Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sbohem, králi našeho hokeje

Autor: red - 
17. srpna 2004
05:01

Strašná rána pro český národ a český hokej! Hokejový gigant, trenér reprezentace, která získala olympijské zlato v Naganu 1998, Ivan Hlinka (+54) je mrtev.

Vracel se domů... Strašná rána pro český národ! Strašná rána pro český hokej! Hokejový gigant, strůjce olympijského zlata z Nagana 1998, Ivana Hlinka (+54) je mrtev. Poté, co se včera vracel z Karlových Varů, kde byl na pracovní schůzce, narazila krátce před polednem do jeho vozu Škoda Superb, asi 200 metrů za Karlovými Vary protijedoucí Avia. Ačkoliv v karlovarské nemocnici lékaři bojovali o Hlinkův život seč mohli, po půl druhé odpoledne hokejový bůh zemřel! Hlinkova stříbrná Škoda Superb s emblémy hokejové reprezentace na bocích se asi dvě stě metrů po výjezdu z Karlových Varů střetla s nákladní avií. Viníkem nehody je pravděpodobně řidič avie, patřící jedné karlovarské prádelně. "Avie sjížděla z kopce ve směru od Prahy, dostala smyk a čelně se střetla s protijedoucím osobním automobilem," uvedla karlovarská policejní mluvčí Eva Plíhalová. Oba řidiči utrpěli vážná zranění. V Hlinkově zcela zdemolovaném vozidle zůstaly doslova kaluže krve. Policisté později z kufru vraku překládali do služebního vozidla Hlinkovy golfové hole a kompletní výstroj i oblečení na golf. Viník nehody se hájí tím, že jeho vůz měl poruchu, která se objevila při brždění. V důsledku závady vjel na přímém a přehledném úseku silnice do protisměru. Drtivý náraz už nedokázal odvrátit. Hlinka byl po nehodě převezen na ARO karlovarské nemocnice, kde krátce po půl druhé odpoledne zemřel, i přes veškeré úsilí lékařů, kteří se pokoušeli 40 minut hokejového génia resuscitovat. Ivan Hlinka se v Karlových Varech zúčastnil sobotního vyhlášení ankety Zlatá hokejka. Poté se v neděli vrátil domů do Litvínova, kam také odvezl svou manželku Liběnu. Do Varů se však v pondělí ještě vrátil, aby vedl pracovní jednání…


Jaký byl? * Výjimečný. Nejen jako hokejista. Maják nesporné autority. * Národ ho uctíval, fanoušci milovali, ženské po něm dodnes šílely. * Měl neskutečné charisma. Už v osmnácti mu začali říkat »šéf«. Jako trenér dokázal seřvat klidně i Jágra, a ten to vzal. Uměl strhnout davy, lidé by za ním šli třeba do pekla. * Doma v Litvínově byl král, jeho vliv byl stokrát větší než měl starosta. Stačilo prý, aby zvedl telefon a policie ihned změnila u stadiónu dopravní značení. * Byl to bouřlivák. Bože, jak on miloval život! S rozmáchlostí granda vládl bujarým oslavám u pípy, s kamarády pátek co pátek vysedával v litvínovské hospodě při partiích mariáše. Ač i na střídačce často použil hrubší výraz, duší zůstal romantik. Když mu bylo smutno, maloval, nebo truhlařil. Nikdy hráče neponižoval, měl obrovský smysl pro humor. Ivan Hlinka, automobil [Zdroj:Richard Beneš] --- Obrázek se zobrazí v plné velikosti v novém okně" src="/images/imgdb/instance/655536776phpo9pCF6.jpg" alt="Foto" width="240" height="180" /> * Hokeji obětoval život. Měl zničená kolena a oteklé kotníky. Až do loňska kouřil čtyřicet cigaret denně, pak, po infarktu, už jen doutníky. * Jako jeden z mála dokázal vystudovat během hráčské kariéry vysokou školu, měl titul inženýra. Nikdy ale nepatřil do akademické obce hokejových učenců typu Luďka Bukače, o těch vždycky s uštěpačností říkával: "Já nejsem žádnej doktor přes kličky. Taktika na zápas je jasná: Začneme naplno a postupně budeme přidávat. A posílat bomby k tyči! No jo, góly v dnešním hokeji hrajou čím dál důležitější roli." * Pak šel ale na střídačku a stala se z něj šelma. Řval, chytal se za hlavu, hádal se s rozhodčími. Ano, tohle byl jeho život. * Pak ale zápas skončil a on věděl: "Z vítězství je velká radost, z narození dítěte také, ale dítě žije, vítězství pomíjí. My všechno hrozně prožíváme, ať úspěch nebo neúspěch, a všeho se strašně lekáme. Vždyť je to jen hokej. Když nejde o život, jde o ho...o." Ivane, budeš nám chybět!


Za Hlinku, za vlast! Ivane, byl jsi náš táta. Teď pro tebe vyhrajeme Světový pohár... V chráničích na ledě připomínají supermany, těla samý sval, v očích nezlomnost. Teď ale najednou pláčou jak malé děti, ve tvářích mají bolest a bezradnost. Ta strašná zvěst se včera rozkřikla během pár minut: Ivan Hlinka, jejich zbožňovaný trenér, už tady není! Ve čtvrtek měl nároďák v Karlových Varech zahájit přípravný kemp na Světový pohár. První přátelský zápas byl naplánovaný o čtyři dny později v Praze proti Finsku. Jenže…Teď je rázem všechno v troskách. Řada hráčů si v ten moment řekla: "Jak máme teď myslet na hokej? Nebylo by nejlepší se účasti na Světovém poháru vzdát?" Asi ale převládne opačný názor, který sdílí i Hlinkův "hokejový syn", obránce Jiří Šlégr. "Ivan by si přál, abychom hráli. To on tenhle tým sestavil, my jsme Češi, jeho mužstvo a to nám dodá sílu, abychom ten turnaj vyhráli. A to bude náš poslední dárek pro něj," vzlykal, když se tu strašnou zvěst dozvěděl. "Pro nás, kluky z Litvínova, je to hrozná bolest. On pro nás byl takovým hokejovým tátou. Takhle to cítí i Robert Reichel, Martin Ručinský a všichni další. Všichni ale taky známe Ivanovo heslo: "Hlavně se z ničeho nezbláznit!" A tím se teď budeme řídit." Reprezentačního útočníka Vlasáka zastihla ta strašná novina u pražského letiště, zrovna přiletěl z Ruska, kde ho ještě před rokem Ivan Hlinka trénoval. "Když mi to švagr zavolal, zatočila se mi hlava. Musel jsem v autě zastavit, abych se vydýchal. Strašně jsem se domů těšil, a teď najednou si člověk říká: Proč vlastně. Ivan byl super hokejista, super trenér, ale hlavně super člověk. Ne, tohle se nemělo stát…" Jak to tedy dopadne? Hrát Světový pohár, či nehrát? Hokejová generalita krčí rameny. "Nikdo teď neví, naše myšlenky jsou úplně někde jinde," přiznával místopředseda hokejového svazu Luboš Koželuh. Ještě včera pozdě večer se ale mělo sejít vedení svazu a rozhodnout. Nakonec ale zřejmě převládne názor: Ano, hrajeme! Jenže - kdo mužstvo povede? Nejspíš ten, koho Ivan Hlinka vždycky chtěl za svého asistenta a trenérského nástupce: Vladimír Růžička! Podobný typ trenéra jako Hlinka, oba srdcaři až za hrob, oba z litvínovské hokejové líhně, obrovské persóny. "Nezlobte se, já teď opravdu nechci nic říkat," šeptnul zlomeným hlasem Růžička, v očích vlhké prázdno.


Jágr: To kvůli němu jsem řekl ano… Pondělí, jedna hodina po obědě. Jaromír Jágr (32) si šel zrovna lehnout před tréninkem, když zazvonil telefon. Musel si sednout, ta hrozná zpráva mu podlomila nohy… "Šílený, prostě šílený…Strašný pocit, když ztratíš někoho, koho tak dobře znáš. Většina z nás ho navíc viděla ve Varech na Zlatý hokejce, byl tam ve skvělý náladě… O to je to všechno horší." Máte vůbec chuť teď hrát Světový pohár? "Chuť asi nemá nikdo. Nebo to rozhodně nebude jednoduchý. Ale na druhou stranu - těžko lze teď říct: My nehrajeme. Budeme prostě hrát za Hlinku, mělo by nás to semknout a postrčit k tomu, abychom to za něj vyhráli." Vy osobně jste ale dlouho váhal… "Ještě jsem to nikomu neřekl, ale právě Ivan byl ten hlavní důvod, proč nakonec na Světový pohár jedu. Já ho moc uznával, oba jsme Vodnáři, hodně podobný povahy. On byl skvělej a přirozenej člověk. Je strašně nespravedlivý, že zemřel zrovna takhle. Nevinně."


Olympionici v černém? Ne, to by asi nechtěl… Zápas basketbalistek s Američankami se chýlil na olympiádě ke své půli, když předsedovi Českého olympijského výboru Milanu Jiráskovi pípla na mobilu zpráva, proti které nebyl výsledek na tabuli vůbec podstatný. "Strašná tragédie. Uff... Vůbec se mi nedostává slov. Nevím vůbec, jak reagovat," měl Jirásek v očích slzy. "Ivana jsem znal od olympiády v Sapporu. Velký hokejista a ještě větší člověk." Během večera česká olympijská generalita zasedala, bylo toho třeba tolik vyřídit. Třeba kdo vyrazí na otočku do Čech na pohřeb, nebo jestli uctít památku strůjce naganského zázraku tím, že by čeští sportovci soutěžili s černými páskami. "Nevíme ani, jestli je to na olympijské půdě možné. Ivan ale patřil mezi osobnosti, jimž pocty náleží," přemítal Jirásek. Místopředseda olympijského výboru Josef Dovalil, jinak hokejový metodik, byl blízko tomu mu ten nápad rozmlouvat. "Ivan byl vždycky nezdolný optimista a veselý člověk. Nikdy si nepotrpěl na okázalost a velká gesta a myslím, že by si to nepřál," říkal mu.


Celebrity: Strašné, strašné…. Mirek Topolánek, předseda ODS "Je to hrozná tragédie. Já sám to beru velmi osobně, protože jsem Ivana znal. Je to strašné, strašné…" Václav Klaus, prezident "Je to pro mě zdrcující zpráva. Jsem tím šokován stejně jako celá společnost," napsal v dopise Hlinkové. Karel Gott, zpěvák "Byl obrovským pojmem u nás i ve světě a sám jsem na něho vzhlížel jako na člověka, který byl nadějí pro náš hokej." Jiřina Bohdalová, herečka "Ježišikriste, no to snad není pravda! To je neštěstí, to je strašidelný, šílený! Bože, vždyť já jsem ho zažívala ještě když byl tmavovlasý mladinký kluk." Michal Suchánek, herec "Strašné! Je mi ho moc líto. Bezpochyby to byl profesionál s obrovským charisma. Nechce se mi ani mluvit…" Julián Záhorovský, SuperStar "Jsem velkým příznivcem hokeje a pan Hlinka byl pro mě obrovská autorita. Když jsem ho potkal na Zlaté hokejce, bál jsem se mu i říct dobrý den." Karel Šíp, bavič "Pro mě je to neuvěřitelná zpráva. Přečetl jsem si o té tragédii na internetu a nemohu se z toho pořádně vzpamatovat. Hrůza, co jiného se k tomu dá říct?" Michal David, hudebník "Reakce je moc silná. Teď jsem se to dozvěděl. To je špatný. Moc špatný. Ještě při Zlaté hokejce jsem mu ve Varech zpíval Non stop, já chci žít non stop..."


Celý svět vzpomíná Hlinkovo úmrtí okamžitě vyvolalo lavinu ohlasů v zahraničí. Obsáhlé zprávy, které ihned přebíraly internetové verze deníků z celého světa, vydaly prestižní tiskové agentury Reuters a AP. Smutnou zprávu zaznamenali dokonce i v tak nehokejové zemi jako je Austrálie. AP připomíná, že Hlinka se stal v Česku národním hrdinou poté, co se svým výběrem získal zlaté medaile na olympiádě v Naganu 1998. Zámořské deníky vyzdvihly hlavně Hlinkovo působení u týmu Pittsburgh Penguins. Deník The Australian nastoluje otázku, kdo po Hlinkovi převezeme křeslo u českého národního týmu. Kanadský tisk rovněž vzpomíná, že Hlinka v rozmezí let 1981-1983 hrával středního útočníka za populární klub Vancouver Canucks. Smutné je, že snad jako poslední zaznamenali zprávu o Hlinkově úmrtí v jeho "domovském" Pittsburghu, kde o tragédii dlouho neinformovaly ani místní deníky Post-Gazette a Tribune-Review ani klubový server Tučňáků.


Byl to pan hokejista! Ivan Hlinka navždy pozlatil národní sebevědomí Přijeli a zaplavili srdce republiky! Zlatí hoši z Nagana! Teď už šest let žijí v každém z nás a Ivan Hlinka tím olympijským triumfem snesl Čechům z nebes horu sebevědomí. Národ si svou živou legendu hýčkal a nikdy nezapomněl. Titul Hokejová legenda ČR udělená Hlinkovi letos mluví za vše. Trenér olympijských vítězů z roku 1998 a mistrů světa v roce 1999 pozvedl malou zemi na výsluní světového sportu. Uvedení do Síně slávy IIHF před dvěma lety potvrdilo - máme hokejového génia světového formátu. Zlatý déšť byl ale vykoupen dřinou. Třikrát (1972, 1976, 1977) se těšil ze zlatých medailí na mistrovství světa, pětkrát pomohl vydolovat stříbro (1971, 1974, 1975, 1978, 1979) a třikrát si sáhl na bronz (1970, 1973 a 1981). Na zimní olympiádě v Innsbrucku (1976) bojoval ve stříbrném týmu, v bronzovém o čtyři roky dříve v Sapporu. Hokejový dříč s buldočí povahou odehrál v reprezentaci 256 zápasů a dal 132 gólů. V lize odehrál celkem 19 sezón, 544 zápasů a zanechal za sebou 347 gólů. Nejproduktivnější hráč ligy - rok 1975 a jeho mateřský klub CHZ Litvínov… Nezapomenutelná kariéra v kanadském Vancouver Canucs - 1981-1982… Ivan Hlinka slaví olympijské zlato s Dominikem Haškem [Zdroj:Jiří Koliš] --- Obrázek se zobrazí v plné velikosti v novém okně" src="/images/imgdb/instance/1492867587php2EgQ8j.jpg" alt="Foto" width="210" height="180" /> Hokej, své milované dítě, nikdy neopustil. Kariéra v 90. letech v národní reprezentaci ho vynesla až do NHL, kde v letech 1999-2001 koučoval ve slavném Pittsburgh Penguins. Nejen Amerika, ale i Rusko sáhly po slavném jménu a obrovském trenérském talentu, který byl obdařen schopností vykřesat úctyhodné výkony. Klub Avangard Omsk věděl, po kom sáhnout. Rodina pláče. První manželka Květoslava (55) i jejich syn Ivan (33). V slzách nemůže kruté životní ráně uvěřit současná manželka Liběna.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání