Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Opilý šéflékař přizabil Lucinku (2)

Autor: Alena Sobotková - 
8. června 2004
05:01

Vedoucí lékař z pražské porodnické kliniky na Vinohradech Jan K. (48) se včera opil a s 3,28 promile alkoholu v krvi srazil v areálu nemocnice dvouletou Lucinku.

Šílené! Vedoucí lékař novorozeneckého oddělení pražské porodnické kliniky Nemocnice Královské Vinohrady Jan K. (48) se včera dopoledne, v pracovní době, propil málem k deliriu! Totálně opilý, s 3,28 promile alkoholu v krvi, srazil v areálu nemocnice svým daewoo dvouletou Lucinku a těžce ji zranil. Holčička po šestihodinové operaci stále bojuje o život na traumatologickém oddělení krčské nemocnice. S doktorem zabijákem nemocnice ihned rozvázala pracovní poměr. Obrovská rána a srdceryvný dětský nářek se rozlehly nemocničním areálem třináct minut po desáté dopoledne. "To bylo tak příšerné, že na to do smrti nezapomenu. Na zemi v krvi malinká holčička s úplně zničenou levou nožičkou a nad ní šokovaná matka. Vedle daewoo a chlap, co z něho pro opilost ani nedokázal vylézt," vyprávěl hrůzný zážitek jeden z pracovníků nemocničních garáží. "Vytřeštěně zírám a nechci věřit svým očím. Vždyť ten ožrala je zdejší doktor! Z porodnice, co se stará o čerstvě narozená mimina," hodinu po tragédii stále ještě nevěřícně vrtěl hlavou. Jak je možné, že lékař byl totálně zpitý v práci a nikdo na nic neupozornil? "Nastoupil v sedm ráno. Přebral službu, absolvoval s primářem a přednostou kliniky vizitu. Nikdo si ničeho nevšiml. Musel být v pořádku," řekl Blesku mluvčí nemocnice Leoš Kabát. Jeho slova potvrdila i sestra z oddělení. Jak je to možné? "Svévolně opustil pracoviště. Když se autem vracel zpět, srazil dítě a jeho matku," uvedl Kabát. Co stačil doktor vypít za necelé dvě hodiny? Podle odborníků musel do sebe "kopnout" nejméně půldruhé láhve tvrdého alkoholu a byl ve stavu blízkém bezvědomí! A tak jezdil po městě! Pak vjel služebním vjezdem do areálu nemocnice a řítil se z kopce dolů. Nezvládl zatáčku, naboural do avie a pak Lucinku doslova přibil k zaparkované škodovce! Dítě má těžce poraněnou nejen nožičku, ale celou polovinu těla! "Holčičku jsme ve velmi vážném stavu na přístrojové podpoře životních funkcí převezli na traumatologické oddělení nemocnice v Krči," řekl mluvčí pražské záchranky Marek Uhlíř. "Poranění dívky jsou těžká, je to život ohrožující stav,"doplnil smutné informace mluvčí krčské nemocnice Petr Mach. Lucinka se úspěšně podrobila těžké operaci, stále je však v ohrožení života. Matku propustili lékaři krátce po vyšetření domů. Ve vinohradské nemocnici se zatím dvakrát sešlo vedení k mimořádným poradám. "Dnešním dnem u nás ten lékař skončil," řekl po odpoledním konciliu mluvčí Kabát. Nemocnice také okamžitě zahájila kontroly, zda i jiní lékaři ve službě nepijí. Podle některých spolupracovníků měl Jan K. již dříve problémy s alkoholem. Oficiálně to bylo ale jeho první provinění.


Vážné nehody opilých lékařů * Prosinec 2000 - Ortoped Živojin Dupač nezvládl mezi Kladnem a Slaným řízení svého vozu a vjel do protisměru, kde narazil do vozu Škoda. Jeho sedmašedesátiletý řidič srážku nepřežil. Dupač měl v krvi minimálně 2,66 promile alkoholu. * Srpen 2001 - Další opilý lékař Petr Kellovský srazil v Praze autem strážníka, který jej kontroloval. Lékař v noci usnul na křižovatce za volantem, situaci se snažil vyřešit úplatkem. Poté najel přímo na strážníka, který s poraněnou hlavou a nohou skončil na neurologii.
3,28 promile? To je smrtelná dávka! Kolik alkoholu musí vypít dospělý muž, aby se v jeho krvi ocitlo 3,28 promile alkoholu? "Záleží na mnoha okolnostech - jako je hmotnost, věk, jak dlouho pil, zda při tom jedl nebo ne a podobně. Jisté ale je, že na hranici tří promile už člověku hrozí bezvědomí a těžká otrava alkoholem," řekl primář Psychiatrické léčebny v Bohnicích Karel Nešpor. Schopnost řídit je podle jeho slov téměř nemožná, protože takto podnapilý člověk má jen krůček ke kómatu a nevnímá svět kolem sebe. "Hrozí i nebezpečí, že se zadusí vlastními zvratky," dodal Nešpor. Podle odborníků by na to, aby měl muž 3,28 promile alkoholu v krvi, musel vypít za čtyři hodiny 11 piv a 8 "panáků" destilátu.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání