V kongresovém sále TOP Hotelu v Praze se ve čtvrtek 2. října 2014 uskutečnilo slavnostní vyhlášení nejlepších sportovců Centra sportu Ministerstva vnitra i nejlepších sportovců a sportovních týmů z řad policistů a hasičů.

Oceněni byli jednotlivci a týmy, kteří v letošním roce dosáhli vynikajících sportovních výsledků, čímž přispěli k dobré reprezentaci České republiky i resortu Ministerstva vnitra. Cenu policistům předali první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček a policejní prezident plk. Mgr. Tomáš Tuhý.

V kategorii Nejlepší sportovec Policie ČR ocenění získal člen policejní fotbalové reprezentace nprap. Lubomír Pinkava.

Vrchní inspektor Lubomír Pinkava působí jako zpracovatel na obvodním oddělení Policie ČR Mohelnice. U policie pracuje již 20 let a po celou svoji profesní kariéru se aktivně zapojuje do policejních fotbalových soutěží.

Jeho celoživotním koníčkem se stal fotbal, který začal hrát v osmi letech ve fotbalovém klubu v obci Libová u Mohelnice. Postupně vystřídal několik klubů, hrál II. ligu za HFK Olomouc, později divizi za Sulko Zábřeh, Velké Losiny, Šumperk a Mikulovice. V současné době hostuje v TJ Mohelnice.

V letošním roce reprezentoval Českou republiku na 16. policejním mistrovství Evropy ve fotbale mužů, kde se svými spoluhráči vybojoval bronzovou medaili. Lubomír Pinkava byl také vyhlášen nejlepším střelcem celého šampionátu s počtem šesti gólů. V rozhodujícím utkání o bronz s favorizovaným celkem Francie střelil dva góly, čímž rozhodl o vítězství českého týmu.

V kolektivu je velice oblíbeným a respektovaným hráčem, který rád předává své letité zkušenosti mladším spoluhráčům. Většinu aktivní kariéry zastával roli útočníka, poslední tři roky se uplatňuje i jako stoper. Kromě fotbalu se ve svém volnu věnuje i dalším sportům. Hraje tenis, běhá, jezdí na kole či na inline bruslích.

„Ve své fotbalové kariéře jsem zažil mnoho úspěchů, ale tohoto ocenění si vážím nejvíc. Byl to krásný pocit, stát na pódiu společně se sportovci resortu ministerstva vnitra, kteří dosáhli na olympijské medaile,“ neskrýval dojetí Lubomír Pinkava.

Nejlepším kolektivem Policie ČR byl vyhlášen tým policejní fotbalové reprezentace ve složení:

pprap. Ondřej Průcha, nprap. Karel Kukla, nstržm. Michal Míšek, Michal Drápela, Jindřich Stejskal, Ladislav Janda, pprap. Dušan Lizák, nprap. Lubomír Pinkava, Zbyněk Rampáček, prap. Jan Pánek, prap. Jan Rozsévač, pprap. Marek Demjanovič, pprap. Jakub Kurtin, stržm. Martin Bača, stržm. Přemysl Beňo, nprap. Rostislav Švec, stržm. Martin Švec a pprap. Milan Melka.

Tým policejní fotbalové reprezentace vybojoval bronzovou medaili na 16. policejním mistrovství Evropy ve fotbale mužů, které pořádala Unie tělovýchovných organizací Policie ČR, svaz policistů a hasičů z pověření Evropské policejní sportovní unie ve dnech 23.-30. září 2014 v Praze. Tímto úspěchem se policisté neodmyslitelně zapsali do dějin policejní fotbalové reprezentace, neboť získali historicky první medaili na evropském šampionátu.

Ve finálovém turnaji policejního mistrovství své síly změřilo osm nejlepších reprezentačních výběrů. Český tým podal kvalitní výsledky, byl nejlepším celkem ve skupině A, ze které po remíze s úřadujícím mistrem Evropy Francií a po výhře nad Bulharskem a Holandskem postupoval do semifinále z prvního místa. Cestu do finále však uzavřela prohra s Řeky, kdy se českým policistům nepodařilo proměnit několik šancí. Výsledek zápasu negativně ovlivnila rovněž absence tří zraněných hráčů základní sestavy.

Čeští policisté však prokázali obrovskou vůli a bojovnost. Do zápasu o třetí místo proti favorizovanému celku Francie nastoupili s velkým odhodláním a jasným cílem – vyhrát a získat bronzovou medaili. V prvním poločase však štěstí přálo více Francouzům, kteří byli aktivnější a záhy vedli 0:1. Krátce po začátku druhé poloviny utkání, ve 47. minutě, vyrovnal Lubomír Pinkava na 1:1. O vítězství Čechů rozhodl druhý gól Lubomíra Pinkavy, který padl pět minut před koncem zápasu. Konečný stav 2:1 znamenal dosažení vytouženého cíle.

„Velice si vážíme tohoto ocenění, je to pro nás ta nejlepší tečka za uplynulým šampionátem. Slavíme dvojí vítězství, neboť titul Nejlepší sportovec získal člen našeho týmu a to se nestává tak často. Máme obrovskou radost,“ uvedl vedoucí realizačního týmu české policejní fotbalové reprezentace Václav Kuthan a dodal, že je to pro fotbalisty jistě obrovská motivace do budoucna.

kpt. Mgr. Petra Srnková Výkonný výbor UNITOP ČR FOTO: PČR