba mu byla stanovena na šest let," řekl soudce Karel Gobernac.

Ve vězení sekal latinu

Soud přihlédl k tomu, že Pechanec si odpykal více než dvě třetiny trestu. Doloženo bylo také jeho nadstandardně dobré chování ve vězení, dostal 35 kázeňských odměn a žádný trest. V pardubické věznici pracoval na pracovišti Oděvy, nyní má příslib zaměstnání ve svitavské společnosti Svitap.

Pechanec, který se v minulosti hlásil k hnutí skinheads, 21. července 2001 jako dvaadvacetiletý ubodal na diskotéce ve Svitavách po předchozím slovním napadení místního třicetiletého Roma Otu Absolona. Ten měl dvě děti s družkou, která však v roce 2002 podlehla rakovině.

Bydlet bude u příbuzných

V roce 2003 ho pražský vrchní soud odsoudil na 17 let vězení. Výši trestu odůvodnil rasovým motivem činu a znaleckými posudky, které Pechance označily za těžko převychovatelného člověka. Již předtím byl dvakrát soudně trestán za výtržnictví a těžké ublížení na zdraví.

Pechanec v době výkonu trestu vystřídal věznice ve Valdicích, Plzni, Mírově, Karviné a Pardubicích. Splácel náhrady Vězeňské službě i poškozeným. Zachoval si také dobré vztahy s matkou a bratrem. Po propuštění by měl bydlet u příbuzných, rodina se chce přestěhovat do většího bytu.

Státní zástupkyně jeho podmíněné propuštění doporučila. Podle soudce musí po dobu zkušební doby vést řádný život, což obecně znamená, že nesmí úmyslně spáchat trestný čin. Drobné prohřešky jako pokuta za parkování jej zpět do vězení nepřivedou.

skinhead ( 14. března 2015 02:41 )

 Ja bych mu za to dal metál. :'D A dovolenou k tomu

jana1313 ( 26. června 2014 14:08 )

jana1313 ( 26. června 2014 14:08 )

Je skutečně velice pravděpodobné, že vraždu nespáchal. Svědectví proti němu bylo pochybné a nepřímé, "váhu" mu dodávalo jenom to že to svědectví velice hlasitě a emotivně podávali cikáni. Dalším svinstvem pocházejícím z rasizmu naruby je prakticky automatické usvědčení z rasistického motivu pokaždé kdy útočníkem je bílý a obětí cikán. Pokud je to naopak, tak proběhne pro formu pouze chabý pokus o usvědčení že šlo rasistický motiv který se samozřejmě neprokáže

jana999 ( 26. června 2014 09:37 )

nikdy se nepřiznal a svědčili jen příbuzní toho cikána, který to ani neviděli a ještě jsem neviděla cikána mluvit pravdu jen ječet nesmysly, čím víc řvou si myslí, že mají pravdu

meripen ( 25. června 2014 16:22 )

Seděl za vraždu cikána kterou nespáchal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání