Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Adoptovaný chlapec (14) zavraždil matku (†50): Soud ho poslal na čtyři roky do ústavu!

Autor: INT, lm - 
21. prosince 2013
08:43

Březnová brutální vražda padesátileté ženy v Chlumci nad Cidlinou otřásla celým Českem. Ještě větším šokem bylo, že se tohoto odporného činu dopustil její teprve čtrnáctiletý nevlastní syn. Jenom rok ho dělil od trestní zodpovědnosti, proto ho královéhradecký soud poslal na čtyři roky do ústavu. Až z něho vyjde, jeho rejstřík bude čistý!

Čtyři roky ochranné výchovy v boletickém ústavu na Děčínsku pod dohledem probačních úředníků jsou nejpřísnějším trestem, kterým mohl soud nezletilého chlapce potrestat. "Za dané situace v podstatě jiné řešení nebylo, protože čin, který spáchal, je skutečně vysoce závažný s neodvratným následkem," vysvětlil pro iDNES.cz předseda senátu Zdeněk Šulc. Nezletilý vrah ale i přes to vyjde v osmnácti z ústavu s čistým trestním rejstříkem.

V boletickém ústavu jsou na podobné případy připraveni. Chlapec bude pod nepřetržitým dozorem vychovatelů na oddělení pro děti s extrémními poruchami chování. Zde byl umístěn už od března, kdy ho kriminalisté z brutálního činu obvinili. Podle informací soudce Matěj s probačními úředníky  spolupracuje.

Rozsudek zatím není pravomocný, čeká se, jestli se někdo z účastníků řízení v patnáctidenní lhůtě odvolá.

Matce vyhrožoval smrtí

Matěj D. v den tragické smrti své matky vůbec nebyl ve škole. Místo toho čekal doma, až máma přijde odpoledne z práce, odhodlaný ji zavraždit. Po 15. hodině pak zavolal domů lékaře, kterým řekl, že se dovnitř vloupali dva rusky hovořící zloději a matku napadli. Žena ale na místě vykrvácela. Chlapec měl pořezanou levou ruku a tvrdil, že ho zranili pachatelé. Zranění si ale způsobil sám, aby své verzi dodal větší věrohodnost.

Policie loupežnou vraždu už druhý den vyloučila. Mladík si při svém činu počínal chladnokrevně a při vyšetřování prý podle informací MF DNES neprojevoval lítost.

Nezletilého Matěje si rodiče adoptovali už jako miminko a pro rodinu byl opravdu vším. Podle spolužáků měl ale s matkou problémy a hádky bohužel přerostly ve vyhrožování smrtí. Podle jedné ze spolužaček totiž Matěj měl dokonce prohlásit, že matku zabije. Nevlastní otec prý navzdory jeho brutálnímu činu Matěje v ústavu nadále navštěvuje. 

sylvie59 ( 22. února 2015 09:03 )

No "dítě", to je takový eufemismus, byl to čtrnáctiletý výrostek těsně na hraně zletilosti. A případů, kdy adoptivní dítě zabije rodiče, nebo se dá na cestu zločinu nejsou až TAK vzácné. Když biologičtí rodiče odloží dítě do ústavu, nejsou úplně v cajku. A je možné, že si nějakou genetickou zátěž po nich dítě ponese. Samozřejmě taky nemusí... (V případech, kdy rodiče např. tragicky zahynou, tak v drtivé většině jejich děti nekončí v ústavu, ale ujme se jich někdo z širší rodiny. To je statistika, to jsem nevymyslela já.)

papik ( 23. prosince 2013 16:56 )

Ono je prostě pohodlnější napsat, proč kluk ještě nevisí na nejbližším dubu, místo toho, co k tomu předcházelo. Zemřel přece člověk, a na ničem jiném nezáleží. A ano, děti přece na rozdíl od dospělých vraždí zásadně bezdůvodně, ne?

peterrr ( 23. prosince 2013 11:24 )

Byt to po mim tak dostane 25 let po dovršeni plnoletosti tohle udela v 14 co muzem cekat v 18 zmnenit zakony posunout hranici odpovědnosti niž

peterrr ( 23. prosince 2013 11:16 )

ona chudak mu chcela poskytnut zazemie a on takto a dostane 4 roky v ustave cisty register zaviest jak za komancov 4 roky ustav alebo polepsovna pri dovrseni 18 do basy a bez pardonu potom uz je plnolety a zavriet na dalsich 15 rokov jemu uz nepomozu zabil zabije zas

oliiiii3 ( 21. prosince 2013 23:22 )

Ano jsi opravdu buzerant, co to pises porad do kola ty tvoje picoviny jsi vymatlany . Tady se pise o adoptovanym klukovi , a ty pises o tvym zhnusenym ocasu . ***e.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání