Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za popravu Draka doživotí? Byl jsem "jen" nástrojem, hájí se obviněný

Autor: iža, lvi - 
7. března 2014
16:49

Doživotní žalář žádá státní zástupce pro jednoho z vrahů Zbigniewa Muszańského (+66) zvaného Drak a jeho ženy Jarmily (+58) z Bohumína. A to i přesto, že se neprokázalo, že manžele loni 28. února popravil.

Lumír Moric (42) má za sebou loupež a krádeže, do vraždy byl prý vmanipulován a počítal jen s loupežným přepadením, které mělo vynést nejméně milion. Možnost nápravy je u něj ale nejnižší. Měl se údajně stát živým nástrojem a být zneužit Jiřím Bohdálkem (55), který mu měl pohrozit, že ublíží jeho rodině. "Myslel jsem si, že kopu montážní jámu v garáži a ne hrob. Tuto činnost jsem proto dal i do výkazu práce. Jsem zloděj a lupič, ne vrah!" tvrdil Moric a dokonce žádal detektor lži.

Přestože právě Bohdálek sehnal zbraň a mohl být tím, kdo manžele v pronajaté garáži zastřelil do spánku, žalobce pro něj navrhnul ze všech ten nejnižší trest, a to pod 25 let. Důvodem byla polehčující okolnost, že jako jediný přiznal plánování vraždy.

Třetí komplic a Drakův kamarád Jiří Zágora (39) to ovšem popřel a tvrdí, že si domluvili jen loupež a vykopaná jáma v garáži nebyla hrobem, ale sloužila k zastrašení. Pro něj žalobce žádá trest blížící se 30 letům vězení, i když nestřílel a hlídal venku.

Trvá na obžalobě

Každý ze zločinců popsal přepadení i smrt jiným způsobem a k tomu, kdo zmáčknul spoušť, se nepřiznal nikdo. Zágora dokonce poslal ve vězení přes okno takzvaný moták (zatočený dopis) Moricovi, v němž mu napsal, aby řekl pravdu, že byli domluveni jen na loupežném přepadení a střílel Bohdálek. Zágora měnil výpovědi podle toho, jak mu byly předkládány důkazy.

Státní zástupce David Bartoš na obžalobě i výjimečných trestech trvá. „Na vraždě manželů, která zločincům měla vynést nejméně milion korun, se společně předem domluvili, Dohodli se, že je zastřelí, a zároveň si rozdělili úlohy. Pronajali si garáž, kde vykopali dva metry hluboký hrob, kde chtěli oběti zabetonovat.“

Jiří Bohdálek zajistil zbraň, pouta a kango, se Zágorou pak paralyzér a kobercovou pásku. Zágora pronajal garáž ve Slezské Ostravě, kde ho hlavně zajímala podlaha, s Moricem nakoupil betonovou směs a hydroxid sodný. Lumír Moric v garáži vykopal jámu, těla pak zasypávali společně.

Draka vylákal kamarád Zágora, který dobře znal jeho zvyky, k sobě do garáže, kde ho jeho zaměstnanec Moric a komplic Bohdálek přepadli, naložili do jeho auta a odvezli do ostravské garáže. Totéž udělali s Drakovou ženou Jarmilou, kterou přepadli přímo v domě, odkud ukradli peníze a kamerový systém.

Vraždili kvůli dluhům

Zágora měl několikamilionové dluhy, byl také posledním, kdo s Drakem mluvil. Když si z něj pak kamarádi dělali legraci, že má na botě Drakovu krev a asi ho vážně zabil, byl nepříčetný a tvrdil, že je to stará barva. Tehdy z jeho přátel nikdo netušil, jak blízko byli pravdě a že jsou manželé skutečně mrtví.

Zatímco se Zágora bavil po vraždě na plese, ženatý Bohdálek si zase užíval svoji milenku s láhvemi šampaňského a vodky na horském hotelu. Jen Moric trávil dny s rodinou, dvěma malými dětmi, které má s bývalou ženou svého zaměstnavatele a komplice Zágory. Zbraně se Bohdálek pak zbavil při své cestě do práce na Slovensko.

Co žádají obhájci

Přestože státní zástupce Bohdálkovi uvěřil, obhájci Morice a Zágory poukázali na to, že přiznání bylo účelové a v mnoha směrech i nepravdivé, což potvrdila rekonstrukce. Obhájce Morice žádá pro něj trest pod dvacet let, advokát Zágory jen trest za loupež.

Poslední slovo

Právo posledního slova dostali po závěrečných řečech všichni tři.

„Chci se omluvit, strašně mě to mrzí, dneska vím, že šlo finanční situaci řešit jinak. Opravdu jsem nechtěl, aby to tak skončilo. Zničil jsem život pozůstalým, zničil jsem život své rodině,“ řekl Michal Zágora, kterého zjevně trápí výčitky svědomí. Celý proces setrval se sklopenou hlavou.

Zato Jiří Bohdálek rozdával vždy na svoje příbuzné a známé úsměvy a také s nimi gestikuloval. Včera také promluvil. „Co říct na závěr? Těžko hledám slova. Co se stalo, tak se bohužel stalo. Slova lítosti by mohla být vnímána jinak, než jak je opravdu myslím.“

Lumír Moric kupodivu mlčel. Odkázal jen na řeč svého obhájce, že byl do popravy úmyslně vmanipulován, dokonce pod hrozbou Bohdálkovy zbraně a měl se stát obětním beránkem.

Rozsudek by měl padnout v pondělí ráno.

ellenisa ( 7. března 2014 21:14 )

Nechápu: jak jsou lidí hloupí a neustále si vymyšlí nějaké pohádky!!! Tento případ sleduji od začátku poněvadž se stal v mém okolí a já velice často uvažuji o tom do jakého světa jsem přivedla své děti ¨CO SE TO TADY NA TOM SVĚTĚ DĚJE¨nic méně je to opravdu hrozné nechtěla bych být v kůži dcery zavražděných manželů co víc, ale nechtěla bych být ani v kůži obžalovaných pevně věřím že o tak odporném činu netušil nikdo z okolí vrahů a tak jaký to byl pro ně šok tak ještě co všechno musí poslouchat ty hnusné kecy chytrých lidí a různé výmysly!!!!Nerozumím však některým věcem z tohoto případu např. P. Ing. Bohdálek byl hledaný a utekl na Slovensko? Vždyt tam žil vic jak dva roky a co potom milenka na hotelu?Tak proč lidi útočí na manželku, která s ním už vlastně nežila? A co policie co tak perfektně pracovala haha nebýt sráče Zágory který chtěl spáchat sebevraždu a všechno vyklopil možná by se dnes nic nevědělo....Moricz bezcitné prase bez srdce a bez citu. Lidi si vymyšlejí a pravdu už se sstejně nikdy nikdo nedozví to ví jen oni tři....Hlavně by si někteří měli dávat pozor na to CO a komu říkají.....

rumovapalice ( 7. března 2014 19:40 )

proč ho zabyly?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání