Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sráči, to ji neumíte zabít najednou? A za to dostal jen 2 roky!

Autor: lvi - 
7. března 2014
13:36

Chyba v procesním výkladu, nebo fatální omyl soudce či vyšetřovatelů? Takové otázky si klade veřejnost poté, co ve středu zazněly v Brně rozsudky nad vrahy Petry (15) z Dudína na Jihlavsku. S výjimečnými tresty pro Michala Kisiova a Tomáše Zavřela se počítalo, zrovna tak nikdo nepochyboval o spoluvině "odklízeče" Jakuba Doležala. Doslova šok tak způsobil jeho zatím nepravomocný rozsudek ve výši dvou let vězení!

Doležal vyfasoval 2 roky odnětí svobody kvůli kvalifikaci svého činu jako přečin nadržování k vraždě. To samo o sobě definuje a zahrnuje jeho činnost až po smrti Petry, tedy médii několikrát zmiňované odklízení její mrtvoly. Jeho role v celém tragickém příběhu bohužel nebyla vyšetřovateli plně zmapována a teorie o jeho úloze se opírala pouze o dojmy z výpovědí.

Podle obžaloby se ale inkriminované noci, kdy mělo dojít k zabití Petry, Doležal na Kisiova a Zavřela obořil, že nejsou schopní dívku zabít najednou, a na Kisiova zařval, že je „sráč". To podle Deníku kriminalistům stačilo, aby Doležala obvinili z pomoci na vraždě. Tedy v jiní právní kvalifikaci činu, respektive Doležalově podílu na něm.

Už během prvního hlavního líčení 7. února ale bylo jasné, že výpovědi Kisiova a Zavřela, které mají Doležala usvědčit z napomáhání, nemusejí být pro soud kvůli procesním nedostatkům použitelné. Také nebyly. Vyšetřovatelé totiž měli kvůli novému Doležalově obvinění Kisiova se Zavřelem podle procesního práva vyslechnout znovu a zaprotokolovat. To ale neučinili.

Zřejmě proto ve středu se zmíněnou procesní použitelností soudce Miloš Žďárský vůbec nezabýval a vynesl nad Doležalem rozsudek "pouze" za nadržování k vraždě, jehož horní hranicí jsou 4 roky. Doležal však dostal dva.

Jednoduše řečeno, pokud kriminalisté chtěli Doležala obvinit z napomáhání při vraždě, neměli to udělat tak, že mu pouze změní právní kvalifikaci k původnímu nadržování, ale měli proti němu zahájit zcela nové trestní stíhání pro jiný trestný čin. Tak to koneckonců Deníku vysvětlil i obhájce Doležala Jaroslav Homolka.

Byl v tom úmysl?

Ve zmíněných souvislostech vyvstává logická otázka, jak mohli zkušení kriminalisté a vyšetřovatelé v takovém případě fatálně selhat? Popřípadě, proč je na chybu neupozornil státní zástupce? Je zajímavé, že po uvalení vazby a obvinění Kisiova a Doležala byl na svobodě vyslýchán pouze Doležal. I přes doznání Kisiova a Zavřela se ale policistům nedařilo dlouho vraždu rozklíčovat. Až do okamžiku, kdy státní zástupce uvalil vazbu i na Jakuba Doležala, který začal okamžitě s policií spolupracovat. Od té chvíle jakoby celý případ začal vyšetřovatelům pasovat do neúplné mozaiky dvou příběhů.

Záhada procesní chyby v žalobě na Doležala ale stále nad případem visí jako temný stín...

tina13 ( 8. března 2014 10:10 )

...doufám, že se to její podnikání položí, aby zažila to aspoň desetinku, co rodina té nebohé, její syn takovým mordem vraždí a ona má strach o své podnikání . Sama by to měla zabalit a odjet hodně daleko . Ale, nebjím se, tohle je tak profláklý případ, že lidi jí to dají náležitě "sežrat"

tina13 ( 8. března 2014 09:57 )

..nápodobně

tina13 ( 8. března 2014 09:56 )

Taky doufám, že zvítězí lidský rozum , jelikož pak, aby se člověk bál vylézt na ulici, všechno těm padouchům prochází..., viz Hurgáda, tam jsem zvědavá, jestli se konečně dopátrají konce, a Martina & kyselina v Plzni, tam to nechápu..., ticho po pěšině.....a žádný trest , slušní lidi jen zírají

krokodyl12 ( 8. března 2014 09:16 )

Jakub Dolezal. Doufam, ze si tenhle ksicht kazsdej dobre zapamatuje.....

marlen52 ( 7. března 2014 19:56 )

TAKOVÁ PARTA HAJZLŮ SE HNED TAK NEVIDÍ.DOUFÁM ŽE SOUDCE JE SLUŠNÝ ČLOVĚK A DÁ MU TAKÉ PŘES 20 LET.JEDNOU U TOHO BYL A NEPOMOHL JI.JIM TO PŘÍMO ČIŠÍ Z OČÍ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání